keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Toivepostaus: raha

Sain taannoin toiveen, että tekisin raha-aiheisen blogipostauksen. Pakko olla rehellinen, ja sanoa, että itse en henkilökohtaisesti saa mitään muiden raha-aiheisista kirjoituksista tai edes näe selkeää hyötyä siihen, että siitä kirjoitetaan ns. omasta kulmasta. Pohdin aihetta hetken aikaa ja päätin kuitenkin kirjoittaa siitä jotain.

Toteutan mielelläni postaustoiveita ja otin tämän haasteeksi itselleni; mitä saisin aiheesta irti?


RAHA ON HENKILÖKOHTAINEN ASIA

Raha-asiat ylipäätään ovat todella yksilöllisiä ja henkilökohtaisia; mikään sama tapa kuluttaa tai säästää ei sovi kaikille. Meillä on kaikilla erilaiset tulotasot ja menot. Me kaikki teemme erilaisia päätöksiä siitä, mihin haluaa rahaa käyttää ja kuinka paljon. Elämään mahtuu myös erilaisia kausia, jotka vaikuttavat rahan käyttöön ja tienaamiseen.

Olen itse elänyt todennäköisesti jo ne kaikki tulovariaatiot, mitä tulen elämäni aikana elämään. Näin ainakin suhteellisen epäkunnianhimoisena ihmisenä uskon. Olen kokenut opiskelijaelämän ja tonnikala-makarooni budjetin, olen kokenut perus toimistotyöläisen ns. normaalin elämän ja lisäksi maistanut yrittäjyyden mukanaan tuomaa huoletonta "tee mitä huvittaa" -elämää.

Ja mitä tulee menoihin, niin niissäkin on variaatiota; edullisin vuokra-asuntoni maksoi 360 € kuukaudessa, jonka maksoimme Tuukan kanssa puoliksi. Siihen päälle muutaman kympin puhelinlasku ja peruskulut, kuten vesi, sähkö ja netti. Ai että kun sellaisia minimenoja olisi vielä - eläisin hulppeaa elämää! Mutta fakta on se, että ostimme vuonna 2014 rivitalonpätkän, jota nyt maksamme pankille, enkä edes lähde luettelemaan muita kuluja - niitä on. Menot ovat siis muuttuneet. Vaikka erilaisia ääripäitä on koettu, olen silti tällä hetkellä kokonaisvaltaisesti onnellisin. Tottahan toki olisi ihana matkustaa sen kahdeksan kertaa vuodessa, mutta se ei ole minulle tällä hetkellä realistista. On työ joka on hoidettava, vapaa-aikaa ei ole yhtälailla kuin yrittäjänä oli, eikä tosin sitä rahaakaan. Ja se, että sitä rahaa oli, vaati myös paljon uhrauksia. En enää ikinä vaihtaisi takaisin siihen hetkeen elämässäni.


ÄLÄ ELÄ YLI VAROJESI; LEIKKAA LUOTTOKORTTISI KAHTIA

Tässä kohtaa pitäisi varmaan sitten aloittaa kappale siitä, millaisia kulutustottumuksia minulla on, miten säästän vai säästänkö, mihin käytän rahani jne. Mutta en edes jaksa aloittaa asioiden listaamista. Kuten alussa sanoin, kaikilla meillä on se oma tyyli käyttää rahaa. Ainoa asia, minkä sanon tähän aiheeseen liittyen on se, että minulla ei ole luottokorttia, koska en halua ns. kiusausta käyttää sitä turhaan. Leikkasin luottokortin kahtia viime syksynä - enkä siksi että se olisi ollut tapissa, vaan siksi, että haluan estää sen tappiutumisen. Yritän kuluttaa sen verran mitä minulla on, enkä elää yli varojeni. Velkaantuminen on pitkällä aikavälillä kamala kierre, ja siitä kärsii vielä vuosia myöhemmin. Tämän vuoksi koitan elää mahdollisimman fiksusti, mutta pakkohan se on myöntää, että joskus käyttää rahaa esim. ravintolassa syömiseen vaikka fiksumpaa olisi tehdä ruoka kotona - tämän kuitenkin sallin itselleni, niin kauan kun en syö velaksi, vaan omalla rahalla.

