keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Myöhästyin

Pahus, myöhästyin kauneimman ruskan kuvaamisesta. Niin monena päivänä on pitänyt mennä, mutta koskaan ei ehdi valoisan aikaan. Kun vihdoin ennätin kuvaamaan, olivat melkein kaikki lehdet jo pudonneet maahan. Tässä meidän kodin lähellä on ollut niin kaunis ruska, ja mielestäni tänä vuonna on ollut enemmän aivan tumman punaisena hehkuvia puita, kuin aiempina vuosina.

Viime viikko oli raskas, mutta eipä tästäkään viikosta ole puuttunut hengästymistä ja jänniä tilanteita. Työjutut ovat vieneet suurimman osan vuorokaudesta, mutta nyt alkaa vihdoin hellittää. Mahtava fiilis, kun näkee työnsä tuloksen.

Tällä viikolla olen myös katsonut OmaKannasta labrojeni tuloksia päivittäin, sillä ne on heitetty sinne ilkikurisesti pikku hiljaa.. Mikä olisikaan jännittävämpää, kuin saada joka päivä parin kokeen tulokset? Just niin.. Mutta joo, nyt olen saanut kaikkien verikokeiden, sekä röntgenien tulokset, ja pakko sanoa, että petyin kyllä jonkin verran.

Tutkimuksissa haluttiin etsiä siis mahdollista vuosia kestäneen yskäni ja nyt uusien oireiden aiheuttajaa ja sehän sieltä todennäköisesti sitten löydettiinkin. Erilaisia infektioita ja bakteereja testattiin, ja juuri se kinkkisin, jota en olisi toivonut kantavani veressäni, löytyi. Jos jotain positiivista, niin keuhkokuvissa ei näkynyt mitään huolestuttavaa - luonnollisesti olin jo maalaillut piruja seinille niidenkin suhteen.

Onko kukaan teistä sairastanut kroonistunutta Mykoplasmaa? Se elelee todennäköisesti tällä hetkellä minussa ja kunhan olen tehnyt pef-seurannan ja spirometrian liittyen astman tutkimiseen, tapaan lääkärin, ja katsomme miten tätä lähdetään hoitamaan.

Mykoplasma on siitä hassu kaveri, että sitä ei oikein osata hoitaa, sillä se ei käyttäydy yleisimpien bakteerien kaltaisesti. Ensiavuksi kävin tankkaamassa vitamiineja, katsotaan kuinka pitkälle ab-kuurille joudun, kun lekurin pääsen treffaamaan. Ahdistaa jo valmiiksi viikkojen - jopa kuukausien mittainen antibiootti, mutta pakkohan se on yrittää saada tämä hoidettua. Olisi ihan mukava elää yskätöntä elämää, ensimmäistä kertaa vuosiin.

Mykoplasma todetaan IgG ja IgM -vasta-aineiden arvoja tutkimalla. Minulla IgG arvo oli koholla, mutta IgM arvo ei. Tämä kertonee siitä, että olen joko hetki sitten sairastanut tuon taudin perkeleen, tai sitten olen sairastanut sen kauan aikaa sitten, ja on jäänyt krooniseen muotoon. Veikkaan jälkimmäistä, sillä yskä on tosiaan kestänyt vuosia. Ei auta kun odotella vielä pari viikkoa, saada loputkin testit päätökseen ja sitten mietitään lekurin kanssa, kuinka edetään.

Inhottavaa, kun ei ole mitään kivaa kerrottavaa, mutta tällaista tämä nyt on, ja tämä aihe on vienyt töiden lisäksi suurimman osan ajatuksistani tällä ja viime viikolla. Ehkä ensi viikolla on taas jotain mukavaakin kerrottavaa.

Jos sieltä löytyy tosiaan joku Mykoplasman sairastanut, niin olisi mielenkiintoista kuulla miten on mennyt. Toki nämä ovat niin yksilöllisiä asioita, että mikään ei mene juuri kuten toisella, mutta aina on "mukava" kuulla samassa tilanteessa olleiden ajatuksia.

