tiistai 29. marraskuuta 2016

Kyllä se osuu omallekin kohdalle

Olen pitänyt itseäni jotenkin superihmisenä liittyen sellaiseen aiheeseen, kuin viisaudenhampaat. Ne tulivat minulle ajoissa, ilman kipuja. Ne menivät täydellisesti purentaan ja mahtuivat suuhun hyvin. Hammaslääkärit ovat sanoneet kerta toisensa jälkeen, että ne saavat olla, jos eivät ala vaivaamaan. Mutta voi pojat, kyllähän ne alkavat, lähes jokaisella, ennemmin tai myöhemmin. Minun aikani on nyt.

Perjantaina lähtiessäni laivalle tunsin ajoittaista vihlontaa alahampaissani. Ajattelin, että joku reijän alku se siellä tykyttelee, ja kiitin itseäni siitä, että olin varannut tarkastusajan joulukuulle - sen voi tarkistaa sitten samalla, mietin. Laivareissu meni buranaa syöden ja sunnuntaina kipu yltyi sellaiseksi, että 600 mg burana ei enää auttanut kipuun, kuin ehkä puolisen tuntia. Maanantai-aamuna sitten soitin itselleni kipuajan ja pääsin käymään lääkärillä. En osannut tuolloin paikantaa kivun aiheuttajaa, eli oikeaa hammasta. Lääkäri totesi, että todennäköisesti kipu johtuu huonosta purennasta, eli jokin paikka oli jäänyt korkeaksi tms. Hän sitten hioi muutamaa hammasta ja sanoi, että tämän pitäisi auttaa. Olin epäuskoinen. Lääkäri oli kuitenkin ihana ja mielestäni hyvä, joten parin varmistelukerran jälkeen uskoin, että tasailu auttaa. Lähdin tyytyväisenä ja toiveikkaana takaisin töihin.

Viime yönä heräsinkin sitten aivan kamalaan tuskaan ja pyörin sängyssä kuin mikäkin..menin kylppäriin peilin eteen ja aloin käymään hampaita läpi aina sormella painaen alaspäin - kipu siis paheni aina, kun laitoin hampaat yhteen, joten ajattelin että saan paikannettua sormella kivun aiheuttajan. Kuljetin sormea hampaalta hampaalle, ja viisurin kohdalla pääsi huuto - miten tuo pieni perkele voikin aiheuttaa niin kovan kivun. Homma selvä, buranaa taas nassuun ja parin tunnin odottelu sängyssä siihen asti, että aamupäivystyksen puhelin aukeaa ja soittoa sinne. Sain heti kahdeksaksi itselleni paikan päivystykseen ja pian makasinkin jo jälleen hammaslääkärin pedillä.

Tutkimuksen jälkeen lääkäri totesi, että viisuri on todennäköisesti tulehtunut ja että se tulee poistaa - ihmismieli on jännä, sillä olin enemmän helpottunut uutisesta, kuin peloissani poistosta. Hetken aikaa olin siinä toivossa, että saisin poistoajan jo ihan tähän lähipäiville, mutta ei - se meni jouluviikolle. Toisaalta se on kuulemma nopeasti, sillä joskus joutuu odottamaan kuukausia hampaan poistoa. Toisaalta taas näen silmissäni kolme kivuliasta viikkoa, buranan aiheuttaman vatsahaavan ja monet valvotut yöt.

Onneksi lääkäri hioi ylä- sekä alaviisurini matalaksi, että ne eivät osu ollenkaan toisiinsa kun puren hampaita yhteen. Tämä suun sulkeminen nimittäin aiheutti kovaa kipua, kun viisuriin pääsi painetta. Suurin kipu jäi lääkäriin, mutta kyllähän tämä kokoajan tykyttää poskessa. Nyt täytyy syödä kolme viikkoa pehmeää ruokaa ja varoa puremasta tuolla kipeällä puolella. Hammas poistetaan 20.12., ja toivon että se ehtii parantua aatoksi, että voin nauttia jouluruoasta.

