keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Jäin pohtimaan...

Tänään sattui eräs minua mietityttämään jäänyt juttu. Kävin töiden jälkeen hoitamassa pari postitusasiaa ja lähdin sieltä hyvin mietteliäänä. Minua palvelleella nuorella miehellä oli nimittäin päällään T-paita ja vasemmassa kädessään, kyynärpään ja ranteen välillä (käden ulkopuolella, ei rannejänteiden puolella) vedetty nopeasti arvioituna 6-7 syvän näköistä, noin 6-8 cm pituista haavaa. Haavat olivat suht tuoreita, arvioisin että noin viikon vanhoja.

Tämä samainen henkilö on palvellut minua usein ja olen aina kiinnittänyt huomiota hänen reippauteen ja kohteliaaseen palveluun. Ulkopuolisen silmin hän on sosiaalinen ja reipas nuori mies, ehkä vajaa parikymppinen. Mutta tänään menin jopa hieman lukkoon kun oli minun vuoroni mennä kassalle.

Ajatuksissani kävi niin paljon kaikkea, että menin jo ihan sekaisin omista ajatuksistani. Mietin mm. voiko hän olla ahdistunut ja viillellyt itseään ahdistuksen vallassa, voiko se olla jokin tyhmä "veto", onko joku muu voinut tehdä tämän hänelle pakolla jne. Oli aivan kamalaa nähdä käsi ja mietin jopa, miksi sitä ei ole peitetty. Enkä tarkoita sillä, että tällaisia asioita tulisi peitellä, vaan lähinnä että halusiko hän näyttää haavat muille.

Tällaisia asioita ehti käydä mielessäni noin muutaman minuutin pituisen asioinnin aikana. Hän hymyili ja oli todella rennon oloinen, kohtelias nuori mies. Mietin, voiko kuoren alla olla todella huonosti voiva nuorukainen, tuli todella surullinen olo. Teki mieli sanoa hänelle jotain..mutta mitä?

Oli pakko.. nimittäin olla Ulla Taalasmaa ja stalkata tämä tyyppi netistä, se oli helppoa. Kuvien perusteella vaikuttaa myös sosiaaliselta ja hyvinvoivalta ihmiseltä. Voi kun asia olisi niin. Jäi todella paha mieli ja kysymyksiä ilmaan. Ei asia tietenkään muille kuulu millään tavoin, mutta surettaa ajatuskin tuollaisesta - niin yleinen, mutta vaiettu asia kun itsensä satuttaminen onkin, toivon että kyse ei ole siitä. Vaikka haavat kyllä toisin huutavat. Ja mietin myös, että oliko T-paidan käytöllä jokin tarkoitus, voisiko se olla hiljainen avunhuuto. Jos paikassa ei olisi ollut ruuhkaa ja työkaveri paikalla, olisi saattanut minulta lipsahtaa; "onko kaikki hyvin, tarvitsetko apua?". Tästä kohtaamisesta jäi todella paha mieli ja surullinen olo.

Oletteko te kohdanneet vastaavaa tilannetta? Miten toimitte?

16 kommenttia :

 1. Voi ei :( tekisi myös itse tarjota tuollaisessa tilanteessa apua, mutta jotenkin meidän kulttuurissa sitä voitaisiin oudoksua tai siitä voitaisiin jopa ehkä pahastua. Kun taas jossain jenkeissä osaisin kuvitella varmaan jokaisen kysyvän hänen vointiaan. Kunpa hänellä olisi kaikki hyvin.


  PS. Asiasta toiseen, otitko ripsienpidennykset kokonaan pois? :O (seuraan sinua Snapchatissa.) Saanko kysyä, että miksi? Käytän siis itsekin moisia ja mietin, voiko niille liimoille altistua tai voivatko omat ripset mennä huonoon kuntoon jatkuvassa käytössä tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin minäkin, että kulttuuri varmaan taas vaikuttaa tässäkin asiassa..

