keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Mitä ottaa huomioon matkustaessa Arabiemiraatteihin? (mm. reseptilääkkeet!)

Dubai 2012

Höpöttelin yhtenä päivänä Snapchatin puolella reseptilääkkeiden viennistä Dubaihin ja sain muutamalta taholta pyynnön tehdä postauksen asioista, jotka kannattaa huomioida sinne päin matkatessa. Sanotaanko näin, että yhden kerran aiemmin siellä käyneenä, en ehkä ole ammattilainen tästä aiheesta kirjoittamaan, mutta voisin nyt muutamaa asiaa avata tässä mitä on eteeni sattunut ja mieleeni juolahtanut.

Reseptilääkkeet:

Reseptilääkkeiden maahanvienti herättää usein kysymyksiä, ja itselläni ainakin meni hermo, kun aloin omasta lääkkeestäni googlettelemaan. Netistä löytyy useita listoja, joissa on mainittu "kiellettyjen" lääkeaineiden latinankieliset nimet. On myös listoja, joissa on luokiteltu eri lääkeaineita muistaakseni kolmeen eri kategoriaan; niihin joille riittää reseptikäännös, niihin, joille tarvitsee erillisen luvan maahantuontiin ja niille, joita ei missään tapauksessa saa tuoda maahan.

Yleisesti ottaen kaikki peruslääkkeet saa viedä kyllä maahan, joko erillisellä luvalla tai ilman, mutta on joitain vahvempia lääkkeitä, joita ei saa viedä maahan lainkaan. Mutta koska nämä listat ovat jokseenkin vaikeasti tulkittavia, ei kannata lähteä arvuuttelemaan.

Tämän vuoksi minun suositukseni onkin seuraava:

Lähetä sähköpostia (tai soita) Suomen UAE:n konsulaattiin, joka toimii Tukholmassa. Kirjoita sähköpostiviestiin että olet matkustamassa Arabiemiraatteihin (UAE) ja lisäksi itse mainitsin emiraatit, joihin matkustan, eli Dubai ja Ajman. Kerro, että tarvitset matkalle mukaan lääkkeen ja ilmoita mitä lääkeaineita siinä on. Lääkeaineet ovat latinankielisiä muunnoksia ja löydät alkuperäiset latinalaiset nimet googlettamalla helposti. Esimerkki: e-pillereissä oleva etinyyliestradioli = ethinyl estradiol. Pyydä heitä varmistamaan, saako lääkettä viedä maahan ja mitä lääkkeen maahanvienti vaatii.

Itselläni on siis lääkkeenä Harmonet ehkäisytabletit, joiden lääkeaineina toimii em. etinyyliestradioli sekä gestodeeni. Tälle lääkkeelle konsulaatin suositus oli se, että pyydän lääkäriltä englanninkielisen käännöksen reseptistä ja lääkkeen käyttötarkoituksesta, ja sen jälkeen haen maistraatista leiman paperiin. Leimalla todennetaan allekirjoittanut lääkäri oikeelliseksi, eli lääkärin lupa tarkistetaan voimassaolevaksi. Kun käännöksessä on leima, otetaan se matkalle mukaan lääkkeiden kanssa. Huomoitavaa on myös se, että lääke tulee ottaa mukaan sen alkuperäisessä pakkauksessaan.

Vielä lyhyesti, mitä meiliin tulee siis kirjoittaa:

  • Mihin emiraattiin olet matkustamassa
  • Minkä nimisen lääkkeen tarvitset mukaan
  • Mitä on lääkkeen vaikuttava aine
  • Kysy miten tulee menetellä, jotta voit viedä lääkettä maahan
  • Meilaa osoitteeseen: consstockholm@mofaic.gov.ae

Itse sain käännöksen lääkäriltä ihan puhelinajalla, eli ei vaatinut lääkärikäyntiä. Tämän jälkeen käännös tulee joko postittaa (alkuperäinen) maistraattiin tai viedä sinne. Maistraattiin voi mennä ilman ajanvarausta eikä käynti kestä pitkään. Ja kun leima on paperissa, voi käännöksen pakata mukaan matkalle lääkkeiden kanssa.