Kertokaa ihanat kokemuksia, kuinka monta päivää viisurin leikkauksen jälkeen olette voineet syödä normaalisti? Minun tapauksessa kyseessä on aika vaikeajuurinen hammas, eli pelkkä vetäminen ei riitä, vaan se täytyy poistaa osissa.

Onneksi lempi jouluruokani on lanttulaatikko, sitä nyt voi siis ainakin mussuttaa, jos ei muuta pysty ;) 

50 kommenttia :

 1. Itsellä poistettu kaikki viisaudenhampaat kahdessa erässä, kummallakin kerralla viikko meni kunnes pystyin syödä kiinteää ruokaa. Operaatio oli hetkessä ohi, eniten kirpaisi puudutuspiikki. Tsemppiä koitokseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Kiitos tsempistä ja kommentista - täytynee siis syöpötellä jouluruokia etukäteen varuiksi ;) Kivaa päivää! :)

   Poista
 2. Omasta poistosta (alhaalta leikattiin puoliksi puhjenneet, ylhäältä vedettiin normisti) on kauan, mutta sen muistan, että itse toimenpide oli yllättävänkin nopsa ja helppo osaavissa käsissä. Turvotus oli aika massiivista varsinkin alaviisurin poiston jälkeen. Jäätelöä just ja just teelusikalle aukeavasta suusta sisään. Mutta montako päivää...? En kyllä muista, oisko viikon ajan? Tsemppiä! Sellainen koitos kyllä, joka tulee jossain vaiheessa melkein jokaiselle eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Erilaisia kokemuksia näyttää olevan monella :) Kiitos tsempistä!

   Poista
 3. Muistatko kun kerroin mitä mun viisurille tapahtu? Tiesin sen olemassaolon ja en vain hammaslääkäripelkoisena saanut soitettua hammaslääkäriaikaa. Söin särkylääkkeitä. Yhtenä aamuna jäätävä kipu ja vasen poski ja leuka turvonnut ja näytti kuin tennispallo olisi sillä alueella. Töistä mut lähetettii hammaslääkäriin, sain onneksi akuuttiajan ja itkun kanssa menin sinne ja selvisi, että hammas on tulehtunut pahasti. Söin viikon tulehduskuurin ja sitten se poistettiin. Sain jotain rauhoittavaa lääkettä ennen operaatiota ja tietty puudutuspiikit. Operaatio oli ohi parissa sekunnissa. Mikä helpotus se oli! Pystyin syömään normaalia ruokaa jo parin päivän päästä :) hammaslääkäri oli niin hyvin saanu hampaan poistettua! Tapahtuneesta on vuosi ja pelko on palannut :(

  Tsemppiä koitokseen 💕

  VastaaPoista
 4. Mulla on poistettu kaikki viisaudenhampaat (ei kerralla kuitenkaan :D ) ja ylähampaiden kohdalla pystyin jo samana päivänä syömään ihan normaalisti, kunhan pureskelin sillä toisella puolella. Alahampaat olivat vähän pidempään kipeänä, mutta kyllä niidenkin kanssa parin päivän päästä pystyi syömään kunhan tosiaan vain piti huolen että pureskeli sillä toisella poskella :) Mikä olikin yllättävän vaikeaa, koska ilmeisesti pureskelen aina oikealla puolella, joten vasemmalle vaihtaminen oli työn takana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy toivoa että saan syötyä jouluna edes jotain! :D

   Poista
 5. Auts, mulla ei oo viisaudenhampaat vielä onneksi kipuillu, mutta eiköhän sekin aika tule jossain vaiheessa. Kauhulla kyllä ootan, kun on hieman tota hammaslääkäripelkoa. Tsemppiä kivun kanssa! :)

