torstai 2. marraskuuta 2017

Syksyn aikana seitsemän (7!) kertaa lekurin vastaanotolla

Helppoa!

Kirjoittelin teille jo alkusyksystä, että lääkärit ottivat vihdoin tosissaan jo vuosia kestäneen yskäni ja sitä alettiin tutkia. Tuon jälkeen olenkin ravannut erilaisissa kokeissa ja testeissä useaan otteeseen ja tällä viikolla oli sitten vihdoin ja viimein tuo ns. viimeinen lääkärikäynti, jossa selviäisi miten lähdemme hoitamaan yskää ja millä diagnoosilla.

Tai näin ainakin uskalsin toivoa. Diagnoosi on: ei diagnoosia. Ainoa tulos, joka meni yli viitearvojen oli jo aiemmin mainitsemani Mykoplasman igg -arvo, mutta ilmeisesti sekään ei mennyt niin kovin yli, että sitä alettaisiin Mykoplasmana hoitamaan. Tässä nyt sitten 8 pullon jälkeen verta, keuhko-, sydän-, ja poskiontelokuvien, pef-mittausten sekä spirometrian jälkeen kyllä vähän ketuttaa, että en saanut edelleenkään selkeää vastausta siihen, miksi yskin niin paljon.

Lääkäri sitten ehdotti, että lähdetään tekemään noin 1-2kk mittaisia hoitokokeiluja ja toivotaan että joku auttaa. Ensimmäiseksi testataan lääkettä, jonka tulisi hillitä refluksin oireita. Eli mikäli yskäni johtuu refluksista, tulisi sen laantua tällä lääkkeellä. Arvatkaa vaan, uskonko että lääkkeestä on apua?

Tämän jälkeen olisi sitten tarkoitus aloittaa noin 1 kk kestoinen kortisonipiippu- ja kortisonisuihke kuuri keuhkoille ja nenälle. Luotto ei ole tähänkään kovin korkealla.

Jos nämä kaksi eivät paranna yskää, voidaan mahdollisesti kokeilla Mykoplasmaa hoitavaa antibioottia. Ja tässä vaiheessa saan kuulemma myös lähetteen keuhkopolille, jossa he jatkavat tutkimuksia. Eli vielä menee ainakin koko loppu vuosi, ennen kuin saan todennäköisesti yskää kuriin, tai vastauksia. Ellei nyt sitten ihme tapahdu ja saan noista em. lääkkeistä apua.

Pyysin myös päästä allergiatesteihin ja saankin kutsun lähiaikoina Prick-testiin. Se on juurikin se, missä tehdään pieniä reikiä ihoon ja tungetaan mahdollisesti allergiaa aiheuttavaa ainetta reikiin. Nyt kun tutkitaan, tutkitaan sitten kunnolla.

Turhauttaa ja ärsyttää. Olo on ollut ihan hyvä pari viikkoa, kunnes tällä viikolla alkoi taas yskä ja nenän tukkoisuus. Olo ja yskä menee aalloissa, mutta onneksi sydämen muljahteluja ei ole ollut hetkeen. Kyllä tämän yskän kestän, kun sitä olen katsellut jo niin monta vuotta, mutta tuo sydäntuntuma ei ollut mukava lisä oireisiin.

Vali, vali - eihän tässä ilmeisesti kuitenkaan mitään hengen hätää ole, mutta jatkuva lekurissa ramppaaminen ja tutkimukset alkaa jo tulla korvista ulos ja ainakin oma kärsivällisyys alkaa loppua. Nyt vaan odottelemaan, josko nämä hoitokokeilut auttaisi ja jos ei, niin sitten pitää marssia sinne keuhkopolille..mitähän ihmettä he siellä meinasivat tehdä.

Tämän kirjoituksen jälkeen aionkin unohtaa tästä asiasta stressailun, kokeilen rauhassa nuo lääkkeet läpi ja sitten mietin uudelleen, jos ei ala apua löytymään.

Viikonlopusta on tulossa jännä, nimittäin meidän Halloween-juhlat lähestyvät ja tavataan taas isolla kaveriporukalla pitkästä aikaa. Aion olla ällö ja verinen.

