keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Vastuullinen matkailu - aloita jo pakkaamisesta

Minulta on toivottu postausta liittyen pakkaamiseen ja päätin ottaa tähän samaan juttuun mukaan myös vähän muutakin.

Matkailua opiskellessani, muistan ikuisesti opettajamme viisaan lauseen "jätä vain jalanjälkesi".

Moni meistä on varmasti joskus pakannut siten, että on aikeissa jättää mahdollisimman paljon tavaraa paikan päälle, jotta voi ostaa uutta tilalle matkalaukkuun. Eli esimerkiksi pesuainepullojen jämät + pullot, pian rikki pasahtavat sandaalit ja rantapyyhkeet. Tämä pakkaustyyli ei kuitenkaan ole ekologisesti se kaikkein suotavin.

Jo senkin takia, että matkakohteessasi on todennäköisesti huonommat kierrätys- ja jätteenkeräystavat kuin täällä kotimaassa, kannattaa miettiä jo kotona mitä pakkaa ja mitä on aikeissa jättää kohteeseen.

Sen sijaan, että ottaa aina matkalle mukaan shampoo- ja hoitsikkapullojen jämät ja jättää tyhjät pullot hotelliin, kannattaa hankkia matkakokoiset pullot, joihin ottaa kotoa isommasta shampoopullosta aina matkalle tarvittavan määrän mukaan ja tuo pullot takaisin kotiin seuraavaa reissua varten. Nämä pullot ovat käteviä ulkomaanreissujen lisäksi myös viikonloppu- ja mökkireissuilla. Tällaisia purkkeja löytyy myös mm. voiteille, löytyy sekä korkillisia, että pumpullisia versioita. Omani olen ostanut H&Mlta ja Anttilasta.

Siihen, mitä kannattaa pakata minulla ei ole kauheasti vinkkejä, sillä jokaisella on ne omat tarpeet ja tavat. Haluaisin oikeastaan vain nostaa esiin tuon ekologisuuden, jos matkailusta voi millään tehdä yhtään ekologisempaa, niin tässä pakkausasiassa sen voi ottaa huomioon.


Lisäksi, jos hotellilla on omia "vihreitä" tapoja, kannattaa noudattaa niitä. Yksi hyvä ja aika yleinen tapa on se, että kun heität pyyhkeen kylpyhuoneen lattialle, saat uuden tilalle ja jos et heitä sitä lattialle, on se merkki siitä, että voit käyttää vielä samaa pyyhettä. Tästä on yleensä kyltti kylpyhuoneen tiloissa. Jos kylttiä ei ole, vaihdetaan pyyhkeet todennäköisesti jokaisella siivouskerralla. Tällainen ei mielestäni ole läheskään aina tarpeellista.

Nykyään pyrin miettimään jo kotona ennen pakkaamista valmiiksi muutaman "asukokonaisuuden" ja yritän pakata siten, että samaa vaatetta voi käyttää vaikka hieman eri tavoin toisenkin kerran. Rantsumekkoja pakkaan vain yhden, jolla vetelen koko viikon rannalle tai altaalle ja takaisin. Kenkiä tulee usein pakattua liikaa, viime reissulla mulla oli 1 korkokengät ja 4 matalat kangasballerinat, käytin koko viikon vain kahtia kenkiä ja kerran kolmansia. Eli tuotakin kannattaa miettiä. Onneksi tuo kengät eivät painaneet paljoa, mutta anyways - jatkossa mietin tarkemmin.

Yksi asia, mikä on mielestäni aika yleinen ja jännä, on se, että me monesti pukeudumme hieman erilailla tai eri vaatteisiin reissussa kuin kotona. Ainakin itse saatan pukeutua hieman värikkäämmin ja rohkeammin, siksi minulla onkin muutama vaate, joita käytän vain reissuissa - löytyykö kohtalotovereita? :)

Yksi vinkki: ota mukaan villasukat! Ihan hassu ajatus, mutta olen monella reissulla törmännyt siihen, että joko lentokoneessa on tuhottoman kylmä lattianrajassa tai hotellihuoneen kivilattiat ovat kylmät. Varsinkin jos reissaat kuumimman sesongin ulkopuolella, kannattaa matkalle pakata kunnon sukat mukaan. Nimin. Marmaris, huhtikuu 2013, nukuimme ystäväni kanssa jäisessä ja kosteassa hotellissa kahdet pitkät pöksyt, kolme paitaa ja kaksi vilttiä + villasukat päällämme öisin.

Mitkä ovat sinun parhaat pakkausvinkkisi? :)

PS. minut löytää nyt Snapchatista nimellä Kristiinamu

6 kommenttia :

 1. Itse olen miettiny sitä, kun ilmeisesti osa lomailijoista ostaa paikan päältä rantapyyhkeen ja heittää sen roskiin sen viikon käytön jälkeen.. Ei kovin vihreää toimintaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olekaan, mietin samaa asiaa tätä kirjoittaessani. Itsellä käytössä vuodelta 2013 rantapyyhe ja kulkee mukana edelleen :)

   Poista
 2. Mulla oli viime kesän Kreikan reissulla villasukat mukana ja kyllä poikaystävää nauratti :D Mulla on siis ympäri vuoden villikset öisin jalassa (vilukissa kun olen), kesät talvet. Ja kyllä tuli tarpeeseen ne siellä Kreikassakin, kun kivilattia oli hotellihuoneessa, niin olihan se kylmä ja muutenkin öisin olin jäässä, kun oli ilmastointi jäänyt päälle eikä ollut ees kunnollista peittoa vaan pelkät pussilakat. :D Mutta joo hyviä nää sinun vinkit! :) Itelläkin on aina matkakokoiset shampoo ja hoitoaine ym putelit. Vievät paljon vähemmän tilaa eikä tuu painoakaan juuri mitään. Oi että kun matkakuume vaan kasvaa! Onneksi ensi kuussa pääsee jo ekalle reissulle ja syksyllä sit toiselle! :) Eikös sullakin ollut vielä lomailua tiedossa, kun instassa oli mainintaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, ihanaa loman odotusta! :) Kyllä, loppukesästä mennään viellä lomalle Tuukan kanssa :)

   Poista
 3. Pakkaaminen on se ainainen ongelma, mutta tämä antaa kyllä hyvää näkökulmaa siihen asiaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.