  -M-

  VastaaPoista
 6. Hei!
  Mulla meni ainakin pari viikkoa parantumiseen, lääkkeillä kipu oli poissa ja pystyi syömään mutta kotona täytyi olla saikulla. Jouduttiin siis lohkomaan osiin. Elämäni hirvein kokemus. Vaikka en ole kivulle todekkakaan herkkä, tärisin ja olin ihan hikinen koko tunnin operaation ajan. Uudestaan en menisi, vaikka olisi pakko. :( Tarkoitus ei ollut pelotella, monien kokemukset paljon helpompia. Kotiin miellyttäviä asioita ja joku hakemaan kotiin operaatiosta. Ja tarpeeksi aikaa siihen, että paranee kunnolla :) tsemppiä operaatioon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, huh hurjalta kuulostaa!! Kiva kun kommentoit :)

   Poista
 7. Hammaskivut on aina kauheita :/

  Mulla tuli viisurit esiin tosi myöhään, n. muutama vuosi sitten. Särky oli aivan kamala kun niitä ei heti voitu poistaa vaan piti odotella että tulee kunnolla näkyviin. Söin burana 800 monta viikkoa ennen poistoa ja vielä poiston jälkeenkin.

  Julkisella puolella oli pitkät jonot, en pystynyt enää odottamaan vaan lopuksi menin yksityiselle poistattamaan ja nykyään asioin vain siellä :)

  Toivottavasti saisit kuntoon ennen joulua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Kiitos tsempeistä! :) Jos olisi näin joulun alla yhtään ylimääräistä, niin menisin itsekin yksärille! :/

   Poista
 8. Älä ihmeessä kärsi jouluviikolle!
  Yksityiselle hammaslääkärille saa ajan vaikka samalle päivälle. Ei se niin kallista ole, jätät vaikka pari heräteostosvaatetta ostamatta. Terveys ensin!
  Susa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Susa,

   olen tässä tänään soittanut kolmeen paikkaan ja hinnat minun tapauksessa noin 300-500€ yksityisellä. Yhdessä paikassa meni ajat tammikuulle.. Että etsinnät jatkuu ja pidän varalta tuon julkisen ajan varattuna jos en löydä sopivaa yksäriä. Tuo jopa 500€ on kyllä vähän enemmän, kuin pari vaatetta, enkä ihan näin joulun alla repäise sitä takataskusta :'( Pakko sanoa, että tosi huonosti saa kyllä suoraa tietoa ja hintaa puhelimitse, aina pitäisi mennä käymään, joka sekin maksaa tietenkin. Kiitos kommentista! :)

   Poista
  2. Mulla poistettu viisuri yksityisellä ja makso vaan 50e! Ihan siis perus poisto ettei tarvinnu leikata. Toki jos leikata pitää niin onhan se hinta sitte isompi

   Poista
  3. Mahti hinta! Julkisellakin maksaa nykyään enemmän ☺️

   Poista
  4. Siksi en ymmärrä miten joku haluaa mennä julkiselle ku se on kalliimoaa tai saman hintaista :D käyn ruoholahdessa itse

   Poista
  5. Kerro ihmeessä mikä firma niin voi kilpailuttaa! 😊👍🏻

   Poista
  6. Paikka on Ruohonjuuri ruoholahdessa . Anteeksi kun vastasin vähän liian myöhään :(

   Poista
  7. Ei mitään, homma hoidossa jo ja hammas poistettu :) Kiitos!

   Poista
 9. Itellä leikattiin viisaudenhammas ,kivut ei ollu mitää siihe verrattuna mitä oli ennen ku visuri vedettii pois..syömää pystyin samana päivänä (ei kuumia ruokia) seuraavana päivänä söin jo normaalisti,tsemppiä!