Raha on varmasti yksi puhutuimmista, huolestuttavimmista ja parhaista asioista, mitä tässä elämässä on - sen oikein käyttäminen on yllättävän vaikeaa monelle, mutta kun sen kanssa on tasapainossa, voi muutenkin hyvin. Rahastressi on aivan kamala asia, enkä haluaisi kokea sitä enää ikinä. Mutta elämää kun ei voi käsikirjoittaa, saatan hyvinkin siitä joutua murehtimaan tulevaisuudessa.


TASAPAINON LÖYTÄMINEN

Jokaisen meistä tulisi löytää se hyvä tasapaino omien tulojen ja menojen suhteen. Se ei ole helppoa, ja varmasti tulee olemaan erilaisia kausia elämän varrella. Se on loppupeleissä tällaisen tavallisen työläisen tapauksessa vain itsestä kiinni, miten oman talouden rakentaa. Poikkeuksia on, mutta niitä en käsittele tässä postauksessa.

Vinkit arkeen minulta vaikkapa juuri sinulle: Leikkaa se luottokortti kahtia jos käytät sitä vain ns. tarpeettomiin juttuihin. Mieti selviäisitkö kuitenkin ilman kuukausittaisia vaateostoksia. Katso kaupassa mitä ostat. Lopeta nettishoppailu osamaksulla.


Oletko sinä tyytyväinen tämänhetkiseen taloudelliseen tilanteeseesi? Mikä on paras neuvosi selviämään rahamaailman syövereistä?

18 kommenttia :

 1. Opiskelijasta työttömäksi ja takaisin opiskeluihin lähtevänä en voi sanoa, että olisirahatilanne "kunnossa". Olen kuitenkin aina ollut rahan kanssa "fiksu", joten selviän. Vinkkinä antaisin, että alkoholista on helppo nipistää. Baarireissulta ei tarvi joka kerta jäädä pois, mutta voi miettiä ostaako 6-8e juomia baarista, vai olisiko kuppilassa vesilinja. Sillä hinnalla saa ravintolaillallisen ja leffan. Kannattaa myös ostaa esim. Leffaliput sarjalippuina, kun lähes puolet halvempaa. 😊 Priorisointi on tärkeintä, kun rahaa vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Tuo on tosi hyvä vinkki ja niin totta! Baariin saa uppoamaan rahaa ihan älyttömästi ja pienellä viilaamisella säästää paljon! 😊👍🏻

   Poista
 2. Luottokortti on kyllä hyvä olla esim. matkavarauksia varten. Jos esim lentoyhtiö menee konkurssiin, maksaa luottoyhtiö menetetyt rahat. Jos olet maksanut ne omalta tililtä, voit joutua odottamaan vaikka vuosia. Ja esim Jenkeissä matkustaessa luottokortti on melkeinpä pakollinen. Eli en noin sitä tuomitsisi :) Jos pelkää sen lähtevän käsistä, voi pyytää pankkia laskuttamaan koko summan aina kerralla jotta se tulee maksettua aina suoraan eikä jää velkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuukalla on yhdistelmäkortti jota käytetään jos tällainen tarve tulee. 😊👍🏻

   Poista
  2. Reissaatko aina vain Tuukan kanssa? :) En ehkä olisi niin riippuvainen yhdestä kortista... Mutta jokainen toki tavallaan!

   Poista
  3. En toki, mutta en silti halua hankkia luottokorttia :) Nimenomaan, jokainen elää tavallaan, minulle se on luototon elämä.

