sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Tähän astisen syksyn raskain viikkoKokoonnuttiin eilen neljän tytön kesken ystävämme luo istumaan iltaa. Illan emäntä oli laittanut pöydän koreaksi kaikenmaailman herkuilla ja istuimmekin monta tuntia pöydän ääressä keskustellen milloin mistäkin. Kulunut viikko oli itselleni suhteellisen rankka henkisesti, ja tämä rentouttava ilta tuli enemmän kuin tarpeeseen.

Kuluneeseen viikkoon on mahtunut vaikka ja mitä. Alkuviikon stressasin torstain lääkärikoitosta, näin painajaisia ja heräsin keskellä yötä siihen, että itken aivan hirmuisesti. Sitten vielä tuolle samalle päivälle osui kinkkinen ja aikaa vievä työjuttu, jolla on deadline hyvin pian. Kävin torstaina keuhko- ja poskionteloröntgeneissä ja lisäksi labrassa otettiin ainakin tsiljoona pulloa verta ja niistä tutkitaan kaikenmaailman asioita. Mulla on ollut noin neljän vuoden ajan enemmän tai vähemmän vaivaava pahankuuloinen yskä, ja nyt alkusyksystä se lähti pahenemaan ja mukaan astui myös mm. rintalastan kipu, polttava tunne keuhkoissa sekä hengenahdistukset.

Kun olin lapsi, sain infektio-astman diagnoosin ja siitä lähtien olen käyttänyt hengitystä avaavaa sekä keuhkoja hoitavaa piippua aina kun olen ollut flunssassa. Mutta koskaan aiemmin en ole kärsinyt kivuista tai hengenahdistuksista. Kuutisen viikkoa sitten tosiaan tilanne lähti pahenemaan ja marssin lääkäriin. Onneksi lääkäri otti homman vakavasti ja määräsi tutkimuksiin. Ensi viikolla saan tulokset, jotka kieltämättä jännittävät todella paljon.

Aiemminkin olen tästä asiasta maininnut lääkärille, tuolloin epäiltiin refluksin aiheuttamaa yskää, mutta olen alkanut epäillä, että kyse on jostain muusta näiden uusien oireiden myötä. Torstaisten kokeiden lisäksi sain ajan spirometriaan ja tietenkin myös otetaan taas uudet pef-puhallukset. Pefit ovat aina olleet itselläni hyvät, ja eilen lainasin ystäväni mittaria ja puhalsin taas terveen ihmisen lukemat ilman avaavaa lääkettä. Epäilen, että pefeistä ei ole tälläkään kertaa "apua" diagnoosin tekemisessä, siksi odottelenkin jännityksellä keuhkokuvia sekä verikokeiden tuloksia. Kaikenlaista tässä on arvailtu, nähtäväksi jää, mitä testeistä selviää.En edes tajunnut, kuinka paljon stressasin tätä terveysasiaa, mutta kulunut viikko on näyttänyt moneen kertaan eri tavoin sen, että stressi on aika kova, ja huoli terveydestä myöskin. Toivon todella, että saan pian tietooni sen, mikä vaivaa - pahinta olisi se, että oireiden aiheuttajaa ei löytyisi. Nyt vaan odotellaan, ja yritetään mennä uuteen viikkoon hyvillä mielin.Näin ihanat tarjoilut oli ystävämme meille laittanut ja nähnyt vaivaa. Menuulla oli mm. melonisalaattia vuohenjuustolla, ruissipsejä ja herne- sekä punajuuri-hummuslevitettä, omatekoisia lihapullia ja valkosipulimajoneesia sekä rocky roadia. Ah, tulipas nälkä tätä kirjoittaessa.

Tämä syksy on ollut kyllä tähän asti hyvä ja ajatuksia herättävä. Tuosta keuhkojutusta huolimatta olen nauttinut syksystä, viihtynyt töissä ja kotona, saanut nauraa ystävien kanssa ja levätäkin hyvin. Muutama viikko sitten aloin käydä mukavilla kävelylenkeillä ystäväni kanssa - miten terapeuttista se voikaan olla! Samalla saa liikuntaa ja jutteluseuraa, tästä tavasta ei saa päästää irti. Aika menee kuin siivillä, kun on hyvä lenkkikaveri.

Ensi viikosta on tulossa jännittävä, saan tosiaan nuo tutkimustulokset,  töissä on kiinnostava, mutta haastava projekti meneillään ja viikonloppuna päästään paremman puoliskon kanssa pitkästä aikaa treffeille. Siinä onkin jo vaikka mitä, mitä odottaa.

Nyt hyvällä fiiliksellä kohti uutta, alkavaa viikkoa! Oikein kivaa viikonvaihdetta teillekin. 💋

6 kommenttia :

 1. Voi ei, toivottavasti saat vastauksia tuohon yskä asiaan ja tarvittaessa sitten hyvät lääkkeet/hoidon niin pääsisit eroon vaivasta :)

  Kivaa alkavaa viikkoa! ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Toivotaan 😌 Kiitos ja sinne myös! 😘

   Poista
 2. Tää ei liity nyt yhtään tähän postauksen, mut kysynpä kuitenkin! Mun tuttava on tosiaan kertonut, että heidän staffi (alle 2v.) on alkanut komentaa haukkumalla. Esim. jos hän haluaa leikkiä pallolla, niin alkaa haukkumaan. Olisiko sulla mitään vinkkiä tähän kuinka voisi toimia? Sä vaikutat niin osaavalta koirien kanssa, niin haluisin vaan kuulla sun näkemyksen. Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa vaan! Kiitos kommentista :) Meillä ei ole tällaista ilmennyt, mutta yksi hyvä keino näpäyttää pomottelevaa koiraa on lopettaa leikki heti, kun koira alkaa keulia. Näin tekisin omien koirien kanssa. Lelu pois ja selän kääntö toimii joskus hyvin. Mukavaa syksyä ja kiitos kun laitoit viestiä! :)

   Poista
 3. Moikka! Tuo oireilu kuulostaa kieltämättä (allergiselta) astmalta.. ja sen pahenemisvaiheelta. Jos nenä on usein tukossa, nenän turpoavia limakalvoja on mahdollista "polttaa" pienemmiksi. Mulle on tehty tuo kaksi kertaa ja voin suositella. Puudutus on VAHVA :D
  Mun mielestä nuo pef mittaukset on vähän blaah, spirometria sen sijaan on super tarkka, mutta ennen sitä ei saa ottaa keuhkolääkityksiä (mutta nuo on varmaan hyvin ohjeistettu). Toivottavasti kaikki ratkeaa pian ja saat hyvää hoitoa <3 t.N

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) Spirometriaan tosiaan pääsen ensi viikolla, peffit näyttää päivästä toiseen samaa.. Kiitos kun kommentoit ja tsemppaat! Mukavaa viikonlopun jatkoa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.