tiistai 13. syyskuuta 2016

Kiitollinen ja nöyrä

Kirjoittelen tänne aika harvoin työelämästä, mutta tänään ajattelin siitä muutaman sanasen sanoa. En ole ollut koskaan se kunnianhimoisin ihminen, mitä työhön tulee. Olen aina sanonut, että kunhan saan tehdä työtä jossa viihdyn, olen onnellinen. Seison edelleen näiden sanojen takana. En kaipaa mainetta tai mammonaa, en tähtää yritysjohtoon. Toivon kiinnostavaa työtä ja mukavia kollegoja. Toivon hyvää esimiestä ja hauskoja hetkiä työpaikalla. Toivon, että töihin on aina mukava mennä.

Kulunut vuosi on mennyt huimaa vauhtia, ja olen ollut uudessa (ei enää niin uudessa) työssäni hyvin onnellinen. Olen saanut kaiken sen, mitä edellisessä kappaleessa mainitsin. Mukavan työn, hyvän esimiehen ja ne kivat työkaverit. Ne, joiden kanssa on hauska nauraa lounaalla ja muulloinkin milloin millekin asialle, ne työtehtävät, joissa saa hyödyntää omia vahvuuksiaan ja osaamistaan. Ja sen esimiehen, jolle voi puhua kuin ihminen ihmiselle, ja johon voi luottaa.

Tässä vaiheessa uskallan sanoa, että olen hyvin onnekkaassa asemassa ja tunnen suurta kiitollisuutta ja kunnioitusta työpaikkaani kohtaan.

Mutta eilen, eilen olin niin onnellinen, että meinasin liikuttua kyyneliin, hyppiä ilmaan ja kailottaa koko maailmalle, miten otettu olin - kaiken tämän samaan aikaan. Sain nimittäin sellaisen tunnustuksen, jota en osannut odottaa tai edes uskaltanut toivoa kuin ehkä sekunnin sadasosan verran omissa ajatuksissani. Minusta tulee esimies.

Ajatus pelottaa, naurattaa, ihastuttaa ja jännittää. Todella paljon. Tämä on minulle suuri asia, ja suhtaudun siihen hyvin nöyrästi. Kunnioituksella.Jos jotain, niin ainakin olen varma siitä, minkälainen esimies haluan olla. Ja myös siitä, minkälainen esimies en halua olla. Sillä on nimittäin todella suuri vaikutus työntekijään nyt ja tulevaisuudessa, minkälaisen esimiehen kanssa on tekemisissä. Minulla itselläni on ollut todella hyviä, ja todella huonoja esimiehiä. Aloitin työnteon ollessani 13 -vuotias, ja siitä lähtien olen tehnyt joko osa-aikaista työtä opiskelun ohessa, ollut yrittäjänä tai tehnyt täysipäiväistä leipätyötä. 15 vuotta työelämässä ja kyllä, niitä erilaisia esimiehiä on tullut nähtyä.

Vaikka on helppo sanoa, minkälainen hyvä esimies on, se ei varmastikaan ole helppoa toteuttaa käytännössä. Erilaisten ihmisten ohjaaminen ja kohtaaminen on usein myös kemiapeliä, ja esimiehen on oltava hyvä ihmistuntija.

Minulle itselleni parhaita esimiehiä ovat olleet he, joille on ollut aina helppo mennä puhumaan, joilta on saanut tukea ja ymmärrystä, ja joiden ohjauksessa on ollut helppoa olla. He, jotka kohtelevat työntekijöitään tasavertaisina ihmisinä, ja jotka uskaltavat tulla esimiehen kovasta kuoresta ulos, kokeilla hieman kepillä jäätä ja päästä samoille aalloille työntekijän kanssa.