   Poista
  4. Itsekin olen tähän asti matkustellut ihan iloisesti ilman luottokorttia. Lentoliput tosin taitaa monesti saada ilman lisämaksuja jos maksaa luottokortilla, mutta aika pieni sekin hyöty olisi. Kävin myös viime vuonna Jenkeissä ilman luottokorttia, eikä ollut mitään ongelmia sen suhteen. Debit-kortilla ja Visa Electronilla pystyi maksamaan kaikkialla ilman ongelmia.


   Itsekin olen valinnut luotottoman elämän, enkä oikeastaan nää mitään tarkoitusta hankkia luottokorttia :) Ostaa sellaista mihin on heti varaa tai säästää. Hätätilanteessa lainaisin rahat mieluummin joltain läheiseltä, toki ymmärrän, ettei tämä ole kaikille vaihtoehto.

   Poista
  5. Samoilla linjoilla 😊 Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Raha on mielenkiintoinen aihe ja siitä ei varmaan voi koskaan puhua liikaa. Hassua, että se tuntuu olevan vielä monille ehkä hieman tabu, esim. palkoista puhuminen saa monen jopa kiusaantumaan. Tai ainakin omassa lähipiirissä, varsinkin vanhemmat ihmiset on tälläisiä. Oman ikäiset (n. 25v) kaverit taas puhuu paljon avoimemmin. Palkoista pitäisi nimenomaan puhua, että tietää paljonko voi sinne työhakemukseen laittaa palkkatoiveeksi ja ettei tienaa hirveästi vähemmän kuin kollega :)

  Vinkkinä rahankäyttöön itsellä on se, että ruokamenoissa voi säästää pelkästään suunnitelmallisuudella tosi paljon. Miettii etukäteen viikon ruuoat ja lähtee ostoslistan kanssa kauppaan, niin ei tule tehtyä huti-ostoksia niin paljoa. Itse tulee lapattua kärryyn vaikka mitä, jossei ole ostoslistaa tehtynä :D Ja kun etukäteen suunnittelee mitä milloinkin syö, ei ruokaa tarvitse heittää roskiin (myös luonto kiittää!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Hyvä vinkki ja pitää paikkansa! :) Olen samaa mieltä että palkoista tulisi puhua avoimemmin.

   Poista
 4. Voi veljet rahastressi on kyllä hirveetä! Hoidin pitkään raha-asiani huonosti, mutta onneksi pääsen pian ja vihdoinkin aloittamaan taas työt ja samalla pääsen korjaamaan nämä kertyneet ongelmat ja vahingot. Tavoitteena on olla velaton tämän vuoden loppuun mennessä ja uskon, että se tulee onnistumaan helposti. Hyvä puoli tässä kauheudessa on se, että olen oppinut käyttämään rahaa hyvin ja jatkossa on sitten talous kunnossa. Tulevaisuudessa tulen säästämään säännöllisesti, sitä odotan kovasti! Oma vinkkini on myös, että älä elä yli varojen ja maksa laskut ajoissa. Käytä osamaksua vain äärimmäisessä hädässä äläkä haali montaa osamaksua. Jos hätä ja paniikki iskee, hae ajoissa apua! Rahaongelmiin ei kannata suhtautua poissa silmistä poissa mielestä tyyliin. -Rosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, ihana kuulla että työt alkaa pian! :) Hyviä vinkkejä! Kiva kun kommentoit :)

   Poista
 5. Mua jotenkin "ärsytti" tämä postaus. :D En oikein ymmärtänyt, että miksi edes kirjoittaa, ellei varsinaisesti kerro mitään. Enkä tarkoita sitä, että pitäisi kertoa tarkasti omat tulot, menot ja lainan kuukausierät. Aihetta olisi mahdollista kuitenkin käsitellä yleisellä tasolla huomattavasti kattavammin kuin toteamalla "jokainen tyylillään."