  VastaaPoista
 10. Moikka!
  Mulla poistettiin molemmat alaviisurit muutamia vuosia sitten. Toinen viisureista oli tulehtunut ja söin siihen ennen poistoa antibioottikuurin ja särkylääkettä, odottelin poistoa pari viikkoa. Mulla lääkkeet auttoa hyvin ja se parin viikon odottaminen ei ollut lainkaan paha. Ja poistostakin mulla on pelkkää hyvää sanottavaa. Lääkäri oli todella ammattitaitoinen ja osasi rauhoitella hyvin, kun kerroin että pelottaa ja jännittää tosi paljon. Toinen viisuri jouduttiin hajottamaan paloihin, että saatiin pois. Toista viisuria ei edes alunperin pitänyt poistaa mutta lääkäri kysyi, että haluisinko et sekin poistettais, koska todennäkösesti se joudutaan joskus kuitenkin poistamaan. Mutta toimenpide itessään oli nopea ja ei mulla tuntunut muuta kun painetta siellä hampaan kohdalla, eli ei kipua ollenkaan. Ja olen aika kipuherkkä kyllä. Olin siis ihan yleisellä hammaslääkärillä enkä yksityisellä. Tämän jälkeen multa on kadonnut mun hammaslääkäripelko, jotenkin se lääkäri osasi olla niin rauhallinen ja taitava, että sen jälkeen hammaslääkärikäynnit eivät oo enää pelottanut:) niin, ja mä pystyin syömään heti seuraavana iltana kiinteää (kylläkin pehmeää) ruokaa. Toivottavasti sullakin menee kaikki hyvin:) tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva että oli hyvä kokemus 😊👌🏻

   Poista
 11. Moi! Mun oli pakko tulla tähän antamaan oma näkemys aiheesta, kun tuntuu, että ihmisillä usein hirveät kauhukuvat ja dramatisoinnit tosta touhusta... :D Siis ei ole todellakaan mikään paha keikka yhden hampaan repiminen. Multa pistettiin alhaalta rikki ja veks visuri muutama vuos sitten ihan peruspuudutuksella. Sen jälkeen olin tuppo suussa kaksi tuntia, jonka jälkeen rupesin syömään ihan normaalisti ilman särkylääkkeitä (toisella puolella purren tietenkin). Ei missään nimessä mikään kummempi operaatio, joka vaatisi sen kummempia lääkityksiä tai saikutusta, hyvin se sullakin sujahtaa kuules!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää olevan hyvin yksilöllisiä nämä kokemukset :) Kiitos! =)

   Poista
 12. Moikka! Mulla poistettiin vuosi sitten 21.12 viisurit toiselta puolelta suuta eli sekä ylä- että alaviisuri, joista alimmainen leikkaamalla. Pari päivää olivat kipeät ja ruoka sosemaista, mutta jouluna pystyin jo syömään melko hyvin! :) Jouluna tuntui oikeastaan vielä nautinnollisemmalta ruoat kun oli pari päivää kitkutellut, jos jotain hyvää pitää tuosta asiasta etsiä. :D Joku pystyy syömään jo vuorokauden kuluttua ja toisilla menee kauemmin, siksi paha sanoa mitään. Ei kannata kuitenkaan jännittää yhtään! :) Tsemppiä!

  -Eeva

  VastaaPoista
 13. Moi! Mulla poistettiin viisauden hampaat reilu vuosi sitten. Kaikki 4viisaudenhammasta kerralla. 3meni ihan vaa vetämällä ja yhteen tehtiin ns. kirurginen poisto. Olin kunnallisen puolella ja lääkärinä mulle oli varattu hammaskirurgi, koska jo etukäteen oli tiedossa että hampaat on ahtaasti, mahdollisesti hankala poistaa. Ekaan viikkoon en syönyt mitään kovaa ja pureskelin vaa tyyliin etuhampailla 😂 kipulääkettä (panadol+burana) söin viikon ajan ja sen jälkeen parin viikon ajan satunnaisesti (oon kipuherkkä). Silti positiiviset fiilikset koko jutusta, tyytyväinen lääkäriin sekä julkiseen palveluun :)
  -Karo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että jäi positiivinen mieli operaatiosta! :) Kivaa iltaa!

