keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Kommentointi ja vastaaminen

Olen tässä muutaman kuukauden pohtinut aihetta, nimittäin kommentointia ja tarkemmin otettuna kommentteihin vastaamista.

Tämä aihe on aika kinkkinen ja moniulotteinen (niinkuin moni muukin, moni asia ei ole mustavalkoinen). Olen ottanut tämän uuden blogin kanssa alusta alkaen sellaisen tavan, että haluan vastata jokaiseen kommenttiin. Ja oikein harmittaa, että edellisen blogin aikana en sitä tehnyt. Vastasin kyllä useisiin kommentteihin, mutta joskus kommentti, jossa ei ollut kysymystä, jäi vaille vastausta. Selitin asian itselleni silloin varmaankin mm. sillä, että blogi vei niin paljon aikaa, että ei yksinkertaisesti ollut mahdollista vastata kaikkiin kommentteihin. Paskan marjat sanon minä - nyt tuntuu siltä, että silloisen blogin aikana olisi ehkä ollutkin aikaa, kun katson asiaa taaksepäin. Vaikka blogi vei todella paljon tunteja päivästä, olisi silti pitänyt käyttää se tietty aika jokaiseen kommenttiin vastaamiseen. Ymmärrän tuon syyn, jos kommentteja tulee satoja, mutta kymmeniin kyllä ehtii vastaamaan jos vain viitsii. Toki elämään kuuluu muutakin (luonnollisesti), mutta tällä hetkellä itse priorisoin sen, että vastaan kommenttiin joka minun ilokseni on jätetty. Mielestäni se on kohteliasta ja toimin niin, kuin toivoisin itselleni tehtävän.

Mielestäni vastaamatta jättämisestä tulee sellainen olo, että bloggaaja ei välitä. Asia ei varmastikaan ole näin, mutta monesti me jäämme kiinni siihen mielikuvaan ja syy tuntuu silloin todelta, vaikka todellisuus olisi toinen. Kommentin jättäminen ottaa aina oman aikansa: luet postauksen, mietit aihetta, mieleesi tulee jotain sanottavaa, avaat kommenttiboksin ja kirjoittelet ajatuksiasi ja jätät yhteystietosi. Käytät aikaasi blogiin tai bloggaajaan, mutta liian usein et saa minkäänlaista vastakaikua. Vaikka kommenttisi olisi kuinka kaunis, siihen ei vastata. Mielestäni se on väärin ja harmillista. Bloggaajan näkökulmasta kommentin saaminen ainakin itselläni menee näin: avaan kommenttiosion ja mietin sen latautuessa, onkohan kommentteja tullut. Näen kommentin tai kommentit ja ilahdun. Avaan kommentit ja luen ne. Olo on kiitollinen ja iloinen - joku on käyttänyt aikaa jättääkseen minulle terveiset tai kommentoi aihetta, josta kirjoitin postauksen. Se herättää kiitollisuutta kommentoijaa kohtaan ja miksi, miksi jättäisin siihen vastaamatta? Tottakai haluan kittää kommentista ja osanottamisesta keskusteluun.Mutta, kuten sanottu: kaikki ei ole niin mustavalkoista. Tiedän ihmisiä, joilla on tulipalokiire päivästä toiseen, jotka siinä samalla päivittävät blogia ja viihdyttävät lukijoita - kaikilla ei ole sitä paria minuuttia aikaa kiittää kommentista ja ymmärrän sen. Oma tilanteeni on kuitenkin se, että aikaa on ja haluan sen käyttää siihen, jonka priorisoin toisten asioiden edelle. Parasta tässä blogissani on ollut hyvät keskustelut ja te mukavat seuraajat, jotka käytte moikkaamassa aina välillä. Siksi haluan pyrkiä esittämään pienen kiitoksen kommenteistanne, nyt kun se on mahdollista. Siksipä kysynkin, jos se on mahdollista, miksi ei tekisi niin?

Kommentointi on yleisesti vähentynyt blogeissa viime vuosina mm. siksi, että kaiken tulisi tapahtua nykyään salamannopeasti, siksi mm. Instagram on nykyään suosittu ja siellä keskustelua saadaan todella kivasti aikaan, kun kommentin jättäminen on kirjaimellisesti instanttia. Omassa blogissani koen, että kommentteja on todella kivasti. Välillä on postauksia, jotka eivät kerää lainkaan kommentteja, ja välillä on postauksia, kun kommenttikentään syntyy loistava, syvällinen keskustelu. Mielestäni tasapaino on hyvä ja olen ollut todella tyytyväinen myös tähän osa-alueeseen tässä blogissa. Suuri kiitos siis Teille.