  Esim olisi voinut vaikka käydä läpi mistä pihistät ja mihin panostat, mihin säästät vai säästätkö, miten olet oppinut huolehtimaan raha-asioistasi, huolehditteko kumppanin kanssa taloudesta puoliksi, mites koirien kulut, minkä verran käytät kauneuteen kuukaudessa yms.. Jotenkin jäi maku, että toteutanpa lukijan postaustoiveen, vaikkei ole mitään, mitä aiheesta haluan lukijoideni kanssa jakaa.

  Yleensä kirjoitan vain postiviisia kommentteja, mutta nyt oli pakko antaa palautetta. Eikä ollut tarkoitus loukata.

  T.Mervi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Mervi! Ei hätää, en missään nimessä loukkaantunut, sinulla on ehdottomasti oikeus sanoa mielipiteesi, oli se sitten hyvä tai rakentava. :)

   Jätin kirjoittamatta osasta näistä mainitsemistasi asioista, koska kuten sanottu, raha-asiat ovat henkilökohtainen asia. En halua alkaa avaamaan minkä verran käytän mihinkin, ja se olikin pointti miksi alunperin mietin saanko aiheesta mitään irti. Halusin kuitenkin kirjoittaa siitä jotain ja kokeilla mitä siitä tulisi. Aina ei mene postaukset nappiin, mutta missään nimessä en näin oletakaan - joskus kirjoittaa parempia ja kiinnostavampia juttuja, joskus kehnommin - ja nämäkin ovat makuasioita.

   Tottakai ymmärrän, että lukijoita (vaikkei ehkä sinua) kiinnostaisi vaikka sentilleen ne menot, ja se on inhimillistä. Mutta itse taas en niistä halua kirjoittaa.

   Lähdin kokeilemaan, mitä saan aikaan, enkä halunnut jättää postausta julkaisemattakaan. Olisi tuntunut tyhmältä vain painaa "poista luonnos", kun kuitenkin tähänkin käytin aikaani.

   Onneksi kuitenkin julkaisin, sillä se on kerännyt kommentteja ja ajatusten vaihtoa :) Ei siis turhaa työtä.

   Kuten sanottu, ihmiset tykkää eri asioista ja sinuun tämä ei tällä kertaa uponnut, vaan ”ärsyynnyit” siitä - eikä sekään haittaa ollenkaan!

   Kivaa päivää sinne, toivottavasti maanantai on kohdellut hyvin! :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi!
   Tarkoitin kuitenkin, että muut ehdottamani aihepiirit, paitsi tuo paljonko kauneuteen menee kuukaudessa, olisi voinut olla käsiteltävänä ilman erillisiä summia. :) Esim.kuten mainitsit, että ravintoloihin tulee tuhlattua välillä niin mistä vastapainoisesti pihistät -katsotko mitä on tarjouksessa ja teet ruokaostokset sen pohjalta yms. Vähän tällaista omaa taloudenpitoa ja rahankäytön hallintaa lähinnä olisin itse kaivannut, en tulot vs menot -vertailua.

   Toki ymmärrän, jos tällainenkin tuntuu liian henkilökohtaiselta. Silloin sellaisesta aihepiiristä ei pidä kirjoittaa - Sinun blogisihan tämä on. Koen vaan, että teksti jäi hyvinkin pintapuoliseksi turhaan. Mutta mukava, että osa on saanut aiheesta enemmän irti.

   Maanantai meni flunssaa potiessa ja lepäillessä. Toivottavasti tauti taittuu pian. Mukavaa viikkoa sinulle. :) T.Mervi

   Poista
  3. Voi ei, flunssa on nyt joka paikassa! Inhottavaa :( parane pian! ☺️

   Poista
 6. Itsellä tärkein rahankäyttöön liittyvä päätös on ollut se, että velaksi ei osteta mitään taloa pienempää ostosta. Jos ostokseen ei pysty rahaa säästämään etukäteen, niin se ei ole meikäläisen tulotasolle tarkoitettu. Juuri blogissa pohdiskelin näitä raha-asioita. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.