   Poista
 14. Ottivatko/ottavatko ptg-kuvan? Eli koko suun alueen röntgenkuvan? Yleensä viisureissa tämä tarvitaan juurten määrän, muodon ja sijainnin lokalisoimiseksi. Alamolaarien juurien alla kulkee hermokanava, jonka sijaintia suhteessa viisuriin tutkitaan. Joskus juuret ovat kanavaan yhteyksissä ja pitää poistaa kirurgisesti luuikkunan kautta paloiteltuna. Sinun tapauksessa purentaan puhjenneena varmaankin "palasina" poisto saattaa tarkoittaa hampaan kahtia halkaisua, jotta 2 (todennäköisesti 2) juurta saadaan helpommin yksitellen pois.

  Itse olen viisureita poistellut ja itseltäni poistettiin ensin vas. ja sitten oik. Tämä on aika yleinen käytäntö. Ylhäältä lähtee usein todella näppärästi, alhaalla pari kädenliikettä usein enempi. Riippuu tilanteesta. Itsellä ainakin turvotus melko laaja ja mustelmat myös molemmilla kerroilla. Seiniä pitkin tuli hiukan kuljettua sen viikon verran :D Myös pieni tuntopuutosalue alahuulen kohdalla parin kk ajan hermokontaktista johtuen.

  Sanoisin, että rutiinihomma, joka monesti aika nopiaan ohi. Olet varmasti hyvissä käsissä! Särkylääkettä tarvittaessa tmpteen jälkeen, itse söin viikon verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kuvat on :) Veikkaan samaa, että pariin osaan laittavat. Tuo hermoasia itseä eniten pelottaa, että jos sattuu huono tuuri ja käy jotain.. mutta turha pelätä etukäteen :) Kiitos kun kommentoit!

   Poista
 15. Ja vastaus vielä edellisen eepoksen jatkoksi: söin normaalia ruokaa noin 2-4 päivän kuluttua poistoista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että saan joko peruutusajan julkiselle tai että pystyn syödä aattona, jos pääsen toimenpiteeseen vasta määrättynä päivänä :)

   Poista
 16. Heippa! Jos sulla on ien siitä viisurin ympäriltä tulehtunut, niin suosittelen hakemaan apteekista desinfioivaa suuhuuhdetta (esim. Corsodyl tai ParoEx). Ne auttaa yllättävän hyvin jos tulehtunut ien on edes osaksi kivun aiheuttaja.

  Viisureiden poistot on yleensä suht helppoja hommia, jostain syystä ne kauhutarinat vaan jää aina ihmisten mieleen. Pari päivää on tympeetä, sitten usein jo helpottaa. :)

  -hammashoitaja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ei ollut onneksi ikenet tulehdustilassa :) Kiitos vinkistä vastaisuuden varalle!

   Poista
 17. Ekalla kerralla multa otettiin 2 viisuria pois, ja siinä meni vähä yli tunti. Sitten tuppoja suuhun ja saikulle, koska oli aika heikko olo, ku verta oli tullut jonku verran. '
  Ja kun jouduin pitämään suuta niin kauan auki, niin leukalihakset tai jotku tämmöset meni ihan jumiin ja pureminen kävi pari viikkoa vaikka pehmeää ruokaa söinki. :( aluksi tietenki söin keittoja.
  Toivottavasti sulla menee helpommin ohi! :)

  VastaaPoista
 18. Moikka!

