tiistai 12. heinäkuuta 2016

Vapaus

Vapaus - aihe, josta tulee monesti väistämättäkin mieleen fyysinen vapaus. Fyysinen vapaus on meidän kaikkien lain mukaan elävien oikeus - no doubt. Joskus sen kuitenkin menettää, ja lähes poikkeuksetta kokemus jää jollain tavalla kaivertelemaan mieltä. Maailmalla on kuultu hätkähdyttäviä tarinoita vapaudenriistosta ja nämä esimerkit ovat hyvin pelottavia.

Vapaudenriistoa on myös tässä hetkessä, monessa paikassa, ihan lähellä. Vapaudenriisto voi olla selkeää tai pikkuhiljaa painostavaa, psyykkistäkin. Jos unohdetaan hetkeksi täysin selkeä, fyysinen vapaudenriisto ja aletaan purkaa tätä kamalaa asiaa osiin, huomaamme, että tätä toimintaa voi harjoittaa jopa huomaamattaan, naivisti ja ylimielisesti.

Osa ihmisistä on hyvin herkkiä ottamaan vastaan minkäänlaista palautetta, hyvä sanonta voisi kuulua vaikka näin: jos elät kehuista, romahtaako maailmasi haukuista? Kenenkään elämän arvo ei tulisi olla täysin riippuvainen toisista ihmisistä. Silloin sitä tavallaan menettää oman itsensä.

Tämän vuoksi haluaisin, että jokainen ihminen kasvaisi mahdollisimman nopeasti sellaiseksi ihmiseksi, jonka maailma ei ole muiden mielipiteistä, kehuista tai haukuista kiinni. Mutta fakta on se, että esimerkiksi nuorten ja lasten aivot eivät ole vielä niin kehittyneet, että näinkin vaativa tapa ajatella ja sisäistää olisi itsestäänselvyys, tai edes mahdollista.Jo lapsena tämä toisiin vaikuttaminen alkaa: nauretaan erilaisille kengille, hiuksille tai vaikkapa silmälaseille. Lapsi haluaa yhtäkkiä uudet kengät ja kieltäytyy pitämästä silmälaseja. Toiset lapset jopa tietämättään muokkaavat toista ja lapsi lähtee sellaisille raiteille, jolle ei välttämättä lähtisi ilman painostusta tai ilkuntaa.

Ja voi kyllä, sama pätee myös aikuisena. Yksilöllisyys on harvinaista, halutaan mahtua muottiin, jonka joku älytön taho on muokannut - kukaan ei edes tiedä mistä se on peräisin, mutta siihen on pakko mahtua.

Meillä kaikilla on vapaus olla mitä me haluamme, elää kuten tahdomme ja olla sitä mieltä, kuin olemme. Niin kauan, kun emme satuta ketään toista.

Sen riistäminen tai edes yrittäminen on mielen kehittämättömyyttä.

Vahva on se, joka antaa kaikkien kukkien kukkia - joka ymmärtää erilaisuutta ja pitää sitä rikkautena. Toisen ihmisen yli kävely tai rajoittaminen on omaa epävarmuutta. Mutta kaikilla on mahdollisuus kasvaa sekä kehittyä. Oma kasvu on aina pääosin itsestä kiinni.

Ja kyllä, henkilö joka yrittää toista rajoittaa, riistää samalla mahdollisesti palan toisen kanssaihmisen vapautta - ehkä huomaamattaan. Koskaan ei tiedä, kuinka särkyvä toinen voi olla.

Tämä on aihe, hyvin tärkeä sellainen, josta voisin kirjoittaa vaikka kirjan. Mitä syvemmälle aiheeseen uppoaa, sitä enemmän uusia ulottuvuuksia siitä oivaltaa. Mielestäni kuitenkin kaikkien tulisi tehdä tällainen ajatustyö itse, siinä voi oppia uusia puolia omasta itsestään ja kuten missä tahansa oppimisessa, myös tässä koen, että itseoppiminen on tärkeässä roolissa. Sisäistäminen, siitä se lähtee.

Aurinkoa tiistaipäivään! :)

6 kommenttia :

 1. Voi että Kristiina, mä niin ihailen sua kun sulla on niin mahtavia ja syvällisiä ajatuksia!! Ja osaat ilmaista ne niin hyvin!! Oot mun idoli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, tulin juuri lounaalta ja nyt on hirveä ähky. Aiheutit kommentillasi niin ison reaktion, että meinaa maha revetä! Tosi ihanasti sanottu, kiitos todella paljon <3 Nyt meneekin loppupäivä hymyillessä :)

   Poista
 2. onks sulla kaikki ihan hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan! Voi, kiitos huolenpidosta. Hieman väsynyt kausi alkaa olla takana ja olo tuntuu taas omalta itseltä. Stressi ja väsymys ovat tyhmiä, mutta luonnollisia asioita meidän kaikkien elämässä. Eli kiitos kysymästä, kaikki on ihan hyvin :) Toivottavasti sielläkin voidaan hyvin ja nautit kesästä!

   Poista
 3. Olipas hyvä aihe! ja tärkeä myöskin.
  Olen joskus ajatellut että mitä jos jokainen ihminen olisikin saman näköinen ja käyttäytyisi samanlailla, sehän olisi kauheaa.. Uskon että jossain vaiheessa nekin joiden mielestä kaikkien on oltava samanlaisia ja elettävä samoja kaavoja, eivät haluaisi sellaista kumminkaan. Erilaisuus on rikkaus ja kyllä tänne monenlaisia mahtuu, kaikille on ja pitää olla tilaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset :) ja kiitos! Kivaa päivää Susanna!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.