Olemme töissä suuren osan ajastamme, ja siksi koen, että töissä pitää olla mukavaa. Tästä on suuressa vastuussa myös esimies. Siksi pidän erityisen tärkeänä, että ei jää sellaiseen työpaikkaan, jossa kokee ahdistusta, pelkoa tai vääryyttä. On tärkeää uskaltaa havitella sitä itselle oikeaa paikkaa, vaikka se ei olisikaan se helpoin tie. On tärkeää uskaltaa olla rohkea ja nostaa kissa pöydälle, jos joutuu kokemaan ikäviä asioita töissä. Rohkea on se esimies, joka uskaltaa myös myöntää, että parannettavaa on. Tehdään yhdessä, esimiehinä ja alaisina selväksi se, että töissä pitää viihtyä. Emmehän halua havahtua eläkeiässä ajatukseen, että olemme kärsineet puolet elämästämme, koska olemme joutuneet kestämään pahaa oloa työpaikalla, jossa olemme konkreettisesti puolet valveillaoloajastamme.

Näiden ajatuksien myötä otan uuden vastuualueen vastaan jännittyneenä, onnellisena ja motivoituneempana, kuin koskaan. #feelingblessed

18 kommenttia :

 1. Kylläpä on mukavaa kuulla että elämä rullaa makiasti eteenpäin, ihanaa ja suuren suuret lämpöiset onnittelut <3 Tuo tekstisi on kuin lukisi suoraan omia ajatuksiani, on totta että haaveita tulisi kurkotella ja yrittää aina eteenpäin, toivottavasti tämä tapahtuisi joskus minunkin kohdallani :) Koulutusta ja intoa on mutta ne työpaikat, piru vie kun ne ovatkin näillä perukoilla harvassa.. Huoh, ehkäpä tämän uuden tutkinnon kanssa pääsisin vielä kurkottelemaan niitä omia pieniä onnen hetkiä! Mukavaa iltaa ja vielä kerran halirutistusonnittelut muru ! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Katri <3 Kiitos kovasti! Aivan varmasti pääset, suuntaan myös positiiviset ajatukset sinne suunnalle. Oletko muuten koskaan miettinyt yrittäjyyttä? Näin villinä heittona :) Sinne myös, mukavaa iltaa!

   Poista
  2. Yrittäjyys on aina kiinnostanut, varsinkin näin käsityöihmisenä se olisi varmasti mielenkiintoista :) Olenkin puhunut siitä paljon tuon uuden tutkinnon parissa ja uskon että se on mahdollista jossain vaiheessa elämää. Tällä hetkellä oma leipätyö ei kiinnostaa sentinkään vertaa ja lopputilin napauttaisin välittömästi mikäli olisi edes jonkinlaista toista työtä saatavilla. Jahka saan opinnäytetyön aluille niin ehkäpä ajatus kirkkaammasta tulevaisuudesta tulee vielä pintaan :)

   Ja kiitos positiivisista ajatuksista, nappasin niistä kopin ;)

   Poista
  3. Hyviä asioita tapahtuu hyville ihmiselle ennemmin tai myöhemmin <3 Onnea opinnäytetyön alkuun! :)

   Poista
 2. Onneksi olkoon, kuulostaa mahtavalta!! :) Suhtautumisesi tulevaan esimiesasemaasi kuulostaa niin täysipäiseltä, että selviät tehtävästä varmasti hienosti. Ja kaikesta voi aina myös oppia. Minkä alan tehtäviä teet, oletko sitä maininnut blogissasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosita, kiitos, ihanasti sanottu. Kyllä, oppia voi ja sitä odotan kovasti, tämä tulee olemaan todella hyödyllistä myös jatkoa ajatellen. En ole sen tarkemmin täällä puhunut, mutta työnkuvaani kuuluu mm. markkinointia ja tuotehallintaa. Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 3. Hirmuisen paljon onnea <3 oon tosi iloinen sun puolesta! Sinä, jos kuka olet tämän ansainnut!

