lauantai 25. maaliskuuta 2017

Dubai Mall - dos and don'tsTässä postauksessa kerron hieman kaikkien tietämästä Dubai Mallista - mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Pahoitteluni, tämän postauksen kuvat eivät ole laadultaan kameratasoa, sillä pidin shoppailupäivänä mukana vain puhelintani.

VERTAILE HINTOJA & SHOPPAILE KETJULIIKKEISSÄ

Shoppailu Dubaissa ei ole kovin edullista, vaikka niin voisi kuvitella. Oikeastaan olen itse kokenut, että moni asia on siellä jopa kalliimpaa kuin Suomessa tai muualla Euroopassa. Hinnat myös vaihtelevat todella rajusti, eli vertailua kannattaa tehdä. Esimerkkinä: istahdimme ensimmäiseen jätskibaariin / kahvilaan, joka tuli vastaan ja saimme pulittaa kahdesta jätskipallosta ja kahdesta cappuccinosta 100 AED (noin 27 euroa). Eli jep, aika tyyristä jätskiä ja kahvia. Vertailuna: toisessa kahvilassa saimme kaksi cappuccinoa sekä ison donitsin ja jättikokoisen muffinin 30 AED:lla, eli noin 8 €:lla.

Jäätelöt 6 € / kpl


Merkkiliikkeet kiskovat hyvin hintoja, viime reissulla ostin Michael Korsin laukun, josta maksoin noin 50€ enemmän, kuin se olisi Suomessa maksanut. Ohjeena voisin sanoa, että edulliset ketjuliikkeet kuten Pull & Bear, Bershka, Stradivarius ja Forever 21 ovat edullisia, mutta jo esim Zarassa huomasin tuotteiden olevan kalliimpia kuin Suomessa. Ja mitä hienompi merkki, sen kalliimpaa, luonnollisesti.


TÄHTÄÄ AAMUPÄIVIIN JA ARKIPÄIVIIN

Dubaissa viikonloppua vietetään perjantaista lauantaihin, eli niinä päivinä on paljon porukkaa joka paikassa. Dubai Malliin kannattaakin mielestäni suunnata arkisin ja jo heti aamupäivällä. Dubain alueella on autoteillä todella kovat ruuhkat aamuisin, noin klo 6-9 ja iltapäivisin noin klo 15:30-18. Näinä aikoina ei siis kannata hypätä taksiin, ellei halua viettää jopa kolminkertaista aikaa autossa. 

Meillä matka Dubaihin kesti Ajmanista noin 35 minuuttia aamupäivällä, ja ruuhka-aikaan istuimme paluumatkalla taksissa 1,5h. Näissä ruuhkissa jää kyllä länsiväylän ruuhkat kakkoseksi, kun dubaissa seitsemänkaistainen tie on aivan täynnä autoja, liikenne pysähtynyt ja autoilukulttuuri on muutenkin aivan eri kuin meillä on totuttu. Varsinkin kaistanvaihdot aiheuttivat useaan otteeseen hikikarpaloita otsalle. Nämä ruuhkat aiheutuvat siis ihan tavallisesta työliikenteestä, ja ruuhkat ylettyvät naapuriemiraatti Sharjahiin asti, sillä moni asuu edullisesti Sharjahissa ja käy töissä Dubaissa. Teillä näkee myös paljon kimppakyytejä, ja jokaisessa autossa onkin aina vähintään kolme matkustajaa. Myös kimppabusseja kulkee paljon ruuhka-aikoina. Noh, aihe rönsyili nyt hieman, mutta tosiaan kannattaa tähdätä arkena ja ruuhka-aikojen ulkopuolella Dubaihin shoppailemaan.

Dubai Mallin sisäänkäynnin edusta, Burj Khalifa


MUUTAKIN KUIN SHOPPAILUA

Dubai Malliin kannattaa tähdätä myös muun, kuin shoppailun takia. Dubai Mallista löytyy paljon puuha, mm. sisäluistelurata ja suuri akvaario, josta voi bongailla haita ja rauskuja. Dubai Mallin ulkopuolella on myös kuuluisa Dubai Fountain, eli suihkulähde, joka tanssii kauniisti musiikin tahtiin eri väreillä loistaen. Suihkulähde-esityksiä toteutetaan iltaisin, olisiko nyt ollut tunnin välein. Tuo paikka kerää todella paljon porukkaa, eli kannattaa olla ajoissa jos haluaa varata hyvät paikat suihkulähteen ympäristöstä.

Dubai Aquarium

Dubai Fountain (esitys ei käynnissä)


Dubai Fountainin yläpuolelle kohoaa myös maailman korkein rakennus, Burj Khalifa - joka on todellakin näkemisen arvoinen rakennus. Sen alla tuntee itsensä todella pieneksi. Burj Khalifa on upea myös päivällä, mutta iltaisin rakennus välkehtii kauniisti kuin tähtitaivas, suosittelen siis käymään paikalla myös illalla. Pimeys laskeutuu noin seitsemän maissa, eli kovin myöhään ei tarvitse odottaa.

Diving statues waterfall


PUKEUTUMINEN JA KÄYTTÄYTYMINEN

Kuten kuvista huomaa, yleisin tapa pukeuta Dubai Malliin on T-paita ja housut. Mutta ihan kaikenlaista pukeutumista tulee vastaan ja meininki on hyvin kansainvälinen. Kukaan ei tule sinua sättimään, jos laitat päälle esim. housut ja hihattoman paidan, kyse on enemmänkin kunnioituksesta, kuin kiveen kirjatusta säännöstä. Ostareiden ilmastointi on hyvä, eli pitkähihainen voi olla jopa oikein hyvä varuste viileissä liikkeissä.

