torstai 30. elokuuta 2018

Vuosi ilman energiajuomia


Pähkinänkuoressa mitä tapahtunut vuodessa, kun jätin energiajuomat:
 • parempi fyysinen olo
 • säästetty rahasumma 1000 € >
 • huolettomat aamut
 • vältytty 150 energiajuomalitran juomiselta
 • säästetty 77 000 > kilokaloria

Lue alta nämä kohdat avattuna:

Aivan näillä näppäimillä tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun lopetin energiajuomien juomisen. Olin juonut energiajuomia 16 vuotiaasta asti, eli yhteensä 13 vuoden ajan. Energiajuoma oli osa jokaista aamuani, ja aloitinkin usein aamuni Batterylla. Olin jopa niin koukussa, että jos aamuksi ei ollut energiajuomaa, "ahdistuin" ja oli pakko hakea kaupasta. Aamu ilman energiajuomaa oli mahdoton yhtälö. Vasta näin jälkikäteen sitä tajuaa, miten hullulta tuo kuulostaa ja kuinka hullua se olikin. Silloin ajattelin, että energiajuomien juonti on vain tapa, josta pidän ja jota en halua lopettaa. Nyt ymmärrän, että olin koukussa, pahasti.

Vuosi sitten kärsin todella pahasta yskästä ja keuhkojani sekä vatsaani tutkittiin. Keuhkojeni kipu oli kova ja yskä sietämätön. Huomasin, että aloin voimaan pahoin tietyistä energiajuomista, jolloin vaihdoin eri merkkiin. Kun keuhko-ongelmat eivät helpottaneet, päätin lopettaa energiajuomien juomisen kokonaan. Lopetin kuin seinään, jollain tavoin terveys ja sen mahdollinen heikentyminen oli tässä suurimpana syynä ja potkuna pepulle. Sinne jäi energiajuomien litkiminen ja sillä tiellä ollaan edelleen näin vuoden jälkeen.

En ole varma onko tästä lopettamisesta koitunut mitään hyötyä, sillä koskaan ei tiedä mistä mikäkin johtuu. Mutta voin ilokseni todeta, että se vuosia kestänyt kova yskä on jäänyt pois, ei heti energiajuomien lopettamisen jälkeen, mutta muutamia kuukausia sen jälkeen. Rahaa toki säästyy päivässä se 2-5 euroa / päivä ja ai että miten mukavaa onkaan olla, kun ei tarvitse huolehtia siitä, että jääkaapissa on joka aamu saatavilla se Battery. Toki myös se on hyvä asia, että energiajuoman sisältämä sokeri, makeutus- ja lisäaineet ovat jääneet myös pois siltä osin. Yhdessä Batteryssa on 165 kcal, ja jos niitä juo joka arkipäivä yhden tölkin ja viikonloppuisin 2 tölkkiä per päivä, kertyy niistä vuositasolla yli 77 000 kilokaloria - aivan jäätävä määrä!

Moni on kysynyt, miten pystyin lopettamaan, mutta minulla se kävi yllättävän helposti. Yhtäkkiä en enää halunnut juoda sitä litkua ja saastuttaa kroppaani. En sano, että eläisin muuten mahdollisimman terveellisesti, toki tulee syötyä karkkia ym., mutta on kyllä aika siistiä sanoa, että vuodessa olen jättänyt juomatta yli 150 litraa energiajuomaa ja säästänyt siltä osin rahaa pitkälle päälle 1000  euroa.

Semmoinen merkkipaalu on siis parhaillaan ajankohtainen.. Sattuuko siellä olemaan muita samassa tilanteessa olevia tai vielä energiajuomakoukussa pyristeleviä?

10 kommenttia :

 1. Kiinnostavaa! Olen mielestäni energiajuomariippuvainen ja saan kovia päänsärkyjä, jos en sitä saa. Olisi kiinnostavaa, miten jaksat esim. Töissä? Vieroitan itseni aina, kun en käy töissä ja viikon päänsärkyjen jälkeen pystyn olemaan ilman. Mutta työaamuna en vain pääse ylös ilman kofeiinia ja kahvi ei ole vaihtoehto. 😅 Tarvitsen myös lounaan jälkeen kofeiinia (ruokailu aina väsyttänyt tooooodella paljon) ja juon tällöin urheilujuomaa. Koetko, että keho on tottunut olemaan ilman, vai oletko korvannut jollain? 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! En oikeastaan koskaan huomannut sen piristävän enkä myöskään ole ollut väsyneempi ilman. Jotenkin vain en halunnut enää tunkea sitä ainetta kroppaani.. tuli totaali stoppi! Kannattaa kokeilla korvata vaikka vissyllä, jos se olisikin vain ns. tapa etkä kaipaisikaan kofeiinia 🤔 vaikeaa! 😄

   Poista
 2. Monestakin näkökulmasta tuo on ollut hyvä päätös! Minua kiinnostaa mitä teit ”säästyneillä” rahoilla ja onko painosi tippunut, kun aikamoinen määrä turhia kaloreita sekä sokeria jäi pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ymmärrän että kiinnostaa 😄 En säästänyt rahoja köntäksi eli ne ovat menneet elämiseen vuoden varrella. Loppupeleissä tuollainen vajaa satanen kuussa sulaa elämiseen hyvin nopsasti. Kiloja ei ole karissut, mutta paino ei myöskään ole noussut mitä se teki vakaasti vielä 1-2 vuotta sitten. Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Hieno juttu, onnea! :) Juotko kahvia vai oletko täysin kofeiiniton nykyään?
  Maisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juon meidän toimiston kahvikoneesta noin 2-3 kuppia kahvia viikossa, eli aika vähällä mennään. ☺️ Kiitos!

   Poista
 4. Heippa! Onko sun hampaat vielä hyvässä kunnossa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Juuri kävin 4 vkoa sitten tarkastuksessa ja kaikki kunnossa, yksi reikä paikattiin. Olin aivan varma että olisi isompikin remppa tulossa.. Kiille on onneksi myös hyvässä kunnossa. Oon aina ollut kova syömään purkkaa, ehkä siitä on ollut apua, en tiedä :)

   Poista
 5. Onnea Cava! Mä olin aikoinani ED koukussa. Puolivuotta kylläkin, mutta lopettaminen lähti niin kuin sinulla eli terveyssyistä. Minulla vaan oli päänsäryt ja outo tärinä. Lopettamisen myötä huomasin tuon raha-asian ja ne kalorit. Toki aika oli minimaalinen sinuun verrattuna, mutta jokatapauksessa.

  Hieno juttu!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.