tiistai 28. maaliskuuta 2017

Kaksi tarinaa eri kulttuuristaSain kuulkaas niin monta kertaa ajattelemisen aihetta reissatessamme Arabiemiraateissa, ettei ole tosikaan. Vieras kulttuuri on aina vieras, ja jokaisella kerralla oppii uutta. Sanoin leikilläni Tuukalle matkallamme, että olen ollut varmaan edellisessä elämässä arabi tai kuulunut islamin uskoon, sillä koen esimerkiksi rukouskutsun hyvin kauniiksi ja siitä tulee jollain tapaa rauhallinen ja kotoisa olo. Tämä voi toki johtua siitäkin, että olen matkustanut paljon Turkkiin, jossa rukouskutsut kajahtavat useasti päivässä kovaäänisistä - ja sitä kautta kutsu on tuttu ja kotoisa.

Kulttuuri on todella laaja käsite, ja käsittelen sitä tässä postauksessa vain pienen pintaraapaisun verran. Haluan oikeastaan keskittyä lähinnä yhteen aiheeseen, johon törmäsin pariin otteeseen aika vahvasti Ajmanissa. Kyseessä on moniavioisuus, eli mies voi ottaa halutessan ja pystyessään jopa neljä vaimoa. Tässä on kuitenkin käsittääkseni koraanin ohjeen mukaan sellainen "jippo", että useita vaimoja olisi suotavaa ottaa vain, mikäli pystyy heitä kaikkia kohtelemaan samanvertaisesti.

Sitten päästään pieneen tarinatuokioon, nimittäin kerron teille kahdesta kohtaamisesta matkamme aikana.


Tarina numero 1. Tapahtui kerran taksissa

Olimme tilanneet taksikyydin hotelliltamme Dubaihin ja istahdimme mukavan miehen kyytiin. Hotellimme aulan työntekijä soitti meille kuskin, joka oli tuttu vuosien takaa hotellillemme. Siispä mies oli hyvin tuttavallinen ja jutusteli niitä näitä, heitellen välillä pari mautonta vitsiä, kuten "happy wife, happy life". 😅 Jo aika nopeasti kuskin paikalta kuului kysymys: "Sir, is this your wife?", jota seurasi Tuukan vastattua jatkokysymys: "How many wives?". Johon molemmat naurahdimme ja vastasimme, että meillä Suomessa on tapana mennä naimisiin vain yhden naisen kanssa.

Mies oli todella mukava ja avoin, ja alkoi kertoa, että hänellä istellään on kaksi vaimoa. Hän kertoi, että voisipa haluta kolmannenkin, mutta taloudellinen tilanne ei anna periksi. Koska mies oli hyvin avoin ja rennon oloinen, kysyinkin, että onko monen vaimon pitäminen rahakysymys. Tähän mies vastasikin kyllä, ja alkoi höpötellä muutamia muita "sääntöjä" useamman vaimon kanssa elämiseen. Mainitsi muutaman maan, jossa sai olla pari vaimoa, ja mainitsi tuosta neljän vaimon rajastakin jotain. Osa meni valitettavasti ohi, sillä mies puhui hyvin vahvasti murtaen.

Tuo juttutuokio taksissa oli hyvin mielenkiintoinen, samaan aikaan olin todella kiinnostunut ja iloinen kulttuureiden kohtaamisesta, mutta samalla tunsin jollain tapaa pientä ahdistusta - kulttuuri oli niin erilainen meidän omaamme verrattuna, että jokin siinä nosti selkäkarvat pystyyn. Rauhoittelin itseäni ajattelemalla, että tuo tapa on heidän normaali, ja meidän jotkin tavat voivat olla heille hyvin outoja. Päästyämme perille kohteeseen, olin iloinen siitä, että meitä kyyditsi niin avoin ihminen, ja sain oppia uutta.