Dubai Mallissa ei ole ahdistava olo, ja jos ei nyt ihan toisen naamaa ala nuolla keskellä käytävää, on normaali käytös ihan ok. Itse ainakin silitin monesti Tuukkaa vahingossa olkapäältä tms., eikä siitä tullut sellainen olo, että olisi tehnyt jotain väärää. Suurin osa ympärillä olevista ihmisistä on kokoajan ulkomaalaisia, eikä paikallista väestöä. Dubai on jo niin kansainvälistynyt, että myös paikalliset ovat tottuneet ulkomaalaisten tapoihin - kuten pukeutumisessakin, niin tässäkin kunnioitus toista kulttuuria kohtaan on se pelimerkki, jolla edetään.

Itse en koe, että Dubaissa pitäisi jotenkin erityisesti kiinnittää huomiota käytökseen - asiallinen meno on normaalia minullekin, joten samalla tyylillä pärjää loistavasti myös Dubaissa. Yksi asia joka jää aina mieleen Dubain alueella, on aivan älyttömän ystävälliset ihmiset - niin paikalliset kuin expatitkin. Dubaissa hyvä käytös ja kohteliaisuus on normaalia käytöstä, ja monesti siellä puhutellaan korrektisti, mm. minua rouviteltiin ravintoloissa ja liikkeissä, jopa Mäkkärin kassalla. Samoin kuin Tuukkaa herrateltiin. Eli jos normaaliin puhetyyliisi ei kuulu korrektit sanat, kannattaa niitä alkaa lisätä lauseisiin, eli perus please, may I, sir, thank you jne. Suomalaisten totuttu suora englanti sattaa kuulostaa Dubaissa asuvien korvaan tönköltä, mutta toki silläkin pärjää ja hymy onkin paras asuste kun kommunikoi Dubaissa - tai no, ihan missä vaan.
Dubai Mall on 4-kerroksinen kompleksi, josta löytyy oikeasti ihan mitä vain. 1200 kaupan seasta löytyy kaikkea luksusliikkeistä ketjumyymälöihin, huikea määrä lastenliikkeitä, upeita sisustusmyymälöitä, eritasoisia ruokapaikkoja ja paljon nähtävää ja tehtävää.

www.thedubaimall.com - kannattaa käydä tutustumassa, jos kiinnostaa :) Ja jos jotain tuli mieleen, kysäise ja koitan vastata parhaani mukaan!

PS. jos kaipaat mukavaa ostoskeskusta usein ruuhkaisen Dubai Mallin rinnalle, tsekkaa City Centre Mirdif - lentokentän lähellä oleva "pienempi" ostari, josta löytyy myös kaikki tarvittava ja vähän enemmän. Tänne kannattaa suunnata aamupäivällä ja saa nauttia aivan rauhassa kaikista hyvistä liikkeistä ja ruokapaikoista. Muita käymisen arvoisia ostoskeskuksia ovat Mall of the Emirates sekä  tunnelmallinen IBN Battuta Mall.

8 kommenttia :

 1. Suihkulähde show tulee puolen tunnin välein :) Huomattiin Dubai Mallin vessoissa et paikalliset naiset ohittaa turistit jonossa, tuli sellainen olo et he eivät kunnioita meitä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, olipa harmi että koit sellaista. Sanoitteko heille kohteliaasti asiasta? 😇

   Poista
  2. Ei tullut mieleenkään sanoa heille siitä.. Ei haitannut niin paljoa, mut ihmeteltiin kyllä heidän käytöstä.

   Poista
  3. Oli kyllä ihmeellistä, ja meidän kulttuurissa töykeää 😌

   Poista
 2. Hyvä kooste!
  niin moni matkalija taitaakin shoppailla Dubaissa ketjuliikkeissä, joissa on suunnilleen sama hintataso kuin Euroopassa. Mutta tuolta voi löytää myös merkkejä, joita ei välttämättä Suomessa vielä ole. Ehkä Dubai olisi alennusmyyntien aikaan sitten hyvä. Venetsiassa oli muuten sama juttu hintatasossa että esim. jäätelö voi maksaa kymmeniä euroja San Marcon aukiolla ja muualla Venetsiassa euron

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aleaikaan, eli tammikuussa koko kaupunki on niin ruuhkaisa etten itse lähtisi silloin 😌 Kiva kun kommentoit! 😘

   Poista
 3. Viime kerralla Dubai Mallissa käydessä tuntui, ettei oikein löydä niitä liikkeitä missä haluaisi käydä, vaikka olin siellä aikaisemminkin ollut. Lisävinkkinä siis voisin antaa sellaisen, että jos haluaa käydä läpi tietyt liikkeet,kannattaa tutustua etukäteen niiden sijaintiin kauppakeskuksessa, ja suunnitella sen perusteella itselle reitti mitä pitkin kulkea, jotta ei sitten tarvitse suhailla edestakaisin kauppakeskuksen sokkeloita, kun ainakin omasta mielestäni tuolla suuntavaisto menee herkästi sekaisin ja yksi kierros kauppakeskuksen ympäri on helposti varmaan kilometrin luokkaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki! Meillä tuukka hoiti navigaattorin hommat, en ymmärrä miten hän tiesi kokoajan missä mennään :D Joskus vaan ei ole shoppailufiilis, vaikka ympärillä olisi kaikki maailman kaupat :) Kiva kun kommentoit, mukavaa päivää Mona! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.