sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Abu Dhabi: Sheikh Zayed Grand Mosque

SISÄÄNKÄYNTI

Sisäänkäynti tapahtuu alla olevassa kuvassa näkyvän "lasimunan" kautta, josta mennään rullaportaat tai hissillä alas. Sisäänpääsy on maksutonta. Suosittelen vierailua talviaikaan noin klo 16:30 eteenpäin, jolloin valo on kauneimmillaan auringon jo hieman laskiessa.

Rekisteröinti tapahtuu koneilla, jonne ei ollut kuin parin minuutin jono. Koneelle kirjataan muutamia asioita, kuten mistä maasta olet kotoisin, oletko järjestetyllä vai omatoimiretkellä jne. Kone antaa pääsylipun, jolla pääsee moskeijaan sisään läheisestä sisäänkäynnistä. Ennen sisäänkäyntiä, rekisteröimisen jälkeen naiset käyvät pukemassa päälleen laina"kaavut", miehet pääsevät omissa vaatteissaan sisälle, kunhan ne ovat kunnioittavat (ei shortseja tai hihattomia paitoja). Naisille annettava asu on mukavan kevyt ja viileä. Kulku moskeijaan tapahtuu pitkien tunneleiden kautta, jotka ovat kivan viileät ja ilmastoidut. Reitillä on ns. nopeita kävelyhihnoja, eikä matka tunnu liian pitkältä.

Moskeijaan käydään sisään kauempana olevien "lasimunien" kautta ja kulku moskeijalle tapahtuu maan alaisesti.

Moskeija parkkipaikkojen luota, ulkopuolelta.TUTUSTUMINEN

Kulkureitti läpi moskeijan ulko- ja sisätilojen on merkitty opastenauhoilla ja kulkureitin varrella on henkilökuntaa opastamassa ja pitämässä huolta, ettei turistit eksy ns. vääriin paikkoihin. Moskeijassa kulkeminen on todella selkeää. Sisätiloihin pääsee rajoitetusti, mutta nähtävillä on mm. suuri rukoushalli, josta kuvia myös tässä postauksessa.

Ulkotilat ovat moskeijassa se juttu turistin silmin, upea arkkitehtuuri ja yksityiskohtaiset designit hivelevät silmää. Olin todella vaikuttunut paikan kauneudesta. Valkoista kivipintaa, kukkia ja kultaa. Moskeijan ulkopuolella on nurmi- ja vesialueita, ja moskeijaa pääsee ihailemaan myös seinien ulkopuolelta.


FAKTAT

Valmistumisvuosi 2007, joulukuu. Moskeijaa rakennettiin 11 vuotta. Moskeijaan mahtuu samanaikaisesti 40 000 rukoilijaa ja päähalliin mahtuu kerrallaan 7 000 ihmistä. Moskeijan sisäpiha on suuruudeltaan huimat 17 000 m2 ja on täten maailman suurin marmorimosaiikista tehty rakennelma. Moskeijan korkein kohta on 115 m. Moskeija on nimetty Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ensimmäisen presidentin mukaan.

Moskeijan osoite on  Sheikh Rashid Bin Saeed St - Abu Dhabi - Arabiemiirikunnat ja sinne pääsee kätevästi taksilla. Beach Rotana hotellistamme taksimatka oli noin 15-20 minuuttia ja maksoi vajaat 10 euroa neljältä hengeltä. Tästä saa myös hieman osviittaa taksien hintoihin ylipäätään Abu Dhabissa, eli edullista on.

Moskeijassa on perjantaisin rukoushetki, joten tuona päivänä moskeijaan pääsee vasta klo 16 jälkeen. Muuten moskeija on avoinna päivittäin, suosittelen menemään arkipäivisin, sillä viikonloppuisin järjestetään paljon opastettuja matkoja suurille turistiryhmille.Kaiken kaikkiaan reissu moskeijaan oli koko loman yksi kohokohta. Moskeija on yksi kauneimmista paikoista, joissa olen koskaan käynyt. Uskomatonta ajatella, että tällaista pystytään rakentamaan ja kaikki oli niin suurta. Toinen upea paikka, joka menee tämän rinnalle jollain tasolla on Sagrada Familia Barcelonassa - toki aivan erilainen arkiitehtuuri taustalla, mutta vaikutuksen taso on ollut suht sama näissä paikoissa. Jos matkaat Emiraatteihin, suosittelen ehdottomasti käymään Sheikh Zayed Grand moskeijassa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.