Mitä teille kuuluu? Oletteko olleet terveenä? Entäpä näkyykö Halloween mitenkään sinun elämässä tänä vuonna? 😊

8 kommenttia :

 1. Hei! Mulla oli keuhkokuumeen jälkeen puoli vuotta yskää, kunnes sit raahauduin lääkäriin (koska luin jonkun uutisen, että syöpä oli aiheuttanut sitkeän yskän ja toki olin varma, että minullakin nyt on syöpä :D) ja mulle tehtiin pef-seuranta ja kun astmaa ei löytynyt, mäkin sain kuukauden kortisonikuurin. Se kyllä tehosi, mutta... Nykyään AINA, jos on pienintäkin flunssaa, tai aamuisin nenä muuten vaan vuotaa, niin yskä tulee mukaan kuvioihin. Tuosta kortisonikuurista on nyt yli vuosi aikaa. Mutta muuten en kyllä yskästä juuri kärsi, aiemmin pelkkä urheilukin oli lähes mahdotonta, kun yskitti niin paljon reipas kävelykin. Se on kyllä inhottava riesa, hyvä että sun tilanne on nyt otettu tosissaan ja toivottavasti löytyy joku ratkaisu! :) omalla tavallaan oli mukava törmätä tähän postaukseen, sillä en ole hirveästi sielunsiskoja tässä asiassa löytänyt. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiva kun kommentoit ja hyvä että kuuri auttoi! Yskä on ärsyttävä riesa 😫

   Poista
 2. Kävin viime vuonna lähes samanlainen prosessin läpi. Sairastuin tammikuussa 2016 ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen kuumeeseen ja todella pahaan yskään. Kuume laski, mutta yskä jäi. Viiden viikon jälkeen alettiin tutkia astmaa, kun ihan ohimennen testatut PEF-arvot olivat niin alhaiset. Tein pef-seurannan ja kävin spirometriassa, jonka pohjalta diagnosoitiin astma. Yskä loppui heti, kun aloitin hoitavan astmalääkkeen. Meni pari kuukautta ja yskä alkoi taas. Tällä kertaa se kestikin sitten yli yhdeksän kuukautta. Ehdin testata siinä ajassa myös refluksilääkkeet, mutta niistä ei ollut apua. Lopulta ihan yhtäkkiä yhdeksän kuukauden yskimisen jälkeen se loppui?! Luojan kiitos, koska siis olin varma että se ei lopu ikinä. Olin aivan maassa, kun koko elämä oli pelkkää yskimistä. Mykoplasmaa ei koskaan testattu, mutta lääkärin mukaan voi olla että oon sen tai jonkinlaisen muun viruksen jossain välissä sairastanut tuon uudemmankin yskän alkaessa.

  Eli ymmärrän todella hyvin sun tuskan! Toivon koko sydämestäni että sulle löydetään oikea diagnoosi ja apua siihen. Nyt, kun yskä on enää aivan satunnaista ja oikealla lääkityksellä olo miljoona kertaa parempi kuin viime vuonna, osaa kyllä sitä arvostaakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä! ❤️ Toivotaan että lääkekokeiluista olisi täällä päässä apua :) ihanaa että voit paremmin!

   Poista
 3. Oletko huomannut että töissä vaiva pahenee, ts. Jos olet lomalla niin oireet helpottavat? Onko sisäilman laatua tutkittu työpaikalla/kotona? Monella mystiset oireet saattavat johtua homeesta tai muuten huonosta sisäilmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ei ole eroa missä olen, menee aalloissa. Eli kun yskittää niin yskittää joka paikassa. 😊 kiitos kommentista!

   Poista
 4. Oletko käynyt yksityisellä? ilmeisesti sitä suonensisäistä antibioottia suositellaan tuohon. Yskään tosin lievään saattaa auttaa myös inkivääri. Hunajankin pitäisi auttaa, mutta minua ei auttanut se. En ole ollut flunssassa pitkään aikaan, mutta poden outoja vatsaoireita joita saan tietyistä ruuasta kuten mm. mallasvehnä, kana ja monet muut. Joskus myös lämmenneestä ruuasta tulee oireita ja matkakohteissa myydään usein lämmenneitä ruokia. Se rajoittaa sitä mitä voin kaupasta ostaa ja mihin ravintolaan voin/uskallan mennä. Olen alkanut siirtyä paljon keittoihin ja riisiin, mutta en kokonaan. Kaipaan tietysti niitä aikoja kun pystyi syödä lähes mitä vain missä vain

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, julkisella olen käynyt. Mihin suositellaan suonensisäistö antibioottia? ☺️ Kiitos kommentista!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.