Sillä on paljon merkitystä, miten kohtelemme muita - ihan huomaamattamme saatamme herättää toisissa erilaisia tunteita, myös sellaisia, joita ei ollut missään nimessä tarkoitus herättää.

Kommentoitko sinä paljon blogeihin ja miltä vastaus tai vastauksen saamattomuus tuntuu? Herättääkö aihe jotain tietynlaisia tuntemuksia?

PS. Instagramissani on ihana Rimmel huulipuna-arvonta: @cavagram2 :)

30 kommenttia :

 1. En useinkaan palaa blogiin, jossa kommentteihin ei vastata. Mielestäni bloggaajan työ on 50/50 postaaminen ja kommentteihin vastaaminen eli keskusteluun osallistuminen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa <3 Jep, näin on. Itsekään harvoin palaan (ainakaan kommentoimaan) jos en ole saanut vastausta. Kivaa päivää teille! =)

   Poista
 2. Kiva kun bloggaat taas. Pidin aiemmasta blogistasi paljon ja harmitti kun lopetit. Voitko tehdä kysymyspostauksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Heini! Kiitos, kiva kuulla että paluu oli mieluinen :) Tässä onkin viime elokuulta Q&A postaukset, oletko käynyt jo ne kurkkaamassa? http://cavablogi2.blogspot.fi/search/label/Q%26A - katsotaan jos teen uuden tässä kesän korvilla :) Kiitos kun kommentoit!

   Poista
 3. Tosi harvoin jätän kommentteja, ja jos jätän ni laitan sellaseen blogiin, mistä oon ennenki saanu vastauksen jne ni toivon/tiedän saavani tulevaisuudessakin :) kyllä harmittaa lukee tiettyjen bloggaajien kommenttibokseja, ku suurimpaan osaan kommentteja ei tosiaan vastata.. Ykski bloggaaja teki joskus jopa postauksen siitä, että miks kommentointi on menny niin surkeeks ja ihmekkös. Emmä ainakaa tykkäis laittaa mitään jos tiedän etten saa mitään vuorovaikutusta. Kiva kun sä vastaat näihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Minttu! Nimenomaan, se vuorovaikutus on mielestäni parasta ja mitä kaikkia hyviä vinkkejä ja ajatuksia herättäviä kommentteja olenkaan saanut lukijoilta - niistä olen todella kiitollinen. Mukavaa päivää! :)

   Poista
 4. Blogissasi yksi ehdottomia plussia on juurikin se, että vastaat kommentteihin, kiitos siis siitä! Olen pari kertaa törmännyt muissa blogeissa siihen, että olen kirjoittanut todella pitkän ja pohdiskelevan kommentin johon ei ole ikinä tullut vastausta. Kyllä siinä tuli pettynyt fiilis, kun käytti itse paljon aikaa kommentin kirjoittamiseen.. arvaapa olenko uudestaan näihin blogeihin kommentoinut. Ja ymmärrän toki jos kommentteja tulee satoja, että ei ole aikaa vastata, mutta näissä tapauksissa kyse oli n.10 kommentista.. Anyway, täällä odotellaan jo perjantaista Adelen konserttia, samoilla hoodeilla seikkaillaan siis viikonloppuna, mukavaa laivareissua myös teille! :) T. Eveliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh tuo on kyllä todella tympeää, jos tosiaan käyttää paljon aikaa ja sitten vastaus on huomiotta jättäminen - tottakai toivomme aina kommunikointia ja vuorovaikutusta, miksi muuten jättäisimme edes kommenttia? Aivan ihanaa konserttia sinulle, varmasti tulee mahti päivä ja reissu! :) Kiitos Eveliina, kuin myös!

   Poista
 5. Kommentoin aika harvoin blogeihin! Kun kommenttoin on yleensä oikeasti sanottavaa ja haluaisin, että siihen myös vastattaisiin :) Oikeastaan ainut blogi mihin useimmin kommentoin on Sannin Karkkipäivä blogi. Sanni vastaa ahkeraan ja kommenttiboksi on muutenkin vilkas ja kivaa luettavaa. Se on harmi, että nykyään blogien kommentoiminen on vähentynyt hirveästi... Kiva kun palasit bloggaamaan, täällä luetaan kyllä ahkerasti! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Jenna, kiva kuulla että olet messissä! :) Mukavaa, että Sannin kommenttiboksi on vilkas - sitä kaivataan moneen blogiin! Mutta kyllähän se niin on, että sitä saa mitä tilaa - reipas vastaaja saa varmasti enemmän kommentteja kuin sellainen, joka ei vastaa. Kiitos kommentistasi!

