keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Aavikon kukka - koskettava tositarina

Tulinpa katsoneeksi parisen viikkoa sitten ensimmäisen kerran vuoden 2009 elokuvan, Aavikon kukka (Desert Flower). Elokuva oli samalla aivan älyttömän kamala, selkäpiitä karmiva ja todella mielenkiintoinen. Se herätti, puhutti ja itketti.

Elokuva ja Waris Dirien tarina on varmasti monelle tuttu, mutta osalle ei. Waris Dirie on somalialainen, lapsena ympärileikattu (= silvottu) nainen, joka on paennut somaliasta pakko-avioliittoa Britanniaan ja eli Britanniassa myös osittain laittomasti. Dirie bongattiin maassa mallimaailmaan, ja tämä oli täyskäännös hänen elämässään.

Elokuva perustuu tositapahtumiin ja on tarina naisesta, joka alkaa ajamaan naisten asiaa, kertoo kamaluuksista, joita vielä tänäkin päivänä tytöille tehdään ja on ihmisoikeusaktivisti.

Aavikon kukka -elokuvassa on kuvattu todella koskettavasti tilanne, jossa aikuiselle, todella säädeltyä elämää eläneelle ja pahuutta kokeneelle naiselle valkenee, että hänen tähän asti eletty elämä ei ole suinkaan tavallista, saatika suvaittavaa.

Itse elokuvasta en kerro tässä enempää, jos joku ruudun sillä puolen haluaa sen katsoa ilman spämmiä.

Tietämys tekee ihmisestä nöyrän.
Ylimielisyys tekee ihmisestä tietämättömän.Aihe sen sijaan on jälleen laittanut ajattelemaan maailman (eli ihmisten) pahuutta ja sitä, miten tuurilla on merkitystä siinä, mihin ja millaiseen elämään syntyy. Joskus lapset toivovat syntyneensä rikkaampaan perheeseen, jotta saisi uusimmat pelit ja vehkeet heti lapsena - paskan marjat, sillä ei ole mitään merkitystä, kun tällä pallolla elelee todella paljon huonommissa oloissa olevia lapsia ja aikuisia.

Tällaiset asiat laittavat ajattelemaan ja tuo mieleen sen, että on aina hyvä tiedostaa oma, tietyllä tapaa etuoikeutettu asemansa. Tämän ei tarvitse vaikuttaa omaan elämään tai tapaan toimia, sillä faktalle ei suoranaisesti yksi ihminen mahda mitään, mutta oman tietämyksen lisääminen kasvattaa meitä ihmisenä ja tämän vuoksi tällaisen(kin) kamaluuden tiedostaminen on mielestäni tärkeää.

Me kaikki elämme luonnollisesti suhteutettua elämää - toimimme, kuten meille on normaalia ja kuten koemme meille itsellemme parhaaksi. Jokaisella meistä on täysi oikeus omiin suruihin, haaveisiin, iloihin ja nautintoihin - mutta tärkeäksi tässä muodostuu se, miten oppineita olemme sisältä päin. Pelkkä tietoisuus ksvattaa meitä ja se on mielestäni yksi ihmisen suurimpia opinteitä - kasvaa tietoiseksi ihmiseksi.

Oletko sinä nähnyt kyseisen elokuvan? Tai tuleeko mieleen muita vastaavia tositarinoita, joita olisi mielenkiintoista nähdä? Heittäkää vinkkiä, tällaisia on todella mielenkiintoista katsoa!

12 kommenttia :

 1. Katsoin viikko sitten ollessani yksin kotona elokuvan nimeltä Room. En ole ikinä itkenyt niin paljon kuin sen elokuvan aikana. Aloin katsoa elokuvaa tietämättä yhtään ennakkoon mistä se kertoo, joten en spämmi mitään. Oli mukava aavistaa itse mistä elokuvassa on kysymys. Kannattaa todellakin katsoa! Erittäin koskettava elokuva ja herättää myös miettimään tuota kuinka tuurilla on merkitystä tässä elämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, katson varmasti tämän! :) Mukavaa päivää ja kiva kun kävit heittämässä vinkkiä!

   Poista
  2. Suosittelen myös lukemaan kirjan mikä elokuvan takana on! Ei malttanut lopettaa kesken!

   Poista
  3. Kuulostaa mielenkiintoiselta :) !

   Poista
 2. Hei ja kiitos ihanasta blogista! :) <3 Katsoin myös elokuvan, aika järkyttynein fiiliksin. Onneksi tyttöjen silpominen on rikollista jo monessa maassa, vaikkei sille loppua kuitenkaan näy. Kiinnostuin aiheesta ja luin myös poikien ympärileikkauksesta, joka ei ole rikollista oikeastaan missään maassa. Amerikkalaisista miehistä jopa 75% on ympärileikattuja. Aihe järkytti, sillä nämä "uhrit" ovat pieniä vauvoja ja heiltä riistetään oikeus päättää omasta kehostaan. Vielä hyvinvointiyhteiskunnan aikana tällaistakin tapahtuu. Ihanne olisi, että jokainen päättäisi itse. :) mutta aiheesta huolimatta, aurinkoisempia ajatuksia sinne! 😍 -Jonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Jonna! Kiitos hyvästä palautteesta :) Tuo amerikkalaisten ympärileikattujen miesten osuus on päätä huimaava, ja oli minullekin uutta tietoa kunnes luin aiheesta jostain keväällä. Ja kiitos, sinne myös mukavaa päivää! :)

   Poista
 3. Katsoin myös elokuvan, olen lukenut joskus myös kyseisen kirjan ja pisti ajattelemaan jo silloin. :( Elokuva tosissaan järkytti ja varsinkin kohta jossa tapasivat vanhan naisen aavikolla, aivan järkyttävää! En saanut unta elokuvan katsomisen jälkeen kun tapahtumat pyörivät mielessä. Surullista luettavaa oli myös tekstit elokuvan lopussa, jossa sanottiin että 6000 tyttöä joutuu silpomisen kohteeksi joka päivä. :'(
  Ei ole todellakaan itsestäänselvyys tämä kaikki mitä meillä on täällä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sama kohtaus jäi myös mun mieleen :( Nyt täytyy nauttia siitä mitä meillä on ja pitää myös mielessä se, että kaikilla ei ole yhtä hyvä olla. Kiva kun kävit laittamassa kommenttia :) Mukavaa iltaa!

   Poista
 4. Kiitti vinkistä, löytyisköhän se netflixistä...

  Kivaa loppuviikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, kannattaa kurkata! :) Samoin sinne <3 Ja ihanaa Kolin reissua!!

   Poista
 5. Mulla olis sulle toinen tunteita nostattava, totuuteen perustuva elokuva.. Itse pillitin kuin viimeistä päivää sitä katsoessani ja sai kyllä miettimään sitä, kuinka edelleen on paikkoja, joissa naisilla ei ole mitään arvoa. Elokuva on The Stoning of Soraya M. Yksi surullisimpia, mutta silti parhaimpia elokuvia joita olen nähnyt.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.