  Onni on työ, jossa viihtyy! Itselläni ei näin valitettavasti ole, oon ollut samassa työpaikassa viitisen vuotta ja alkukesästä romahdin ja tuli työuupumus ja lievä masennus, tämähän oli ollut jo enemmän ja vähemmän vuoden verran päällä mutta kesän alussa loppui puhti. Edelleen sinnittelen samassa paikassa ja vähän olen alkanut oireilemaan uudelleen. En uskalla irtisanoutua (vaikka kyseessä on oma terveys), pelkään jäädä työttömäksi.. Ja esimieheni on jonkinnäköinen osasyy uupumiseen :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta <3 Voi ei, muistelenkin että olet tästä maininnut aiemmin :/ Todella harmillinen tilanne. Oletko koittanut etsiä uutta työpaikkaa? Oletko yrittänyt hoitaa tilannetta työpaikkasi luottamusmiehen kanssa? Trust me, työttömyys on parempi kuin se, että sairastuu. Kiitos paljon onnitteluista, ihanasti osaat olla iloinen toisten puolesta :) <3 Tsemppiä! Toivon että tilanteesi ratkeaa pian parhain päin.

   Poista
 4. Joo koko ajan etsintä päällä :) oon miettiny koulujuttujakin!

  Laitan sulle työhakemuksen ;D hahah.

  Kiitos paljon tsempistä <3

  VastaaPoista
 5. Onnea! :) Ihan mahtavaa!

  Olen ihan täysin samoilla linjoilla kanssasi siitä, millainen on hyvä esimies. Itse olen tällä hetkellä työttömänä, sopimukseni edellisessä työpaikassa loppui noin kuukausi sitten, mutta siitä olen tavallaan ihan tyytyväinen. Olin kyseisessä talossa 1,5 vuotta, muut työkaverit olivat ihan mahtavia mutta esimiehen kanssa emme tulleet juttuun. Olin työporukan nuorimmainen, ja esimies ilmeisesti sai siitä syyn ottaa minut silmätikukseen. Jos jotain oli tehty väärin, niin syyllinen olin aina minä, vaikka siitä ei olisi ollut mitään näyttöä. Vaikka tein työni kuinka hyvin, niin mikään ei koskaan hänelle riittänyt, enkä saanut kiitosta. Vaikka olenkin helpottunut, että pääsin kyseisestä paikasta viimein pois, niin on työnhaku ollut aika haastavaa - varsinkin kun tuntuu, että tämä kyseinen esimies romutti itseluottamukseni. No, ehkä tämä tästä, pikkuhiljaa eteenpäin :) On minullakin ollut elämän varrella muutama oikein mukava esimies, joten jaksan vielä uskoa siihen, että jatkossa urani varrella törmään taas niihin luotettaviin, helposti lähestyttäviin ja ystävällisiin esimiehiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Suvi! :) Älä missään nimessä luule, että sinun entisen esimiehesi käytös johtuisi sinusta - se johtuu siitä, että ko. henkilö ei osaa johtaa ammattimaisesti tai käsitellä omia tuntemuksiaan, ja täten purkaa oman huonon olonsa sinuun. Tosi ikävää, että olet joutunut kokemaan tällaista, tsemppiä jatkoon! :)

   Poista
 6. Oi kun kuulostaa jännittävältä! Isot onnittelut moisesta kunnianosoituksesta, aivan varmasti ansaittua :) Mukavia esimiespäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, kiitos kovasti!! :) Mukavaa päivää sinne!

   Poista
 7. Ihan mahtavaa! :) Paljon onnea!

  VastaaPoista
 8. Vaaaau! Upea juttu, mielettömästi onnea sinne! Olet kyllä paikkasi ansainnut :)

  Tuntui jotenkin uskomattomalta lukea tätä juttua, sillä sain itsekin juuri tällä viikolla tiedon esimiesasemaan siirtymisestä. Täällä ollaan kanssa innostuksen ja jännityksensekaisissa tunnelmissa, kiitollisena uusista haasteista työelämän saralla. Samaistuin täysin ajatuksiisi hyvistä ja huonoista johtajista, olen pohtinunut samankaltaisia ajatuksia tämän viikon. Sain tekstistäsi inspiraatiota omaan työhöni, kiitos siitä! Ja hurrrrrrjasti tsemppiä uusiin työhaasteisiin <3

  t. yks pitkäaikainen lukija, joka vasta nyt ehti lukea nämä syyskuun postaukset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon onnea! Suuret kiitokset ja ihana että sait tästä inpistä! Olet varmasti mahtava esimies :) Ihanaa viikonlopun jatkoa <3

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.