tiistai 3. toukokuuta 2016

Toivepostaus: Minkä asioiden toivoisin muuttuvan maailmassa?

Sain tuossa taannoin postaustoiveen, jossa toivottiin minun pohtivan asioita, joiden toivoisin muuttuvan maailmassa. Aihe on todella kiinnostava ja laaja. Mietin tätä aihetta paljon ja halusin saada pääni sisällä selväksi sen, millaisen tästä postauksesta haluaisin tehdä. Olen aina pitänyt tässä blogissa aika tiukkoja rajoja siitä, mitä täällä kirjoittelen. Tämä blogi on ollut vähän kuin päiväkirja, jossa kerron joitain kuulumisia ja omaan elämääni liittyviä pintapuolisia asioita ja kokemuksia. Olen tietoisesti halunnut jättää blogin aihealueista pois esim. vahvat poliittiset mielipiteet, ne eivät kuulu tähän lifestyle-blogiin. Olin otettu siitä, että tällaista aihetta minulta toivottiin, enkä siksi halunnut missään nimessä painaa sitä villaisella, vaan pohtia miten toteuttaisin tämän aiheen tässä blogissa, tämän blogin rajoja venyttämättä ja kuitenkin aiheessa pysyen.

On sanomattakin selvää, että ajatuksia löytyy myös näiden postakseen kirjoittamieni asioiden lisäksi, mutta tässä nyt sen muotoinen mielipidepostaus, kuin koin mätsäävän blogiin ja sen sisältöön. 

Jokainen ajattelee näitä asioita peilaten omiin arvoihin ja ajatusmaailmaan. Kaikilla meillä on oikeus olla jotain mieltä, mielestäni homman sydän on siinä, miten tuo asiat esiin. Kaiken aikaa pitäisi mielestäni muistaa se, että aina on joku, joka ajattelee täysin päinvastaisesti - meitä on täällä maailmassa niin monia, jokaisella omat ajatukset ja arvot ja näin sen kuuluu ollakin. Se, miten näitä omia arvoja tuo elämässään esiin, on eri asia. Eli ajatukset ja teot, ne eroavat toisistaan. Sen mitä tunnet, voi tuoda esiin monella tapaa. Minusta on hyvä muistaa se, että omalla toiminnallamme voimme vaikuttaa moneen asiaan. Usein se, miten toimimme ajatuksiemme pohjalta määrittyy sillä, kuinka osaamme käsitellä päämme sisällä olevia tunteita.

Tämän voi konkretisoida hyvin simppelillä esimerkillä: lapsi, jota harmittaa jokin asia, saattaa purkaa harmituksensa usein kiukkuamalla, huutamalla, heittelemällä tavaroita tai muulla vastaavalla, fyysisellä tavalla. Tämä johtuu usein siitä, että lapsen aivot ja ajatusmaailma eivät ole vielä niin kehittyneitä, että hän osaisi purkaa harmituksen jollain muulla tavoin. Ja kyllähän me kaikki tiedämme, että myös osa aikuisista käsittelee tuntemuksiaan edelleen fyysisellä tai ei niin rakentavalla sanallisella tavalla, rakentavien sanojen ja keskustelun sijaan. Jokainen meistä lankeaa joskus kiukutteluun - se on täysin inhimillistä, mutta joillain tuo käytösmalli on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Mitä sitten haluaisin tässä maailmassa muuttaa?

Jos saisin elää hetken mielikuvitusmaailmassa, jossa kaikki olisi paremmin, tässä maailmassa ei olisi lainkaan sotia, ei sairauksia, ei nälänhätää, ei köyhyyttä eikä rikoksia. Mutta kyllähän se näin on, että se ei ole millään tavoin mahdollista - ei nyt, eikä varmasti myöskään tulevaisuudessa.

