maanantai 6. kesäkuuta 2016

Asiaa alkoholista

Alkoholi, tuo suomalaisia enemmän tai vähemmän koskettava nestemäinen aine. Kohtuukäytössä se voi olla rentouttava, hauska ja herkullinen nautintoaine, mutta pahimmillaan se voi tuhota suhteita, perheitä ja elämiä.

Oma suhteeni alkoholiin on ollut aina todella ristiriitainen. En lähde avaamaan taustoja tähän, mutta haluan puhua aiheesta sen verran, että jokainen ajattelisi hieman omaa alkoholinkäyttöä ja siitä mahdollisesti koituvia seurauksia. Alkuun hieman omaa taustaani liittyen alkoholiin ja loppupäässä pieni, varoittava esimerkki tosielämästä, itseasiassa viime viikonlopulta.

Oma, ensimmäinen alkoholikokeiluni tapahtui liian nuorena. Olin kuumana kesäpäivänä vanhempien kavereideni kanssa istumassa kallioilla ja he joivat lonkeroa. Silloin lonkeroa sai (en tiedä saako enää) isoissa, litran lasipulloissa. Join muutamia "jämiä" isojen tyttöjen lonkeropulloista ja pienelle tytöllehän riitti pieni määrä alkoholia aiheuttamaan hieman sekavan olon. Olin 13 -vuotias. Jossain vaiheessa oli aika lähteä kotiin ja suuntasin pyörälleni. Poljin lyhyen matkan kotiin, ja viimeisessä hiekkamäessä katsoin taakseni ja samaan aikaan tasapaino petti, menin mukkelis makkelis ja tästä kaatumisesta minua muistuttaa edelleen näkyvä arpi kyynärpäässäni. Siinä on pysyvä muisto ensimmäisestä kosketuksestani alkoholiin. Pahasti ei onneksi käynyt, ja menin suoraan kotiin, jossa äiti tietenkin huomasi tilani ja laittoi suihkun kautta nukkumaan.

Tämän jälkeen noin ikävuosina 14-21 käytin alkoholia todella vähän ja parikymppisenä muistan, kun ystävät aina valittivat, kun en lähtenyt heidän kanssaan baariin. Olin aina meiningeissä mukana siihen asti, kun muu porukka jatkoi baariin ja itse menin kotiin. En kokenut tarvetta juoda, ja saatoin ottaa seurana pari siideriä. Tuolloin myöskään baareilut ei kiinnostaneet ollenkaan. Silloin tällöin yksi saunasiideri tai mökkisiideri riitti hyvin. Myöhemmin, lähempänä 25 ikävuotta aloin ymmärtämään alkoholin "viihdekäytön" ja aloin käydä myös baareissa enemmän. Enemmän oli minulle ehkä kerran parissa kuukaudessa. Tuon jälkeen suhteeni alkoholiin on muuttunut rennommaksi, mutta yhä edelleen ihmettelen ja paheksun alkoholin liiallista käyttöä.

Mitä se liiallinen käyttö sitten on? En ymmärrä miksi pitää vetää niin sanotusti "perseet olalle", miksi alkoholiin pitää hukuttaa murheita tai miksi sitä pitää juoda monta päivää putkeen siten, että koulu tai työ kärsii? Miksi kukaan haluaa juoda itseään siihen kuntoon, että ei osaa huolehtia itsestään tai omaisuudestaan? Miksi kukaan haluaa juoda niin kovin, että se vaikuttaa parisuhteeseen tai perheeseen? Miksi on niin vaikeaa tietää omat rajansa? Miksi ihminen on niin heikko?

Minulla on jokin ihmeellinen sisäänrakennettu stoppimittari, joka menee automaattisesti päälle kun tietty raja tulee vastaan. Jos olemme lähteneet jatkamaan iltaa baariin, siirryn usein melkein heti vesilinjalle ja meno pysyy silti hyvänä. Jossain vaiheessa tunnen sen, että jos vielä jatkan juomista, ei hyvä heilu ja aamulla viimeistään tulee kirottua itsensä alimpaan helvettiin. Tämän "stopin" ansiosta pysyn kontrollissa ja olen koko ajan tilanteen tasalla. En ole joutunut harjoittelemaan sitä, se on ollut minulla niin kauan, kuin muistan.

Sattuipa viime viikonloppuna tilanne, joka laittoi minut ajattelemaan. Olimme tanssimassa ystävieni kanssa ja menimme hetkeksi istumaan ja huilaamaan. Viereemme pöllähti arviolta reilu parikymppinen nainen, joka oli todella tukevassa humalatilassa. Hän oli ilmeisesti yksin, ainakin sillä hetkellä. Naisen toinen kenkä oli tanssilattialla ja toinen hädintuskin jalassa. Lompakko oli auki ja sieltä pursusi kortit ja narikkalappu. Kännykkä oli irrallaan kädessä. Kävin ilmoittamassa järjestyksenvalvojalle, että täällä olisi eräs henkilö, joka ei ehkä omin avuin enää pärjää. Menimme paikalle ja aloimme järkkärin kanssa auttaa naista. Yritin laittaa naisen jalkaan kenkää, ja samalla keräsin lattialta hänen maksukorttejaan. Nainen riuhtoi tavaroitaan kädestäni ja kieltäytyi täysin avusta. Yritin uudelleen, sama vastaanotto. Hän mieluummin otti tavaransa kädestäni ja heitti ne takaisin lattialle, kuin antoi auttaa. Oli siis niin tiedottomassa tilassa, ettei ymmärtänyt omaa parastaan. Naisen käyttäytyminen oli agressiivista, mutta hänen pahasta humalatilasta johtuen hänen voimankäyttönsä ei ollut onneksi kovaa. Silmistä huomasi, että hän kävi välillä "toisella puolella" ja oli hyvin epätietoinen tilanteesta. Hän koki avun hyökkäykseksi ja käyttäytyi vastustavasti, samalla melkein välillä sammuen.

