keskiviikko 14. helmikuuta 2018

No siitä ystävyydestä

Koko päivän olen pyöritellyt ajatuksia ystävyydestä. En ollut ajatellut kirjoittaa siitä, mutta sitten mietin, että miksipäs ei. Ystävyys on varmasti laaja käsite, ja jokainen meistä määrittelee ystävyyden ja ystävän hieman eri tavoin. Pääasia kai tässä koko jutussa on se, että löytää ympärilleen ihmisiä, joiden kanssa klikkaa. Se on jännä asia, eikä ystävyys vaadi aina edes esimerkiksi samoja arvoja tai muuten samankaltaisuutta. Uskon, että mysteeriksi jää se, mikä oikeastaan tekee ihmisistä ystäviä keskenään. Se on ehkä se kemia, jota ei aina voi ymmärtää.

Mitä minä arvostan ystävyydessä?

Sitä, että saa olla oma itsensä - ettei paheksuta, vaan ymmärretään.
Naurua, vapautumista, hepuleita, syviä keskusteluja.
Sitä, että ollaan täysin avoimia ja rehellisiä.
Katseita, joista toinen ymmärtää sinua täysin, eleitä, jotka kertovat kaiken.


"Todellinen ystävä ei koskaan asetu poikkiteloin tiellesi - ellet sitten ole matkalla alaspäin."

Tämä yllä oleva ajatelma kiteyttää hyvin paljon. Mielestäni tosi ystävyys on myös sitä, että uskalletaan tehdä isoja asioita ja päätöksiä, vaikka ystävä ei siitä ensin pitäisikään. Sitä, että uskalletaan pysäyttää mahdollinen alamäki jopa radikaaleilla teoilla tai sanoilla, joskus tilanne vaatii sitä, että ravistellaan. Jos ystävänä huomaat, että toinen on syöksykierteessä, pelastaminen ei katso keinoja. Ystävyys kestää sen, jos se on tarkoitettu niin. Ystävyys on myös suoria sanoja, herättelyä ja niitä vaikeita tekoja.

Tosi ystävyys on sitä, että uskaltaa kertoa ajatuksensa suoraan. Sitä, että ei tarvitse pelätä toisen suuttuvan, kun on eri mieltä. Sitä, että saa ja antaa ymmärrystä vaikeissakin tilanteissa. Ja sitä, että ymmärtää erilaisuutta. Sitä, että uskaltaa sanoa jos toinen ärsyttää tai käyttäytyy hassusti.

Parasta on se, kun voi mennä yhdessä elokuviin, kauppaan, syömään tai vaikka mattopesulaan. Sitä, kun voi nauraa leuat kipeänä koko illan putkeen, ja hölmöillä. Sitä, kun lohdutetaan puolin ja toisin, sitä, kun tsempataan vaikeissa tilanteissa. Parasta on se, kun ystävä ottaa sun Big Macin suolakurkun oman hampparinsa väliin kun et itse niistä pidä ja se, että se ei haittaa jos se kurkku on jo vahingossa käynyt toisen suussa. Tosiystävä suostuu nukkumaan kanssasi laivan hytin kapeassa alasängyssä kahdestaan, kun toinen pelkää että yläsänky tippuu päälle, jos siinä nukkuu joku.

Lojaalius, rehellisyys ja sopiva hulluus. Niistä on ystävyys tehty.


Silmissä vilisee ne kymmenet, sadat hetket ystävien kanssa, joita on ihan hirmuinen ikävä. Vaikka tietää, että niitä tulee vielä enemmän lisää - silti niitä joitain hetkiä muistelee haikeudella. Niitä hetkiä, kun aurinko lämmittelee ihoa ja meri pauhaa vierellä, kurotetaan varpailla kohti aurinkoa ja nautitaan kesästä. Sellaisia hetkiä, kun viikkaat sängyn vierellä vaatteita ja kaveri hyppää selkään ja leikitään vauhkoontunutta härkää.. Niitä hetkiä, kun pelkäät lentokoneessa ja toinen pitää kädestä kiinni koko nousun ajan.

Hyvien ystävien kanssa voi vaan olla möllöttää, olla hiljaa, tai sitten riehua ja möykätä minkä jaksaa. Parasta on se, kun molemmat ääripäät tuntuu hyvältä. Hyvän ystävän kanssa on helppoa. Hyvän ystävän kanssa ei tarvitse jännittää tekojaan tai sanojaan. Höpsöttely, nauraminen, rentous ja huolettomuus - myös nämä ovat hurjan tärkeitä.

Mutta miksi joidenkin kanssa klikkaa? Miksi joistain vain tietää, että tässä se on - tosi ystävyys? Mysteeri, jota ei oikein osaa selittää. Se ei vaadi samanlaisia luonteita, elämänarvoja eikä edes elämäntapoja. Se on jotain maagista, jotain vieläkin syvempää. Se on pieni voima, joka vetää kaksi ystävää yhteen. Sen jälkeen alkaa työ, jotta se voima saadaan ylläpidettyä.

Ystävyys on kahden kauppa, tasapuolista jakamista, antamista, ymmärtämistä ja suoria sanoja.

8 kommenttia :

 1. Ihanaa ystävänpäivää! ❤ Haluaisin muistuttaa, että olet onnekkaiden joukossa kun sinulla on hyviä ystäviä. Itselläni muutama etäinen, joillain ei yhtäkään. Silti harmistun aina, kun instagramissa on arvontoja "tägää kaksi ystävää". Ei kaikilla ole, kuten ei minullakaan. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin ❤️ Tottahan se on, enkä sitä ikinä unohda. 😌

   Poista
 2. "Todellinen ystävä ei koskaan asetu poikkiteloin tiellesi - ellet sitten ole matkalla alaspäin." - Tämä on niin totta! Oikeat ystävät juuri erottaa tästä. He kannustavat ja uskovat sinuun, mutta sanovat, kun tuntevat, että nyt on aika miettiä kaksi kertaa jotakin päätöstä!
  Ihana postaus <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos ihanasta blogistasi :) olen pitkään pohtinut, oletko vielä tekemisissä linda j:n kanssa, sillä teidän yhteisiä juttuja oli aiemmassa blogissasi mukava seurata. Ihanaa sunnuntaita ☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiva että pidät 😊 Ei olla nähty Lindan kanssa vuosiin! Hän on kyllä superi tyyppi ☺️

   Poista
 4. Joskus toivoisin, että osaisin yhtä hyvin pukea ajatukset sanoiksi, kuin sinä lahjakas pirulainen. <3 Joskus toisen syöksykierrettä ei nää, kun toinen on piilossa katseilta, koska ei halua viedä muita mukanaan. Puss

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei muru! Höpsö, sä jos joku osaat kirjoittaa <3 totta turiset! puss

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.