Jos kuitenkin saisin puuttua muutamaan asiaan, joita me kaikki voimme yksilöinä edistää, voisin mainita esimerkkinä mm. toisten kohtelemisen. Mielestäni "tee muille kuin toivoisit itsellesi tehtävän" on aivan täydellinen ohje - tietenkään sitä ei voi aina ja joka päivä toteuttaa, mutta kyllä minä uskon, että jos useampi meistä ihmisistä käyttäytyisi enemmissä määrin tuon ohjeen mukaan, maailma olisi tietyllä tapaa parempi paikka. Tuo on todella suuri kasvunpaikka suurella osalla ihmisiä - myös itse pyrin kasvamaan tässä aiheessa entistä paremmaksi.

Toinen asia, joka tulee mieleeni, on rikollisuus. Inhoan, halveksun ja suren niin kovasti henkilöihin kohdistuvia rikoksia ja niiden tekijöitä. Tottakai myös materiaan, mutta me ihmiset olemme tärkeämpiä tällä pallolla, kuin mikään muu. On aivan hirvittävän kamalaa lukea tai kuulla, jos joku on kajonnut ihmishenkeen tai -terveyteen. Tulee oksettava olo siitä ajatuksesta, että joku voi esimerkiksi työntää teräaseen toiseen kanssaihmiseen ja toivoa hänelle pahaa. On aivan järkyttävän karmivaa miettiä, että joku haluaa oikeasti riistää toiselta hengen tai terveyden. Ja tämä sama asiaa pätee myös henkiseen rikollisuuteen. Jos toisen pahoinpitely fyysisesti on rikos ja epäinhimillinen teko, on myös henkinen sellainen aivan yhtälailla. Henkinen väkivalta ja toisen ihmisen vapauden riisto fyysisesti tai henkisesti ovat aivan älyttömän surullisia asioita ja sympatiani menevät täysin kaikille näille uhreille. Siksi toivonkin, että mm. meillä täällä Suomessa olisi enemmän resursseja kehittää tällaisten tapausten ennaltaehkäisevää työtä ja hoitoa. Koskaan ei varmasti kaikkia tapauksia voi ennakoida tai ehkäistä, mutta aina pystymme parempaan.

Tottahan se on, että me ihmiset teemme tästä maailmasta niin kauhean ja pelottavan paikan, jota se todellakin on. Mutta myös me olemme ne ihmiset, jotka voimme alkaa kääntää tätä maailmaa askel askeleelta kohti parempaa. Monesti ajattelemme, että ei yksi ihminen voi maailmaa muuttaa, mutta yksi ihminen voi muuttaa oman maailmansa tai ainakin alkaa tehdä töitä sen eteen. Ja mielestäni meidän kaikkien tehtävä on miettiä ne omia arvoja vastaan taistelevat asiat ja työskennellä niiden korjaamiseksi. Jos ei halua uskoa tai ajatella koko maailman puolesta, kannattaa se tehdä itsensä ja oman maailmansa puolesta, johon kuuluu oman itsensä lisäksi läheiset.

Ja jotta tämä postaus ei olisi pelkkää kamaluutta ja pahoja asioita, täytyy muistaa se, että on tämä maailma samalla myös aivan äärimmäisen ihana ja kaunis paikka. On todellakin etuoikeus saada elää ja olla tässä maailmassa. Elämää täytyy mielestäni arvostaa eikä saa unohtaa, että täällä ei olla ikuisuutta, vain pieni rajallinen aika. Siksipä mielestäni kaikkien onkin hyvä pyshtyä ja miettiä, millaisena ihmisenä haluaa tämän ajan viettää. Muutos on mahdollista vain silloin, kun taustalta löytyy halu muutokseen ja kohti parempaa.

Tämä aihe on todellakin laaja, tässä olen käsitellyt vasta paria aihetta ja silti jo on romaanin pituinen postaus tulossa. Voisin listata tähän asioita summa mutikassa, mutta mielestäni aiheet ansaitsevat myös kappaleen tai pari pohdintaa, joten en halua jättää ns. tyhjiä sanoja roikkumaan ilmaan.

