torstai 1. joulukuuta 2016

Bloggaamisen suunnitelmallisuudesta (tai sen puutteesta)Tässä alkutalven mittaan on eri blogeista tipahdellut bloggaamiseen liittyviä postauksia, mm. siitä, mitä bloggaajan päivään kuuluu, miten blogipostaukset syntyvät ja miten bloggaajan arkea ja postauksia suunnitellaan. Olen lukenut näitä postauksia mielenkiinnolla, mutta suoraan sanoen, myös hieman ristiriitaisin fiiliksin.

Ristiriitaisin fiiliksin sen takia, että en itse kuulu noiden suunnitelmallisten bloggaajien joukkoon - tosin enpä tätä myöskään tee päivätyökseni, joten tämä jo itsessään antaa vapauden "olla suunnittelematta" ja mennä täysin fiiliksen mukaan.

Mutta myös siksi, että enpä tehnyt tuota tarkkaa suunnitelmaa myöskään muutama vuosi sitten, kun tein tätä hommaa ammatikseni. Yhteistyöpostaukset ovat toki asia erikseen, ne ansaitsevat suunnittelua enemmän, kuin kevyet vapaa-ajan postaukset.

Tässä hieman listailua siitä, miten tällaisen vapaa-ajan bloggaajan blogihommelit syntyy ja etenee. Nämähän on sitten todella yksilöllisiä, mutta tässä omasta näkökulmastani muutama ote.

 • Kirjoitan todella harvoin postauksia varastoon. Luonnoksissa on tämän reilun vuoden aikana seissyt maksimissaan 2-3 postausta, osa niistä vain itseäni varten, eikä kaikki ole julkaisuun päätyviä tekstejä.
 • Saatan istahtaa koneelle, kuunnella musiikkia ja antaa ajatuksen virrata - joskus nuo ajatukset päätyvät tekstiksi, joskus editor jää tyhjän valkoiseksi.
 • Joskus, useinkin aloitan jonkin postauksen kirjoittamisen, ja huomaan yhtäkkiä vaikka siivoavani tai tekeväni ruokaa. Tällöin joko jatkan postausta myöhemmin, tai poistan sen kokonaan. Minulle tärkeintä on, että postaus tuntuu hyvältä kirjoittaessa ja julkaistaessa. Joskus kirjoitan yhden postauksen kolmessakin osassa, kun tämä huuhailija tahtoo karata aina muihin hommiin kesken kirjoittelun.
 • Joskus taas saatan saada hyvän inspiksen esimerkiksi televisiota katsellessani - tällöin siirryn koneen äärelle ja saatan kirjoittaa pari tuntia putkeen, välillä pohtien aiheen eri ulottuvuuksia ja sitä, minkälainen kokonaisuus postauksesta tulee.
 • Suunnittelen todella harvoin postauksia päiviksi eteenpäin, sillä enhän voi tietää mistä tekee mieli kirjoittaa vaikkapa ensi viikon tiistaina.
 • Jos teen yhden postauksen ns. yhdeltä istumalta, rutiini menee usein näin: idea, kuvat, kuvanmuokkaus, kirjoittaminen, julkaisu.
 • Usein kuitenkin teen näitä em. asioita osissa ja kokoan niistä postauksen sitten kun kaikki hommat on hoidettu. Joskus tähän menee tunteja, joskus päiviä riippuen inspiksestä ja muista menoista ja velvotteista.

Kuten yllä huomaa, tämän hetken bloggaaminen kulkee vahvasti käsi kädessä rentouden ja flow'n kanssa. Siksi olenkin nauttinut tästä hommasta ihan älyttömän paljon, kun on vapaa tekemään - tai olla tekemättä. Vapaus valita mistä kirjoittaa, mitä aiheita käsitellä ja täysin ilman paineita.

