lauantai 5. maaliskuuta 2016

Nykyajan ajanvieton vaarat

Tuli tuossa eilen koettua hetkellinen säikähdys, kun illalla hengailin olohuoneessa ja otin karkkipussista karkin. Olin syönyt samaisesta pussista jo muutaman muun karkin, mukaanlukien näitä samaisia nameja. Heitin karkin suuhun normaalisti ja muutaman sekunnin sitä pureskeltuani alkoi kieltäni polttaa ja maku oli jotain aivan hirveää. Voisin kuvitella, että joku myrkky maistuu tuolle. Sylkäisin karkin äkkiä pois suusta, aloin huuhdella kieltä ja suuta vedellä ja huomasin, että kieltä pistelee ja se alkoi turpoamaan.

Äkkiä huuto alakertaan Tuukalle, otin kännykän käteen johon avasin toiselle välilehdelle myrkytyskeskuksen sivut ja toiselle ensiapuohjeen myrkytykseen. Seisoin kylppärissä peilin edessä ja seurasin kielen turpoamista ja hengityksen pysymistä hyvänä ja päätin odottaa hetken, ennen kuin alan toimiin. Tuukalla oli kuulokkeet päässä koneella, mutta hän onneksi kuuli mitä sanoin.

Mielessäni kävi, mitä jos olisin vaikka nielaissut karkin ja / tai oireet olisivat alkaneet nopeammin, hengitystie olisi turvonnut umpeen ja olin eri kerroksessa, ja toinen alakerrassa kuulokkeet päässä? Mitä jos olisin tukehtunut hiljaa yksin yläkerrassa, toisen tajuamatta mitään? Mitä jos itse katson sarjaa läppäriltä kuulokkeet päässä ja Tuukalle käy jotain eri huoneessa, enkä kuule avunpyyntöä?

Nykyään me teemme niin paljon koneen äärellä asioita, jotka vievät jonkin aistimme "pois" hetkeksi:
 • sarjojen, Netflixin tms. katselu
 • musiikin kuuntelu
 • pelaaminen
 • jne., ja kaikki tämä usein kuulokkeet päässä

Moni teistäkin varmasti nostaa käden ylös ja sanoo edes jonkin yllämainituista kuuluvan omiin vapaa-ajan puuhasteluihin. Ja osa näistä puuhista voi kestää tunteja: mikä olisi parempaa, kuin lempisarjan maratonikatselu? Moni kuuntelee kuulokkeilla musiikkia samalla, kun vaikka kirjoittaa blogia, tekee töitä, selailee netistä ruokaohjeita tai ihan mitä tahansa. Näinä hetkinä on hyvä pitää pieni huomio takaraivossa: aina ei voi elää "pelossa", mutta pieni huomioiminen silloin tällöin ja kuulokkeiden nappaaminen korvilta voi olla kriittisessä asemassa jonain päivänä.

Tällä haluan ehkä muistuttaa, että meille on luotu aistit, jotta selviämme normaalista elämästä - jos olemme niin onnekkaita, että saamme nauttia edelleen kaikista aisteistamme, ei "tukita" tai rajoiteta niitä tuntikausiksi. Tokihan on paljon yksineläviä, joilla ei ole vierellä sitä, jolle huutaa avunpyyntöä, mutta tällainen ajatus minulle tuli omaa elämääni ajatellen eilen siinä tohinassa. Ehkä voisimme olla tarkaavaisempia silloin tällöin? Ei se ole ainakaan keneltäkään pois.

Eilinen tilanne jatkui siten, että kieleen turposi "patti" sille sivulle, jolla olin karkkia mussutellut ja koko kieli turposi hieman. Se kuitenkin loppui, ehkä osasyynä oli aktiivinen kielen ja suun huuhtelu, ehkä ei. Edelleen tunnen jännän kihelmöinnin kielessä, mutta turvotus laski yön aikana.

Pussitin karkin ja aion lähettää sen ko. merkille tutkittavaksi. Ja tuo loppupussi lähtee mukaan myös. Pakko sanoa, että kyllä se ajatus hengitysteiden turpoamisesta vähän säikäytti, enkä tiedä milloin uskallan taas syödä juuri samoja karkkeja. Voihan toki nami olla vain jollain tapaa pilaantunut (?) mutta ihmetyttää tuo reaktio ja se järkyttävän vahva maku, joka siitä tuli. Tämä muistutti myös siitä, miten kemiallisesti karkit tehdään, ihan kuin olisin syönyt jotain kemiallista yhdistettä, ja maku ei ollutkaan onnistunut.