Arvostan suuresti ihmisiä, jotka tekevät toistuvasti töitä sen eteen, että tästä maailmasta tulisi meille kaikille parempi paikka elää. Jokaisella meillä on oikeus ja mahdollisuus valita, miten haluaa viedä omaa elämää ja samalla maailmaa haluamaansa suuntaan - samalla tämä on hyvä ja samalla hyvin pelottava asia. Jos maailmassa on jotain, joka sotii omaa arvomaailmaa vastaan, voi sitä yrittää muuttaa omalla käyttäytymisellään ja esimerkillään. Hyvän esimerkin näyttäminen on kallisarvoinen asia.

Kuten huomata voi, ovat ihmiset ja ihmisten käyttäytymismallit omaa sydäntäni lähellä ja siksi kiedoin myös tämän postauksen tiukasti näihin aiheisiin. Jätän  toisenlaiset aiheet sellaisiin blogeihin ja sellaisten ihmisten käsiteltäväksi julkisesti, joiden kynään se sopii. Olen myös pitänyt sellaista linjaa, niin täällä blogissa kuin yksityiselämässäkin, että en ota vahvasti kantaa asioihin, joihin tietämykseni ei omasta mielestäni riitä täysin. Joskus on hyvä osata myös pitää ajatukset itsellään.

Vakavista aiheista huolimatta, nautitaan tästä ihanasta elämästä ja keväästä - ainakin täällä pk-seudulla meitä hellii kauis, aurinkoinen sää ja kesä tekee tuloaan. Tämä on mielestäni vuoden parasta aikaa. Näin kesän korvilla sitä huomaa myös olevansa iloisempi ja on myös helpompi jakaa iloa ja hyvää muille. Hyvien asioiden levittäminen voi tuoda vain hyvää, keskitytään siis niihin positiivisiin asioihin ja nautitaan alkavasta kesäkaudesta täysillä.

Jos aihe herätti ajatuksia, kommenttiboksi on teidän vapaata tilaa kirjoitella, kuten aina. Ihanaa päivää!

2 kommenttia :

 1. Olipas hyvä aihe, hyvä että kirjoitit tästä.
  Olen samaa mieltä. Itse törmään jostain syystä usein asiakaspalvelussa ihmisiin (myös ulkomailla) jotka eivät pidä asiakkaista. Olin Välimeren risteilyllä ja myös laivan taxfreen hajuvesiosastolla piti sietää myyjän kiukuttelua ja hajuvesipullojen lattialle paiskontaa. Hyvin outoa käytöstä katsoin sivusta ja laivan palautelomake ei tietenkään toiminut. Tuo nyt oli vaan yksi ehkä lieväkin esimerkki. Minä en myöskään hyväksy minkäänlaista toisten ihmisten uhkailua/rikoksia/väkivaltaa ja myös aiheeton uhittelu on paha asia. Valitettavasti on tullut vierestä seurattua sellaista ja sitä en voi koskaan hyväksyä tai unohtaa. Paha asia on myös se jos joku ihminen rupeaa tukemaan uhittelevaa ihmistä, jolloin uhittelija ikään kuin kokee että hän tekee oikein. Myös laissa on monta kohtaa, joita saisi parantaa. Muita asioita joihin toivoisin muutoksen olisi eläinten kohtelu ja tahallinen hylkääminen. Siitä voisi antaa kovia tuomioita, sillä lemmikin otto ei ole mikään huvishoppailun kohde. Tämäkään asia tuskin tulee koskaan muuttumaan. Toisaalta taas jotkut luopuvat eläimistä siksi jos köyhtyvät tai tulevat allergisiksi. Jolloin asia vain täytyy hyväksyä, mutta se on eri asia kuin lemmikin hommaaminen ja sitten kadulle potkaisu koska kyllästyy tai ei jaksa hoitaa lemmikkiä. Nämä ovat vaikeita asioita eikä yhtä ainoaa toimivaa ratkaisua ole parempaan maailmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna, pitkästä ja mielenkiintoisesta kommentistasi. Tuo lemmikkien huono kohtelu ja heitteillejättö on kamalaa :( Oikein mukavaa helatorstaita sinulle ja muutenkin aurinkoa loppuviikkoon! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.