   En ottanut kokonaan, pidän viikon hengähdystauon ja viikonloppuna laitan takaisin eri kaarevuudella olevat :) ne helpottaa niin kivasti arkea! En ole ainakaan itsellä huomannut mitään ns negatiivisia oireita :)

   Poista
 2. Meillä käy töissä asiakkaana vanhempi huonokuntoinen naishenkilö ja hänellä on ihan jokakerta kakat housuissa ja muut asiakkaat huomauttavat herkästi kovaan ääneen asiasta, eräskin mies aika kärkkäästi. Myyjän roolissa mietin, että mitä
  sanon tuolle herralle ja tyydyin toteamaan että tervetuloa asioimaan meille uudelleenkin mutta käytöstapojen kera. Mies meni hiljaiseksi. Olen kuitenkin miettinyt, että eikö tällä mummolla ole läheisiä tms huomaamassa miten huonossa kunnossa hän liikkuu ihmisten ilmoilla. Kenties hän ei itse ymmärrä "tilaansa" tai että hänellä on housuissa ylimääräistä. Mietin, että olisinko kehdannut kysyä häneltä, mitä kuuluu ja onko hänellä läheisiä lähellään.. Olin päättänyt olla rohkea ja välittää mutta nyt en ole nähnyt kyseistä mummoa asioimassa meillä moneen kuukauteen :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei tosi hankala tilanne - ja hyvin hoidettu kommentoimalla miehen käytöstä asiallisesti! Toivottavasti naisella on kaikki hyvin - toivottavasti on saanut apua ja vaikka päässyt vanhusten asuntolaan, eli toivottavasti tuo katoaminen ei johdu mistään pahasta vaan hyvästä.. Vaikeita tilanteita :(

   Poista
  2. Niina, kannattaa olla yhteydessä alueen päivystävään sosiaaliviranomaiseen, kuulostaa siltä että rouvan hätää ei ole huomattu :(

   Hyvin napautettu miesasiakkaalle!

   Poista
  3. Kiitos :)

   Harmi vaan kun en tiedä siitä rouvahenkilöstä mitään, en nimeä en mitään :( Toivon todella, että hänen hätänsä on muualla huomattu.. Ainakin tästä opin toimimaan nyt aikaisemmin :/

   Poista
 3. Itse ottaisin ko. postin esimieheen tai johtajaan yhteyttä ja ilmaisisin huoleni työntekijästä. Mutta melko syviä haavoja voi saada myös aikaan kuriton koirakin, kokemusta löytyy! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä oli ilmiselvät veitsen aiheuttamat haavat, valitettavasti :'(

   Poista
 4. Moi, sellaisen näkeminen kyllä itse henkilökohtaisesti pysäyttää ja se on kamalaa😢 voihan ne olla kissakin jäljet! Minulle sattui tällainen viiltely tapaturma. pidin sylissä perheen kissaa, kun uudet koiran pennut tulivat taloon. Kissa hän sai sätkyt ja viilsi just ranne/kyynärpää välisen alueen..ja se kyllä näytti aika aidolta. Ei ollut mitään pikkukissan naarmuja ja sain kavereilta kuulla pitkään, et onko kaikkia varmasti okei 😛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon todella että olivat, mutta tässä tapauksessa taisivat olla veitsestä tmv. olivat niin "nätisti" rivissä ja tasapituisia. Mutta tottahan se on, että eläimetkin saavat pahaa jälkeä aikaan jos sille päälle sattuvat :(

   Poista
 5. Ikävää nähdä tuollaista, varsinkin kun tyyppi muuten vaikuttaa sosiaaliselta ja reippaalta! Itse kerran myös törmäsin tälläiseen tilanteeseen, että myyjällä oli t-paita ja käsivarret oli täynnä viiltojälkiä, ne tosin eivät olleet tuoreita. Myyjätär muutenkin vastasi kysymyksiin pienellä viiveellä, siitä huomasi, että kaikki ei ollut okei. Mutta niinkuin joku yllä mainitsi, ota yhteyttä kyseisen paikan esimieheen ja kerro tästä herrasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tällaiset on todella ikäviä juttuja :( Kiitos kommentista! :)

   Poista
 6. Mietin että mitä jos ei olekaan mitää niin pahaa (toivottavasti).(Mutta toivon ettei ole äänetön avunhuuto.) Sen takia hän ei nää asiaksi piilotella sitä kun siinä ei ole hänen mielestään mitään outoa. Mutta ei ajatellut miten se voi vaikuttaa asiakkaalle/ulkopuolisen silmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se.. monta asiaa jäi mietityttämään. :(

   Poista
 7. Jos kyseessä oli paikka Espoossa, kävin siellä samana päivänä ja näin saman myyjän. Jäin pohtimaan ihan samoja asioita enkä tiennyt pitäiskö kysyä vai olla kysymättä onko hällä kaikki ok. Ne jäljet oli todella karun näköiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kyllähän se pysäyttää kun sellaista näkee :( Varmasti moni asiakas jäänyt miettimään..

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.