   Poista
 6. Minusta on hienoa, että vastaat kommentteihin, mutta erityistä kiitosta annan siitä että vastauksissa on jotain sisältöä. Olen joskus kirjoittanu pitkiä kommentteja joihinkin blogeihin niin vastaus on tyyliin ":)". Joo onhan se niinku huomioitu, mutta ihan sama melkein olla vastaamatta minun mielestä. Mie kaipaan juuri sellaista kommunikointia ja vuorovaikutusta. Tulee läheisempi fiilis bloggaajan kanssa kun saan ikään kuin jutella hänen kanssa. En mie jaksa kommentoia monesti, jos mulle ei vastata kunnolla. Vähän niinku seinille huutelis, tiäkkö? :D

  Harvoin yleensä edes kommentoin blogeihin, mutta sulle monesti haluttais sanoa jotaki. Bloggaajat pistää likoon paljon omaa elämää, kun kirjottaa blogia ja me seuraajat seurataan. Tyyliin maanantaina menet kattomaan miten Kristiinan viikonloppu on menny :D

  Seurasin myös sinun vanhaa blogia ja muistelen sielläkin saaneeni vastaukset kommentteihini. En tosin niitä kovin usein jättänyt. Oli ihana kun palasit bloggaamaan. Pidän maanläheisestä tyylistäni blogata.

  Voisin heittää sulle postausideana tällainen minkä Vivian Valpuri oli blogissaan toteuttanu: http://www.cosmopolitan.fi/blogit/vivian_valpuri/mita_rakastan_itsessani. Tuollasen "10 asiaa mitä rakastan itessäni". Mietin ja listasin omiani aamulla. Oli muuten yllättävän vaikeaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Henni! Kiitos pitkästä kommentistasi! :) Olet oikeassa, mulle myös tulee henkilökohtaisempi fiilis kun vaihtaa enemmän, kuin sanan tai kaksi lukijan kanssa. Olipas ihanasti sanottu tuo, että tulet kurkkaamaan miten on mennyt - arvostan todella! Hei kiitos haasteesta, tätä täytyykin miettiä ihan ajan kanssa! :) Varmasti tuottaa hankaluuksia täälläkin päässä.. Hauskaa päivää Henni!

   Poista
 7. Jotenkin tuntuu turhan vaativalta sellainen ajatus, että jokaiseen kommenttiin olisi pakko vastata. Siis bloggaajan kannalta. Tämä on tietysti suoraan verrannollinen siihen, että paljonko kommentteja tulee. Muutamaan kommenttiin on helppo vastata, satoihin ei.
  Se, että kommentoi antaa sellaisen henkilökohtaisen kontaktin - molemmille.
  Jokainen tekee tavallaan, mutta jos tyyliä yhtäkkiä muuttaa, siitä kannattaa mainita - muuten joku voi ihmetellä, että mitä nyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin - jokainen vastaa mihin kykenee ja tosiaan suosituimmissa blogeissa se ei varmastikaan ole aina mahdollista :) Ja totta, lukijat voi ihmetellä jos aikoo muuttaa tyyliä (varsinkin jos muuttaa sen kommentoinnin off-asentoon). Kiva kun kävit kommentoimassa!

   Poista
 8. Se on kyllä ihanaa kun vastaat aina :) kiitos!
  Mulle tuli mieleen pari kysymystä liittyen teidän parisuhteeseen kun olette olleet niin kauan yhdessä niin oletko huomannut joitain asioita mitkä on vähentynyt tai muuttanut muotoaan tässä viime vuosien aikana? Itse olen seurustellut kohta 3 vuotta ja meillä on mm vähentynyt mä rakastan sua sanomiset ja viestittely päivän aikaan. Kun sanoin miehelle niin hän vain tokaisi että kaikki vähenee :D toivottavasti tää ei oo liian terapeuttinen kommentti :D mut onksulla jtn vinkkiä miten saa parisuhteen pysyyn ns virkeenä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellurei! Voi että, kyllä niin moni asia muuttuu, vähenee ja lisääntyy. Ainakin meillä. Mielestäni se on täysin luonnollista ja niistä muutoksista ei kannata ottaa stressiä, jos eivät siis häiritse suhdetta sen kummemmin. Me ollaan oltu aina aika kovia viestittelijöitä, tulee vaihdeltua kyllä päivittäin useampikin viesti - ellei ole tulipalokiire töissä. Omasta mielestä parisuhteen pitää virkeänä se, että aina aika-ajoin ottaa välicheckauksen eli juttelee asioista ja miettii onko molemmilla kaikki edelleen hyvin ja onko molemmat onnellisia ja tyytyväisiä suhteeseen. Pelkkä juttelu saattaa laukaista jännitteitä ja jokin ennen elämään kuulunut asia tupsahtaa takaisin ihan huomaamatta. Puhu ja kosketa on oma vinkkini kaikkiin parisuhteisiin. Älä huoli, erilaisia kausia tulee varmasti - niistä opitaan ja aina voi jutustella jos joku harmittaa :) Kiitos kivasta kommentista!