  Itseltä poistettiin oikealta puolelta sekä ylä- että alaviisuri. Alhaalla oleva oli todella tulehtunut, johon söin antibiootteja. Olen aina kuvitellut olevani suht peloton hammaslääkärin suhteen ja kokenut sen lähinnä epämiellyttävänä kuin pelottavana. Ylähammas revittiin kirjaimellisesti ja voi jeesus, luulin että kuolen siihen paikkaan. Mun juuret oli jotenkin tosi tiukasti kiinni ja lääkäri kiskoi kaksin käsin hammasta. Alahammas poistettiin vain osittain hermojen takia. Tuloksena naama turvoksissa 5pvä ja edelleen 3 viikon jälkeen alahampaan tienoilta kipeä. Kamala kokemus kaikin puolin. Kauhulla odotan toisen puolen poistoa!

  VastaaPoista
 19. Pelkäsin ihan hulluna itse kun viisuriin tuli reikä ja piti varata poistoaika... oon muutenkin ollut vähän hammaslääkärikammoinen. Olin yllättynyt hyvin positiivisesti, kun operaatio oli täysin kivuton, se ääni vaan on vähän karmiva ja ajatus että revitään hammasta irti. Mulla tosin oli helppo poisto, lähti kerralla. Parani jo samana päivänä oikeastaan, ei vuotanut edes juurikaan ja seuraavana päivänä ei muistanut koko hommaa :D Tsemppiä, hyvin siitä selviää, pahinta varmasti odotella siihen asti kipujen kanssa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Rosa! Samaa mietin, juoksen sinne varmaan sydämet silmissä innoissani kun aika on :D Että saa kivut pois. Ihana että sinulla meni noin iisisti! :)

   Poista
 20. Mulla poistettiin viime viikolla parin vuoden kuukausittaisen kivu njälkeen. Siis ikinä kipu ei ollut mikään hirveä ja odottelin että ne sieltä puhkeavat kunnolla, mutta lomalla ollessa (ja vielä synttärilomalla :D) kipuili pari päivää kunnes yksi yö heräsin itkien niin että naama oli turvonnut niin että melkein silmät olivat ummessa. En pystynyt syömään tai pesemään hampaita ja tuli ientulehdus samalla kun hammas oli niin pahasti tulehtunut. Vetelin sitten synttäriviikon jugurttia ja aika poistoon varattiin heti tämän jälkeen kun päätin että en enää ikinä halua kokea ientulehdusta. Mä sain rauhoituksen eli en muista koko poistosta tai päivästä yhtään mitään, vielä on kipuja 10 päivän jälkeen ja tänään söin ensimmäistä kertaa leipää ja pastaa (eli muutakin kuin sosekeittoa ja jugurttia :D) mutta mulla oli hampaat ihan juurissa kiinni. Jos oot onnekas niin pääset 1-2 päivän kipuilulla. Mutta toisen puolen hampaat vielä kiskomatta eli tammikuussa taas sama juttu edessä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kuulostipa hurjalta!! Toivottavasti kipu rauhoittuu pian :) Kiitos kun laitoit kommenttia!

   Poista
 21. No huh, onko kunnallinen hammashoito? Sinuna menisin jo yksityiselle jos joutuu noin pitkää odottaa. Varsinkin jos on tulehtunut niin sehän voi levitä muualle elimistöönkin se tulehdus tuossa ajassa. :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellurei! Minulla paloi käpy ja huomenna aamulla on yksityiselle aika..

   Poista
 22. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin <3 Minä söin jo poistosta seuraavana päivänä ihan normaalisti, joskin varoen koska kuopat oli hassun tuntuiset. Poistettiin kaikki, niin että ensin toiselta puolelta ylhäältä ja alhaalta, ja kahden viikon kuluttua toinen puoli. Mutta kaikki lähti ihan vääntämällä, eli ei tarvinnut pilkkoa eikä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa :) Kiitos kysymästä, kaikki meni hyvin ja lähti vetämällä. En ymmärrä miksi ensimmäinen lääkäri pelotteli juurilla.. Nyt tuntuu kipua jonkin verran mutta tabua naamaan niin eiköhän se tästä :) Kivaa viikonloppua!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.