keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Nyt olen pelästynyt tarpeeksi: E951 = aspartaami

Hei, nimeni on Kristiina. Olen ollut aspartaami-addikti jo vuosia. Kuivilla nyt pari viikkoa.

Ensin se oli Pepsi-Max, lähivuosina se on ollut Cola Zero. Ruoan kanssa, janojuomana.. Ei hyvä, ei sitten ollenkaan. Aspartaamista on varoiteltu jo pitkään, mutta on hemmetin helppoa painaa villaisella jokin asia, jolle haluaa ummistaa silmänsä. Tämä on ollut itselleni juuri sellainen aihe. Alla pieni ote aspartaamin aiheuttamista oireista..

Pitempään aspartaamin käyttöön liittyviä oireita ovat krooninen väsymys, sekavuus, vapina, sammaltava puhe, migreenit, depressio, ärtymys, paniikkihäiriöt (tavallinen aspartaamimyrkytyksen oire), selvät persoonallisuuden muutokset, fobiat eli pelot, astma, rintakivut, korkea verenpaine, impotenssi ja muut seksuaaliset ongelmat, kirvelevä virtsa  ja muut virtsaamisongelmat, yletön jano ja yletön nälkä, tiettyjen ruoka-aineiden himo, lihominen,  turpoaminen (nesteen kertyminen), tulehdusalttius, nivelkivut, verensokerin heittely (mahdollinen diabeteksen esiaste, diabeetikoilla taas vaikeuttaa sairauden hallintaa), kilpirauhasongelmat, aivokasvaimet, sydänkohtaukset, halvaukset, kuolema. Lähde.Lyhyesti sanottuna aspartaami voi aiheuttaa monia ikäviä oireita ja jopa sairauksia. Järjellä ajateltuna, eihän mikään lisäaine (E-koodi) ole hyväksi.

Päätin vihdoin, vuosien jälkeen jättää Cola Zeron päivittäisestä "ruokavaliostani" pois ja pian tulee pari viikkoa täyteen ilman tuota minut "koukkuun" saanutta juomaa. Korvasin Zeron makeutus- ja lisäaineettomilla kivennäisvesillä sekä ihan normaalilla hanavedellä.

Aluksi Zeron jättäminen tuntui ahdistavalta ajatukselta, mutta lopettaminen kävikin yllättävän helposti. Se oli vain päätöskysymys, eikä mahdollisia "vieroitusoireita" ole tullut lainkaan. Zeron juonti onkin ilmeisesti siis ollut enemmänkin totuttu tapa, kuin pakonomainen tarve.

En odota mitään huomattavaa eroa esim. olotilassa - eniten saan siitä irti, kun tiedän että tällaista ainetta ei enää kropastani löydy yhtä suurissa määrin, kuin viimeisten vuosien aikana.

Löytyykö ruudun siltä puolen light-limu addikteja tai vasta aspartaamin nauttimisen lopettaneita?
Olisi kiva kuulla kokemuksia ja ajatuksianne aiheesta!

14 kommenttia :

 1. Hyvä päätös! Kokiksen juonti oli mullakin tapa joskus nuorempana (ei ollut niin väliä oliko light vai ei). Kotoa löytyi aina ja koulussa tauoilla "pakollinen" ostos. Jossain vaiheessa se vaan jäi pois ja aloin juoda enemmän vettä ja vissyä. Nykyään tuntuu ihan uskomattomalta että sitä on koskaan edes tullut juotua niin paljon, ja alkaa suorastaan ällöttää kun miettii mitä ko. litkut sisältää. Yök! Mikään totaalikieltäytyjä en ole, vaan esim. ravintolaruoan kanssa juon kyllä lasillisen, mutta en voisi kuvitellakaan juovani limsoja päivittäin tai edes viikoittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos kun jaksoit kommentoida 😊 Juuri tuohon itsekin pyrin, ravintolassa voin lasillisen juoda tai vaikkapa lomalla, mutta arjesta haluaisin sen jättää täysin pois. Mukavaa väliviikkoa ja uutta vuotta! ☺️🎆