Tarina numero 2. Yön pimetessä, rantahiekalla

Eräänä iltana päätimme mennä syömään illallista hotellimme ranta-ravintolaan, jossa oli edellisinä iltoina soinut letkeä reggae musiikki. Ravintola oli jamaikalais-henkinen ja sen työntekijät näyttivät jamaikalaisita rastoineen ja kirjavine vaatteineen. Meininki oli ihanan rento.

Kun tuona iltana menimme istumaan pöytäämme, huomasin, että reggae ei soinutkaan, vaan soittimesta kuului rytmikästä arabimusiikkia. Meidän pöytämme viereisessä pöydässä istui arviolta viisikymppinen arabimies hienossa, valkoisessa vaatteessaan. Tuota perinneasua kutsutaan thawbiksi. Miehen seurassa oli kaksi nuorempaa naista, arviolta + / - kolmekymppisiä. Molemmat naiset olivat pukeutuneet trendikkäisiin vaatteisiin, toinen mustaan, kauniiseen mekkoon ja toinen pidempään hame + puseroyhdistelmään. Kummankin pukeutumien oli vapaamuotoista, eikä heillä ollut huivia.

Ilta eteni, ja kolmikon pöytään kannettiin lisää juomaa ja ruokaa. Toinen, mustamekkoinen nainen kävi vaihtamassa tiuhaan tahtiin musiikkia rantaravintolan soittimesta ja tanssahteli välillä pöydän vierellä. Kolmikolla näytti olevan mukavaa. Myös me saimme ruokamme ja söimme, jonka jälkeen jäimme istumaan ravintolaan vielä viinilasilliselle.

Jonkin ajan kuluttua mies lähti hetkeksi rantaravintolan ulkopuolelle, ja palatessaan toi nuoren, noin parikymppisen (ellei nuoremman) tytön mukanaan pöytään. Tyttö kätteli muut naiset ja ilmeisesti esitteli itsensä heille. Nelikko istui pöydässä ja jatkoivat ruoan ja juoman nauttimista. Hetken kuluttua tyttö kysyi toiselta naiselta, saisiko hän päättää seuraavan kappaleen, ja antoi kännykkänsä naiselle. Nainen kävi kytkemässä tytön puhelimen soittimeen ja alkoi kuulua arabialaista tanssimusiikkia. Tyttö käveli miehen viereen ja alkoi tanssia. Ensin ajattelin, että noh, tytöt tykkää jammailla, mutta hetken kuluttua huomasin, että mies katselee ihaillen pitkähiuksista, Miss Sixty -housuista tyttöä.

Ei mennyt kauaakaan, kun mies otti puhelimensa ja alkoi hymyillen kuvata tytön tanssia. Tyttö peitteli nolona, mutta nauraen kasvojaan ja tanssahteli miehen edessä. Ennen kuvauksen aloittamista, kaksi muuta naista olivat poistuneet pöydästä. En tiedä ollenkaan, olivatko he hotellin asiakkaita, sillä Ajmanissa ja Dubaissa on normaalia mennä hotellin ravintolaan viettämään iltaa vaikkei asuisikaan hotellissa - tämä siis siksi, että ravintola- ja huvielämä on keskittynyt suurelta osin hotellien alueille.

Tässä vaiheessa viinilasimme olivat tyhjentyneet, ja oli aika lähteä nukkumaan. Jäin miettimään pitkäksi aikaa tuota tilannetta. Mitä siinä tapahtui? Ensimmäiseksi tuli mieleen, että tuo kolmas tyttö oli uusi vaimoehdokas, joka tuli ns. näyttäytymään miehelle ja kahdelle muulle vaimolle. Aivan aluksi luulin kahden naisen olleen miehen tyttäriä, mutta vielä nuorempi nainen ja hänen tanssiesityksensä saivat minut miettimään muuta. Vai oliko tämä mitään mitä mieleeni tuli? Sitä en tiedä, sillä kulttuuri on tosiaan minulle vieras - mutta hyvin mielenkiintoinen tuo hetki rantaravintolassa oli ja jäi pitkäksi aikaa mieleeni.