   Poista
 9. Tykkään paljon tavastasi vastata kommentteihin :) Tulee hyvä fiilis ja tuntee lukevansa oikeasti blogia, eikä pelkkää mainossoopaa. Vaikea selittää, mutta tajuat varmaan pointin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! No kiva kuulla, todella kiva :) Luulen että ymmärrän - vaikka Cavakin sisältää kaupallisia yhteistöitä, pyrin aina tekemään vain sellaisia juttuja, joissa on myös sisältöä ja tarinaa liittyen omaan elämääni. Ja kommentteihin vastaaminen on niin suuri osa vuorovaikutusta, että haluan sitä myös jatkaa. Kiitos kommentista ja mukavaa päivää! :)

   Poista
 10. Olet kyllä ihan oikeassa tän asian suhteen. Kyllä sellaiselle bloggaajalle jonka on huomannut vastaavan on mukavampi jättää kommenttia sillä tietää hänen edes lukevan sen. Tällöin tulee ainakin itselleni lukijana sellainen olo, että mua lukijana arvostetaan mikä on mahtavaa. Tällöin myös bloggaaja jää mieleen ja hänen kirjoituksiaan tulee luettua usein. Sitten on olemassa liuta näitä joista selailen vain kuvat, sillä sisällöllä ei ole juuri muuta annettavaa kun kauniit kuvat. Toki niitäkin on kiva selailla, vähän kaksipiippuinen asia siis :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä tuosta kuvien selaamisesta - onneksi on kaikenlaisia blogeja, niitä joita haluaa lukea teekupin äärellä ja niitä, joiden kauniit kuvat käy selaamassa vain äkkiseltään ja saa niistä inspistä :) Kiva kun kävit jättämässä kommenttia! =)

   Poista
 11. Mä selaan monesti lukemieni blogien kommenttibokseja, mutta harvoin kommentoin itse mitään. Esimerkiksi asupostauksiin tuntuu tyhmältä kommentoida, kun siellä on jo valmiiksi ne useat "kiva asu :)"-kommentit. Ja pidemmän, pohdiskelevan kommentin näpytteleminen puhelimella/tabletilla on ilmeisesti liian suuri urakka mulle (vaikka esim whatsappissa sitä näpyttelee menemään jatkuvasti...) :D

  Suht usein kuitenkin kommenttibokseissa huomaa, että ainoat viestit mihin bloggaajat vastaavat ovat ne negatiiviset nillitys/provoamiskommentit. Ymmärrän kyllä sen, että itseään haluaa puolustaa ja korjata faktat, mutta samaan aikaan ärsyttää se, että ne kaikki mukavat ja kivat kommentit jää "huomiotta". Ja usein kun valitetaan, ettei ikävä kyllä ole aikaa vastata kommentteihin, mutta niille negatiivisille kommenteille kuitenkin on aikaa :/ Ehkäpä sen ajan, minkä käyttää pitkään puolusteluviestiin, voisikin käyttää vastaamalla muihin, mukavempiin kommentteihin. Mutta tämä ei koske siis kaikkia bloggaajia todellakaan, ja varsinkin Cava sun kommenttiboksissa tuntuu olevan positiivinen meininki :)

  Ja kiitos vielä siitä, että vastailet kaikkiin kommentteihin! Täytyy itsekin alkaa kommentoimaan useammin, niin tänne kuin muihinkin blogeihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Jep, mulla myös välillä kännykällä kommentointi tökkii, vaikka whatsappaan kokoajan ystävien kanssa.. Ehkä siinä menee vaan prioriteetit uusiksi. Olet oikeassa, moni varmasti haluaa korjata faktat ja ihmisen luontoon kuuluu puolustautuminen. Mutta olen samalla linjalla, tällä hetkellä ehkä itse jättäisin jopa ne mahdolliset negistelyt huomiotta ja vastaisin kiltteihin kommentteihin - jos täytyisi valita jompi kumpi. Olen ollut todella iloinen siitä, että Cava-blogin kommenttiboksi on lähes täysin asiallinen - fiksua jengiä täällä siis! Kiitos itsellesi, kun kävit jättämässä viestiä ja kivaa päivää :-)