Jos kuitenkin haluat suuntaa-antavaa infoa siitä, löytyykö lääkeaineesi (ei lääkkeen nimi, vaan lääkeaineen nimi) listalta, niin lista löytyy täältä: http://www.uaeinteract.com/travel/drug.asp

"However, the Drug Control Department of the Ministry of health does have special regulations for personal import of such items: patients or travelers carrying prescribed prescription medications must have their prescriptions issued by licensed doctors, attested by a notary public."


Muuta huomionarvoista:

Eri emiraatit voivat suhtautua eri tavoin mm. pukeutumiseen. Jotkut emiraatit ovat tarkempia kuin toiset. Esimerkiksi Dubai on aika suvaitsevainen varsinkin turistien pukeutumisen suhteen. Mielestäni nyrkkisääntö on se, että pukeutuu kunnioittavasti paikallisväestöä ja heidän kulttuuriaan kohtaan. Sharjah taas on hieman tiukempi mm. pukeutumisen suhteen. Vinkki: ota kauppakeskukseen mukaan neuletakki tai bleiseri, sillä ilmastointi tekee tiloista viileitä.

Hotellin allas-alueella ja rannalla niukempi pukeutuminen ja uima-asut ovat toki sallittuja. Lisäksi moni hotelli kertoo nettisivuillaan oman pukukoodinsa vaikkapa ravintoloiden suhteen. Pukukoodi voi olla esim. "resort casual" tai "smart casual". Helpoiten näkee kuinka tulee pukeutua, kun seuraa muita ravintolan tai hotellin vieraita (valtaosaa).

Ajman, johon me olemme suuntaamassa, on Sharjahia vapaampi, mutta ei yhtä vapaa kuin Dubai. Ajmanista alkoholia saa ravintoloista ja hotelleista aika vapaasti. Sharjahin puolella alkoholia ei saa lainkaan. Humalassa julkisella paikalla esiintyminen ei ole suotavaa ja voi johtaa rangaistukseen.

Lisäksi julkiset hellyydenosoitukset saattavat aiheuttaa turhia katseita; eli jätetään pusuttelut ja halailut hotellihuoneeseen.

UAE:n alueella tarvitaan adapteri (britti-mallinen, 3 reikäinen). Valokuvaamisessa tulisi ottaa huomioon, että paikallisista ei tulisi ottaa valokuvia ilman lupaa, myöskään esim. lentokentän tiloja ei tulisi kuvata. Ravintoloissa 10% tippi on sopiva, mikäli saat hyvää palvelua.

Monesta säännöstä huolimatta UAE on mahtava kohde matkustaa mm. pienen aikaeron (+ 2h) ja lyhyen lentomatkan (n. 6,5h) ansiosta. Lämpö ja aurinko on lähes taattu ja rannat ovat todella hyväkuntoisia. Myös shoppailumahdollisuudet ovat loistavat. Hintataso on tietyiltä osin korkea, mutta hinnatkin vaihtelevat paljon paikasta riippuen. Kannattaakin tutustua esim. ravintoloiden hintoihin etukäteen jos ei halua yllättyä negatiivisesti laskun tullessa pöytään. Taksikyyti on edullista, joten taksilla voi hurautella huoletta pitkiäkin matkoja. Suuri osa taksikuskeista on intialaisia ja takseihin voi yleisesti luottaa. Yleensä takseissa on mittarit ja matka maksetaan sen mukaan.

Tässä vielä linkki, josta saa hyvää yleistietoa UAE:n matkustamisesta ja kaikesta muustakin maahan liittyvästä: http://www.uae-embassy.ae/Embassies/se/Content/5405

Kysykäähän, jos mieleen tuli jotain - yritän vastailla parhaani mukaan! 😊

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.