Tällaiset kokemukset ovat hyvin avartavia, ja tietyllä tapaa opettavia. Maailmaan mahtuu niin monia kulttuureita ja ihmisiä - on hienoa päästä näkemään ja tapaamaan eri kulttuurien edustajia.

Oletko sinä törmännyt mielenkiintoisiin tai ajatuksia herättäviin kokemuksiin ulkomailla matkustaessasi?

10 kommenttia :

 1. Joo siis noi arabimiehethän on pahimpia pelimiehiä, nähtiin Dubaissa skybarissa kun valkoiseen asuun pukeutunut paikallinen mies oli treffeillä ja joi drinkkejä turistilta vaikuttavan naisen kanssa.. Vaikka media antaa ymmärtää, että he seurustelevat ja menevät naimisiin vain samaa uskontoa harjoittavan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Mediaanhan ei kannata luottaa absoluuttisena totuutena yleisesti missään asiassa 😌 Nykyaikana löytyy varmasti monenlaisia ihmisiä, osa ovat oikein hartaita ja osa hyvin moderneja ja eritavoin toimivia ☺️ Kiva kun kommentoit! Mukavaa keskiviikkoa ☀️

   Poista
 2. Tuota vaimo-asiaa voi ajatella myös siltä kannalta, että Suomessakin on useita ihmisiä jotka pitävät vähän kuin "salavaimoa" eli pettävät, mutta eivät ole paperilla sitoutuneet heihin. Toisaalta tämä voisi kuulostaa hyvin hartaalle arabipariskunnalle ehkä oudolta, vaikka ilmiö on nykyään maailmanlaajuinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kaikenlaisia löytyy ☺️ Kiitos kommentista ja kannanotosta! 🌸

   Poista
 3. Minulla on kokemusta Espanjasta, sillä olen tehnyt sinne kaksi reissua. Toissa vuoden reissulla olimme menomatkalla perillä vasta puolen yön aikaan. Päästyämme hotellille kysyimme henkilökunnalta onko siihen aikaan lähistöllä jotain ruokapaikkaa auki ja vastaus oli että ei näin arkipäivänä. Sitten tää meitä palvellut tyyppi sanoo, että hän voi käydä keittiössä tekeen meille sandwichit (vaikka siis hotellin keittiö jo kiinni) ja loppujen lopuksi ei edes suostunut ottaa maksua niistä! Juomat maksettiin ja juomaraha jätettiin ja mentiin hotellihuoneeseen tyytyväisinä nukkumaan. Siksi ajatuksia herättävä kokemus, kun Suomessa kaikki tuntuu olevan niin tiukasti säänneltyä/organisoitua - hyvät ja huonot puolet, mut ei siitä enempää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvää palvelua! Meille tehtiin kerran sama, mutta aamuyöllä kun olimme lähdössä kaverin kanssa aikaiselle aamulennolle Gotlannissa :) Pienen hotellin emäntä heräsi saattelemaan meidät ja teki eväsleivät - tuli hyvä mieli!

   Poista
 4. Olen törmännyt monenlaisiin asioihin reissussa. Wienissä on yksi alue jossa on todella suuri mäki (varmaan vuoreksi muotoutumassa) niin sitä pitkin joutuvat äidit työntämään lastenrattaita ylöspäin! ei käy kateeksi. Englannissa yllätti semmoset pikkupalmut (joita palmuliljoiksi kutsutaan) katujen varsilla esim. Bournemouthissa. Otin kerran yhden loma-asunnon, jonka omistaja oli ihan mukava mutta hän juoksi melkein joka päivä asunnolla ja lopulta hän ilmoitti että hän menee nyt hotelliin pariksi päiväksi. Milanossa löytyi viime kesänä yksi alue ydinkeskustasta josta oli vaikea löytää paikallista ruokaa, mutta kebabia ja vietnamilaisia ravintoloita näkyi runsaasti

  VastaaPoista
 5. Haluaisitko valottaa Dubaihin matkustamisen eettistä puolta omasta näkökulmastasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos postaustoiveesta, valitettavasti en aio käsitellä lainkaan tätä aihetta blogissani. Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista päivää! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.