torstai 5. huhtikuuta 2018

Miksi omia kummallisuuksia pitäisi hävetä?

Me ihmiset olemme ihmeellisiä otuksia. Meiltä löytyy jokaiselta omia kummallisuuksia, hassuja tapoja, rutiineja, pakkomielteitä.. Nämä ovat asioita, joita opitaan häpeämään jo lapsena, kun muut lapset huomaavat ja alkavat naureskella, matkia ja kiusata. Jo lapsena opitaan siihen, että erilaisuus on huono, häpeän asia. En toki tiedä mikä nykytilanne on, mutta muistan omilta kouluajoilta ja lapsuudesta sen, että erilaisia tapoja omaavia ihmisiä nälvittiin useinkin. Tällainen käytös johtuu siitä, että lapsen mieli ei osaa ymmärtää miksi joku toimii eri tavoin, kuin vaikkapa itse.

Vielä näin aikuisenakin joskus havahtuu siihen, että häpeilee omia kummallisuuksia, mutta aika hyvin sitä on jo sinut itsensä kanssa. Se on jännä, että ymmärtää kyllä muiden omat jutut ja tavat, mutta rajoittaa omaa itseään vielä silloin tällöin. Nämä tavat, rutiinit ja muut ovat monesti kahta eri laatua; toisia voi hallita ja toisia ei. Joillain ne ovat näkyvämpiä kuin toisilla. Ja nämä ns. kummallisuudet voivat olla hyvin laajalla skaalalla ja eroavat toisistaan.

Kun äitini ja isäni erosivat ollessani viiden vanha, minulla laukesi tic-oireet. Ne muuttuivat vuosien myötä ja niitä on ollut paljon erilaisia. Yleisin tunnettu tic-oire on varmastikin silmien tahaton räpsyttely. Tätä näkee hyvin paljon, ja itsellä tulee tällaisista henkilöistä aina hyvin sympaattinen olo. Jollain tavalla tuo oire tekee ihmisestä helpommin lähestyttävän, inhimillisen.

Itselläni ei ole ollut esimerkiksi tuota silmien räpsyttelyä, ainakaan siten että muistaisin. Omat oireeni ovat olleet lapsena hyvinkin näkyviä, kuten käsien taputusta, hyppelyä jne. Nykyään ne ovat näkymättömämpiä, mutta minut tuntevat ja kanssani paljon aikaa viettävät ne kyllä huomaavat. Nämä oireet ovat usein itselle huomaamattomia, mutta joskus jos olen väsynyt tai kuormittunut liikaa, ne ottavat valtaa ja ne saattavat jopa sattua, kun jokin lihas jännittyy tahattomasti.

Kaikkia ns. tahallisia rutiineja ja tapoja sitten löytyykin enemmänkin. En esimerkiksi siedä ollenkaan likaisia käsiä. Jos vaikka jossain kohtaa kättä tuntuu jotain tahmeaa, osun sormella ruoan kastikkeeseen tms, on lähes pakko käydä pesemässä kädet. Olen oudolla tapaa todella tarkka käsien puhtaudesta. En kuitenkaan lotraa käsidesillä, mutta haluan että käsien tuntuma on puhdas. Jostain syystä aivoni sanovat, että on tosi tärkeää että erilaiset asiat ovat ympärilläni "oikein". Jos menen syömään ravintolaan ja vaikkapa vesilasini on "väärin", minun on pakko laittaa se siihen paikkaan, jossa se tuntuu hyvältä. Tämä on jännä asia, sillä kirjaimellisesti tunnen jossain päin kroppaani, miten jonkun asian tai esineen kuuluisi olla. Ja aina ne eivät ole lainkaan ns. symmetrisesti, vaan jollain tapaa vain pääni sisällä oikealla paikallaan.