   Poista
 12. Olen niin samaa mieltä! Erityisesti ärsyttää kun kysymyksiin jätetään vastaamatta, vaikka bloggaaja ne selvästi huomaa julkaistaessaan kommentteja. Esimerkiksi yhden blogin kommentteissa lukija kysyi asiallisesti onko kyseessä yhteystyö kun mainitsette firman joka postauksessa (liittyi tiettyyn aiheeseen) ja bloggaaja ei vastannut kommenttiin laisinkaan vaikka muihin kommentteihin vastattiin! Samaa ilmiötä huomaan monessa kommenttiboksissa.. Ymmärrän ettei kaikkiin kysymyksiin välttämättä halua vastata, mutta silloin olisi mielestäni kohteliasta edes vastata, että sori, ei kuulu blogiin. Silloin lukija ei turhaan odottaisi vastausta ja saisi turhaan negatiivista kuvaa bloggaajasta. Ilmiö on mielestäni vähän sama kuin esimerkiksi artisteilla. Artistiin menee nopeasti maku jossei hän kunnioita fanejaan. Toki tietenkään kaikilla bloggaajilla ei ole tähän mitenkään mahdollisuutta, mutta uskon että usemmalla olisi..:) Erityis kiitos sinulle kommentteihin vastaamisista, on oikeasti mukava huomata että luet jokaisen kommentin ajatuksella ja vastaat siihen. Vaikka en itse usein kommentoikkaan, luen lähes aina myös blogisi kommenttiboxin koska siellä on mielenkiintoisia pointteja ja ajatuksia myös muilta lukijoilta. :) pahoittelut kirjoitusvirheistä, puhelimella kommentoiminen on haastavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltaa :) Kiitos pitkästä kommentista! Tuo on tosiaan tympeää, jos kysymykseen ei vastata. Varsinkin tuossa yhteistyöasiassa - yhteistyöstä tulee ilmoittaa jo postauksessa. Tosi mukava kuulla, että viihdyt täällä ja pidät tyylistä. Kiitos vielä ja mukavaa iltaa, jos luet tämän vielä tänään :)

   Poista
 13. Mä petyn aina, kun huomaan, että bloggaaja ei vastaa kommenttiin. Yleensä saatan jopa lopettaa blogin lukemisen sen takia. Minusta se vaan jotenkin on typerää.

  Olen myös itsekin aiempien blogien kanssa ollut laiska vastaamaan, mutta nykyisessä blogissa vastaan kyllä jokaiselle. Oli se sitten pientä tai isoa.

  Jos tyypillä ei ole aikaa vastata kommentteihin, kuinka hänellä on aikaa kirjoittaa postaus? Vastaamiseen ei mene aikaa todellakaan kauaa, kun sen vain ottaa asiakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, priorisointi :) Kiva kun kommentoit! Hyvää yötä :)

   Poista
 14. Ennen tuli kommentoitua paljonkin, kun luin päivittäin kymmeniä eri blogeja. Nykyään en ehdi lueskeleen/kommentoimaan säännöllisesti. Koneella ei tuu vietettyä aikaa niin paljoa kuin ennen. Nyt olen taas alkanut pikkuhiljaa kommentoimaan. :) Minusta on kivaa kommentoida silloin jos postaus herättää ajatuksia tai jos on jotain kivaa sanottavaa. Onhan se mukavaa, kun itellekkin tulee kommentteja ja mielellään vastailenkin niihin. :) Sulla on kyllä kiva tyyli vastata kommentteihin. Tykkään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, luen aika vähän ja kommentoin vähemmän. Siksi ehkä olisikin kiva saada aina vastaus :) kiitos Bellanna! Öitä sinne 😊

   Poista
 15. Olen viimeaikoina alkanut jättämään ajatuksiani blogien kommenttiboksiin, ja kyllä siitä tule todella todella hyvä fiilis kun bloggaaja vastaa siihen! : ) Jos vastausta ei tule, niin sitä jää miettimään, että onkohan bloggaaja edes lukenut kommenttiani. Tosi hienoa että oot ottanu asiakses vastata jokaiseen kommenttiin, huomaa oikeesti että välitätä lukijoistasi ja se tekee blogisi lukemisesta entistäkin mielekkäämpää : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Sinna! Kiitos kivasta kommentistasi :) Mukavaa päivää!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.