6 kommenttia :

 1. siihen tarvitsisi antibiootit? vaikeimmissa tapauksissa suonensisäisesti. En tiedä onko minulla ollut tuota, mutta joka vuosi olen saanut ainakin kerran keuhkokuumeen/keuhkoputkentulehduksen ja usein ovat tarttuneet myös matkoilla. Minua inhottaakin nykyään se että niin monet ihmiset menevät sairaina ravintoloihin ja ruokakauppoihin yskimään toisia ihmisiä päin. Okei yhdelle yskäykselle ei mitään mahda mutta usein näkee tahallista yskintää tai räkimistä toisia päin. Juuri sillä tavoin taudit tarttuvat eteenpäin. Sairastun helposti myös ilmansaasteista saan keuhkokipuja ja joudun yrittämään välttelemään matkakohteita joissa on runsaasti ilmansaasteita ja tavallisista sumuista poikkeavia savusumuja pienhiukkasineen. Matkustelusta tykkään, mutta en ole enää valmis ottamaan sellaista riskiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mykoplasma on siitä kinkkinen bakteeri että se ei toimi kuten monet muut bakteerit. Siksi siihen auttaa vain tietyt antibiootit ja joskus ei nekään. Suomessa annetaan liian lyhyitä antibioottikuureja eikä osata hoitaa niin varmasti vielä. Saa nähdä miten lähdetään hoitamaan. Samaa mieltä tuosta yskimisestä toisia päin. Inhottavaa 😌 Kivaa viikonloppua!

   Poista
 2. itse sairastin mykoplasman viitisen vuotta sitten. hoidossa käytettiin pitkää antibioottikuuria. itseasiassa ensimmäinen pitkä kuuri ei tepsinyt niin jouduin toiselle. olisinko syönytbyhteensä 9 viikkoa lääkekitä kun mukaan lasketaan alkusairaudesta saadut lyhyet kuurit myös mukaan. kinkkinen tauti, johon en meinannut saada hoitoa oikeastaan lainkaan. sanottiin vain että lepää ja juo kuumaa😝 juu ei ihan auttanut. lopulta menin yksityiselle lääkärille, joka tutkinut ja hoitanut mykoplasmaa niin otti oireet tosissaan( miulla oli kovia päänsärkyjä, voimattomuutta, väsymystä, kuumeilua) ja sain hoitoa. kysy jos tarvitset lääkärin nimen, voin suositella häntä. toimii kyllä pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inhottava tauti! :( Hyvä kuulla, että paranit siitä. Ei ihan auta tosiaan tuo kuuman juominen! :D Kiitos kommentista ja mukavaa syksyä sinulle :)

   Poista
 3. Tosiaan antibiootteja nykyään määrätään vähemmän, koska niillä on paljon haittavaikutuksia. Etenkin jos pitkään joutuu niitä syömään, niin ne tuhoavat myös suolistoa, joka on elintärkeä kaiken vastustuskyvyn ylläpitämiselle. Lisäksi resistenssi kasvaa mitä enemmän antibiootteja käytetään. Se näkyy sillä, että antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja on entistä enemmän, ja potilaat kärsivät vaikeista infektioista koska mikään ei enää tehoa. Suolistosta antibiootit tuhoavat myös hyvät bakteerit, ja riskinä on sitten clostridium ym. vaikeat suolistoinfektiot.
  IGM arvo voi nousta myös muista infektioista tai stressistä, joten pelkästään sen perusteella ei voida diagnoosia tehdä. Mykoplasma voi myös parantua itsestään, tosin sinulla on pitkään ollut oireita. Mykoplasma on tosiaan hankala hoidettava, koska antioottikuurista huolimatta se voi jäädä pesimään elimistöön.

  Mietin että jos yskäsi on kestänyt vuosia, niin olisiko mahdollista että olet allergisoitunut esimerkiksi koirille tai altistunut mahdollisesti homeelle? Monesti alkava astma kielii jatkuvasta yskästä, infektioalttiudesta ja se selittäisi myös tuon mykoplasman, miksi se on jäänyt elimistöön pesimään.

  Tsemppiä selvittelyihin, toivottavasti tautisi selviää ja hoituu. Onneksi keuhkokuva on kuitenkin siisti, itse olen kaksi kertaa sairastanut keuhkokuumeen, ja se on kamala tauti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos kun kommentoit :) Selvitellään ja nähtäväksi jää miten etenee.. Mulla oli tosiaan igg koholla, ei igm. Mutta totta turiset! :) mukavaa alkanutta viikkoa ja kiitos tsempeistä! ☺️

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.