Näitä "outouksia" löytyisi vaikka kuinka paljon, kun alkaa miettimään, mutta pointtina tässä ajatuksen juoksussa on se, että mitään tällaisia ei tulisi joutua häpeämään. Olen joutunut itse jänniin tilanteisiin omien tapojeni vuoksi, ja ehkä se on yksi asia, miksi näitä joskus vähän häpeää. Yhden kerran esimerkiksi kerroin tic-oireistani ystävälleni, ja hän tajusi että on joskus luullut minun keskittyvän huonosti keskustelutuokioihimme, kun saatan vilkuilla hänen ohitseen aina vähän väliä. Tosiasiassa kyseessä on ollut tic-oire, enkä ole itse edes huomannut asiaa. Kun hän tajusi mistä on kyse, valkeni koko homma samalla.

Minkälaisia "outoja" tapoja tai rutiineja sinulla on? Oletko joutunut häpeämään omia tapojasi joskus?

13 kommenttia :

 1. Kiva kun oot taas postaillut useammin, tosi mielenkiintoinen aihe tämäkin :) mulla on toi ihan sama likaisten käsien kammo! Mies hajoilee usein kotona kun passitan häntäkin käsien pesulle monta kertaa päivässä :D mun oudoin ja eniten häpeämä tapa liittyy myös käsiin, nimittäin kynsinauhojen repiminen. Ihan kamala tapa jota en ole onnistunut lopettamaan. Ilmeisesti se on mulle keino purkaa stressiä.. välillä sitten mulla on about jokainen sormi laastaroituna, tosi eleganttia :D Näitä outoja tapoja on onneksi varmaan ihan jokaisella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tuntuu että aika ei aina riitä aiheiden pohtimiseen niin jää sitten postaamatta kokonaan kun ei ole mitään sanottavaa 😁 onneksi kesä tulee pian niin saa taas elämään muutakin sisältöä kuin työ ja pyykit 😅 au tuo sinun tapa on myös kivulias! Kaikilla tosiaan ne omat 🙈 öitä!

   Poista
  2. Herttinen, tämän kirjoituksen myötä huomaan tekeväni samaa kun keskustelen jonkun kanssa. Pakko katsoa ohi ja vilkuilla keskustelen aikana. Olen miettinyt monesti mistä
   Tämä johtuu, voisikohan olla siis oire jostain. Hyvä kirjoitus, kiitos 😊 Hansu

   Poista
  3. Kiva kun pidit siitä! 😘🙏🏻

   Poista
 2. Haha mä niin allekirjotan ton käsienpesun! 😆 En halua pestä "liikaa", mutta jos vähänkään käsissä tahmeaa ni yök. Tai joku tuoksu (siis ihan vaikka kurkku) ni tuun hulluks. 😄😄 Äiti vihaa ylähuulen haisteluani, yritän päästä siitä eroon 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep sama, jos käsiin jää esim ruoan tuoksu niin nounou! 😁

   Poista
 3. Kiva postaus 🙂 Itse myös samaistun käsien pesuun, en kestä tunnetta että käsissä on joitain "ylimääräistä". Käsirasvakin pitää valita huolellisesti, jotta rasva on sellaista joka imeytyy supernopeasti eikä jätä yhtään tahmaista tunnetta. Tämän lisäksi itselläni " oireena" on ylimääräinen asioiden varmistelu, jota ilmenee ollessani stressaantunut. Esimerkiksi tarkistan, että hella on sammutettu, herätys asetettu tai auton ovet varmasti lukossa, vaikka oikeasti tiedän niiden olevan 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Mulla sama rasvan kanssa JA tuo asioiden varmistelu.. 😬

   Poista
 4. Voisko sulla olla ocd:ta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tutkittu, ei tullut diagnoosia.. ☺️ Liian lieviä, suppeita ja lyhytkestoisia oireet.

   Poista
  2. Ok. :) Itsellä vaan on kyseinen sairaus. Terapian ansiosta tosin helpottunut jo paljon.

   Poista
  3. Ihana kuulla että olo on helpottanut 😘

   Poista
  4. Kiitos, ihana! 💗

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.