Tällaisia ajatuksia tuli esiin, eikä tämä ole todellakaan jokapäiväistä hommaa, mutta ehkä tämä herättää joitain "olemaan" kuulolla enemmän, jos mahdollista. Nyt toivottelen mukavaa viikonlopun jatkoa ja lauantapäivää sinne kaikille! :)

18 kommenttia :

 1. Hui kauheeta! Onneksi ei mitään vakavampaa käynyt. Kannattaa varmaan ilmottaa valmistajalle myös esim sähköpostilla tms tosta, koska jos niitä samoja karkkeja on muissakin erissä ja joku muu ehtii nielaisemaan sen karkin. Meinasin just lähtee osaa lauantainamuja, mutta taidan jättää väliin etten vahingossakaan erehdy ostaa samaa pussia kun sä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toki laitoin viestin heille samoin tein :) Tokihan se voi olla yksittäinen tapaus, mutta ei koskaan tiedä.. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinne ja kiitos kun kävit kommentoimassa! :)

   Poista
 2. Ite en oo syöny karkkia varmaa 3vuotee,en vaan maista niissä kun sen sokerin. Mies tosin syö niitä ja usein oonki samassa huoneessa hänen kanssa, ihan vaan koska intuitio (?) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäätkö siis että mies tukehtuu vai miksi? :)

   Poista
  2. En oo ikinä ajatellut asiaa niin, mutta ilmeisesti alitajunnassa joo! Mä meinasin ite tukehtua pähkinään joulukuussa, kun olin yksin kotona. Se oli ihan kamalaa. Onneksi jotenkin sain rykästyä sen ulos. Sen jälkeen oon jäänyt toisen seuraan, jossei muuta tekemistä ole. Luo turvantunteen molemmille :) tosi hyvä ettei sulle käyny pahemmin!! Uskallatko kertoa minkä merkin karkkeja?

   Poista
  3. Tv mix pussin keltainen sokerikuorrutteinen karkki oli kyseessä :)

   Poista
  4. Hyi kamala! Onneksi sait sen ulos! <3

   Poista
  5. Moi, pakko vastata tähän viestiin. Söin aivan samaa pussia eilen ja juurikin keltainen sokerikuorrutteinen karkki kyseessä! Laitoin karkin suuhun ja tunsin heti että nyt ei ole normaali maku tässä. Sylkäsin karkin äkkiä pois suustani! Maistui todella ihmeelliselle, jokin pesuaine tuli ensimmäisen mieleen. Vastattiinko sinulle vielä tv pussin valmistajalta?

   T. Kaisa

   Poista
  6. Moikka Kaisa! Ei hemmetti, eikö ollut kamala?! Vastasivat ja pyysivät pussin eräpäivän, ei muuta. Kannattaa laittaa viestiä, itse laitoin cloettan nettisivujen kautta palautelomakkeen.

   Poista
  7. Harmikseni heitin kyseisen pussin roskiin joten en saa eräpäivää ylös. Laitoitko cloettalle eräpäivän tai oliko eräpäivä jo mennyt pussissa? Tai saitko vastausta mikä karkissa oli :O

   T. Kaisa

   Poista
  8. Heippa! Sain vastauksen:

   "Kyseisen tuotteen kohdalla on tapahtunut valmistusvirhe. Makumuutoksella ei ole mitään terveysvaikutuksia. Tuotteen aromiaineet eivät ole sekoittuneet tasaisesti."

   Tästä jäin vain miettimään, miksi kieleni turposi.. Ja myös, että miltä kamalalta karkit "oikeasti" maistuu, jos kyse oli aromiaineiden sekoittumattomuudesta. Mutta onneksi ei ollut mitään vakavampaa. :)

   Poista
  9. Onneksi ei vakaampaa :) Samaa mietin, että miksi kielesi turposi, jos kerta vain oli kyse aromiaineiden sekoittumattomuudesta..

   Poista
 3. Huh, kaikkea sitä voi kokea. Toivottavasti syy selviää, on meinaan aika pelottavaa ja inhottavaa että jos sellaisia karkkeja myydään ihan yleisesti ja enemmänkin.
  Joo nykyään kaikki media ja some vie todella paljon aikaa ja huomiota. Toisaalta taas on niin helppo lukea esimerkiksi uutiset netistä, jolloin nettiä ihan oikeasti tarvitsee. Minä sain kerran todella kovan vatsataudin ulkomailla oliiveista, joita myytiin muovipussipakkauksessa. En voinut syödä mitään kolmeen päivään kun olin syönyt niitä muoviin pakattuja oliiveita. Siitä lähtien olen ostanut vain purkkioliiveita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, myrkytys voi tulla mistä vaan eikä koskaan tiedä milloin se osuu kohdalle :( Kiitos kommentista! :)

   Poista
 4. Siis mitä ihmettä? Oletko allerginen vai mitä hittoa se mötkylä oikeen oli? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti pilaantunut tms., en usko että allergian takia karkki maistuisi "myrkylle" tai että allergia tulisi vain yhdestä yksilöstä, jos muutoin samoja karkkeja on voinut aina syödä :)

   Poista
 5. Hui kamala, onneksi ei käynyt pahemmin! Olipas ajatuksia herättävä kirjoitus ja hyvä muistutus, että täytyy muistaa olla tarkkaavainen ympärilläkin tapahtuvista asioista :) ja ihan tuolla "ulkomaailmassakin" kun sielläkin tuppaamme menemään kännykkä kädessä ja kuulokkeet korvilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niina, jep totta puhut! :) Kiva kun kävit kommentoimassa!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.