   Poista
 2. Varmasti hyvä päätös! :) nyt jo useamman vuoden cocacola zero on ollu minulle herkku jota saan silloin tällöin tölkin ostaa :P mutta sillon kun sitä tosissani join paljon, 1,5 litran pullon juominen päivässä kävi helposti jos en toppuutellut itseäni. Itse halusin luopua tavasta koska tuollainen hapokas juoma tekee hirveän huonoa hampaille. Tai näin luulisin, ainakin noin isoina annoksina kuin itse saatoin juoda :/ muita "oireita" en kyllä huomannut tai sitten olen vain onnellisesti unohtanut ne :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta! Sama täällä, 1,5l saattoi mennä helposti päivässä.. ihan järkkyä :/ Mutta hei, hyvä me! Kuivilla ainakin toistaiseksi ;) Kivaa loppuviikkoa!

   Poista
 3. Yksi zero addikti ilmoittautuu! Mulla tulee välillä kausia, kun pepsi maxia tai cola zeroa tulee juotua monta tölkillistä päivässä, toisinaan taas saattaa mennä päiviäkin juomatta (hox: tässä vaiheessa parikin päivää on pitkä aika ilman colaa!)

  Miten se onkaan niin koukuttavaa että jokaisella aterialla tekisi mieli hörppiä zeroa kylkeen!! Aargh.. ehkä otan tästä kopin ja aloitan "colajuomien vähennystalkoot 2017" kampanjan :D Voi kun sais pari kaveriakin mukaan! Esimerkiksi edes zeron juominen vain viikonloppuisin/kerran viikossa olisi jo eteenpäin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä! Tänään arvoin varmaan 3 minuuttia limuhanan edessä otanko colaa, zeroa vai soodaa. Otin soodavettä. Vaikeaa oli :D

   Poista
 4. Hankkisin lähteeksi alkuperäisjulkaisuja. Tällainen toisen käden lähde on epäluotettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähteestä taisi löytyä vielä kaikki tarkat alkup. lähteet jos haluat käydä kurkkaamassa. Mukavaa loppuvuotta!

   Poista
 5. Moi! Olen koittanut paasata samaa saarnaa ystävilleni, aspartaami=nou nou. Joskus keskustelumme äityi suureksi väittelyksi, kumpi on pienempi paha - aspartaami vai sokeri. Vaikka noissa limuissa, vaikka onhan vesi aina paras vaihtoehto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se! :) Kiva kun kommentoit! Mukavaa vuoden vaihdetta!

   Poista
 6. Mä en ole ollut limsojen ystävä enää aikoihin, kun vichyt löysin. Cokis tuntuu tosi inhottavalta hampaissa ja Pepsi saa mun vatsan ääntelemään oudosti :s mies juo limsaa kerran kuukaudessa, minä suunnilleen yhtä usein, jos esim subissa käydään. Muutoin kyllä iso nounou sille myrkylle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla myös normaali cola tuntuu hampaissa inhottavalta.. :/ Hyvää uutta vuotta! :)

   Poista
 7. Mä olen ajatellut tän niin, että jos limua joskus juon, niin sokeri tuntuu pienemmältä pahalta kuin makeutusaineet eli en koskaan juo light-juomia :)

  Huomautuksena kuitenkin, että lisäaine ja e-koodi eivät ole synonyymejä! Esim. E300 eli askorbiinihappo saattaa sellaisenaan kuulostaa pelottavalta, mutta sehän on siis C-vitamiini näin niinkuin suomeksi ;) Eli ei kaikki e-kooditkaan ole pahoja vaikka niille aineille on koodilyhenne annettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio! Kiitos 😊 ihanaa uutta vuotta! 🎉

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.