Täällä päässä siis tehdään tätä hommaa täysin rennoin rantein, aina hyvällä mielellä (koska ei ole pakko kirjoittaa jos ei halua tai jaksa) ja avoimesti. Bloggailua on niin monen sorttista, että mielestäni paras on, jos jokainen löytää itselleen sopivimman tavan. Joillekin se on viikkokalenterin tekoa ja toisille täysin sattuman varaista ajatuksen juoksua. Ja joskus se on kumpaakin, monia eri tyylejä sekoittaen.

Itse saan tällä hetkellä eniten irti siitä, että minulla on täysi vapaus jokaiseen sanaan, postaukseen ja ajatukseen, joita tänne editorin kautta kirjailen. Ilman, että täytyy miettiä, voinko kirjoittaa tänään pajunkissoista ja perjantaina kodin rempasta. Tämän vuoksi en myöskään halua luoda esimerkiksi perinteitä jonkin tietyn aihealueen postauksista vaikkapa aina kuun ensimmäiselle päivälle. En halua, että tästä tulee pakkopullaa, vaan haluan nauttia vapaasta kirjoittelusta ja kuvailusta niin pitkään, kuin siltä tuntuu.

Ja kaiken tämän sekamelskan keskellä on ollut niin liikuttavaa huomata, että teitä upeita tyyppejä on siellä ruutujen ja näyttöjen toisella puolen, lukemassa, kommentoimassa ja viestittelemässä. On ollut todella mahtavaa, että tästä minun "kirjoitan mistä tykkään, silloin kuin tykkään" blogista on tullut niin monelle paikka, jossa on kiva käydä lueskelemassa milloin mistäkin. Tästä on siis kuin vaivihkaa muodostunut blogi, jota kirjoitan sekä itselle, että teille samaan aikaan.

Kiitos, olen todella iloinen ja suuri osa siitä kuuluu teille. Nyt aloitetaan ihana joulukuu! Mukavaa joulukuun ensimmäistä kaikille :)

10 kommenttia :

 1. Kiitos blogistasi, siitä huomaa että suhtaudut siihen rennosti, ja tämä on siis hyvä asia. On kivaa, että et ole rajannut blogia johonkin tiettyyn aiheeseen, tykkään myös siitä että mainospostauksia ei enää juuri ole verrattuna vanhaan blogiisi joka oli ainakin loppuvaiheessa todella pintapuolinen (varmasti innostuksen loppuminen alkoi näkyä). Ihanaa joulukuun ensimmäistä sinulle! :) t. Eveliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Eveliina! Kiitos palautteesta :) Kyllä, nyt ei ole sitä painetta saada ns. "leipää pöytään" niin tulee tehtyä kaupallisia yhteistöitä todella paljon tarkemmalla seulalla. Samoin sinne! <3

   Poista
 2. Olen samaa mieltä, pitää tehdä niin kuin itselle sopii, ja sun teksteistä huokuu tietynlainen vapaus ja rentous. Tosi kiva, että kirjoitat paljon omia pohdintoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Selja! Ihana kuulla että tykkäät :)

   Poista
 3. Kiitos itsellesi tästä kaikesta! :) Kauniit kuvat ovat pelkkää silmäkarkkia ja postausten aiheet vaihtelee ihanasti, on kiva kun ei ikinä tiedä mitä täällä odottaa! Rentous ja rakkaus puuhaan todella näkyy. Tää on tällainen hyvän fiiliksen blogi, lämmin. On kuin tulisi kotiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Sanna, tämä on ehkä paras ja kaunein palaute mitä toivoa voi. Et uskokaan kuinka tämä merkitsee mulle ❤️ Ihanaa viikonlopun alkua! 😊

   Poista
 4. Tämä oli kiva kirjoitus tämmöiselle "tuuribloggaajalle". On vain ihanaa ja helpottavaa ettei elämässä kaiken tarvitsekkaan oll aniin suunniteltua ja järjestelmällistä. Minä haluan antaa itselleni mahdollisuuden rönsytä jos sille tuntuu, etenkin kun tässä vaiheessa kirjoitan ehkä enemmänkin itselleni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Anu! Kiva että tykkäsit :) Ihanaa joulun jatkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.