Hetken päästä luovutin, ja siirryin syrjemmälle katsomaan tilannetta ja annoin ammattilaisen hoitaa tilanteen loppuun. Kun järkkäri oli saanut naisen vihdoin tolpilleen, alkoi juupas eipäs väittely siitä, tulisiko naisen poistua ravintolasta vai ei. Järkkäri talutti naista ja suuntasi ovelle päin, tässä vaiheessa huomattiin vielä, että lompakko jäi kuin jäikin sohvalle. Ystäväni kävi nappaamassa sen ja juoksi parivaljakon kiinni. Pitkän shown jälkeen nainen ilmeisesti saatiin ulos, mutta loppu on arvoitus. Pääsikö hän ehjänä kotiin? Epäilen suuresti, ellei hän löytänyt apua matkalta.

Tämän episodin jälkeen oloni oli täysin uskomaton ja suututti. Miksi pitää vetää itsensä tuohon kuosiin, että asettaa itsensä vaaraan moneltakin kantilta ja tilaan, jossa ei ymmärrä tapahtumien kulkua?

En voi ymmärtää tällaista käytöstä, en nuorilta enkä vanhoilta ihmisiltä. Eikö oma omaisuus tai turvallisuus ole millään tavoin tärkeää? Ja lisäksi, jos tällä naisella oli seuraa aiemmin, missä oli kaverit nyt, kun heitä tarvittiin?

Täysi-ikäisenä alkoholi on täysin okei, jos sitä osataan käyttää asiallisesti ja kohtuudella. Tässä oli yksi esimerkki siitä, mikä ei ole oikein tai millään tavoin alkoholin kohtuukäyttöä.

Alkoholin pitkäaikaisen/runsaan väärinkäytön oire, eli alkoholismi on sitten tarina erikseen, ja sitä en lähde ruotimaan tässä postauksessa, vaikka siitäkin olisi sanottavana sana tai parikin.

Tänään halusin vain sanoa, että alkoholista varoittelu EI ole kukkahattutäteilyä vaan täysin oikeutettu varoitus ja ajankohtainen aihe. Tunne rajasi ja kuuntele omaa kroppaasi. On kunnia-asia olla siinä kunnossa aina, että voi ja kykenee myös tarvittaessa huolehtimaan omista ystävistään, jos heillä paukkuu rajat rikki syystä tai toisesta.

14 kommenttia :

 1. Hyvä kirjoitus! Olen aina miettinyt sitä, miksi alkoholi jakaa ihmiset hauskoihin ja tylsiin. Olet hauska tyyppi jos juot itsesi siihen tilaan niinkuin kertomasi nainen. Jos juot vain pari tai et yhtään, olet tylsä. Itse join ennen aika paljonkin, nykyään erittäin harvoin ja silloinkin vain muutaman. Teen kahta työtä, yritän säästää rahaa omakotitaloon, kärsin viikottain migreenistä ja haaveilen lapsista. Miksi mun pitäisi juoda, tuhlata rahat ja kärsiä lisäksi krapulasta? Niin ja saan nykyään aina kuulla kuinka tylsä oon, en tee mitään hauskaa tai olin ennen niin parasta seuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi ei, todella ikävää että sinua pidetään tylsänä tyyppinä vain siksi, että et juo. Minun kaveripiirissä on useampi sellainen, joka pystyy pitämään ihan yhtä hauskaa ilman alkoholiakin, ja jopa tanssia hulluna pidempään baarissa, kuin ne, jotka ovat alkoholia nauttineet. Eli ei se todellakaan katso sitä, juoko vai ei. Toivon sinulle kaikkea parasta ja että unelmasi täyttyvät pian <3 Kiva kun kävit kommentoimassa! :)

   Poista
 2. Mulla on todella negatiivinen suhtautuminen alkoholin käyttöön enkä viihdy paikoissa jossa on humaltuneita ihmisiä. Tähän on syynsä mutta en avaa niitä nyt sen enempää, yleensä pyrin vaan hiljaa siirtymään sivummalle tai kiertämään tällaiset paikat/tilanteet. Itse olen sinut esim. sen kanssa etten lähde baariin, mutta yllättävän paljon se saattaa vaivata muita ihmisiä, mikä on tosi harmi (onneksi nyt kolmekymppisenä ei ole enää niin iso juttu kuin nuorempana).

  Voin niin samaistua tuohon ajatukseen, ettei vaan ymmärrä miksi ihmiset tekee itselleen (ja ympärillä olijoille) jotain noin kamalaa kuin täysi kontrollin menettäminen alkoholin takia. En vaan pysty käsittämään! Toki vahinkoja sattuu mutta aika monella on kuitenkin arvostelukykyä sen verran että tietää milloin syytä lopettaa, silti jotkut jatkaa tarkoituksellisesti sen yli.

  Onneksi nykyään tuntuu että nuoret on viisastuneet ja tuleva sukupolvi ehkä osaa paremmin suhtautua alkoholiin ja käyttää sitä fiksummin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltaa ja kiitos pitkästä kommentista! :) Olen samaa mieltä, ja toivon myös todella, että uusi sukupolvi osaisi käyttää alkoholia viisaammin kuin moni muu. Jokaisella on oikeus valita olla juomatta, jos niin parhaaksi itselleen kokee. Mukavaa illan jatkoa ja kiitos vielä kommentistasi! :)

   Poista
 3. Mun on pitäny niin usein kommentoida, et oot niin samantyylinen ihan kaikessa mun kanssa! Ihan kaikki sun jutut, tavat, ruuat yms sopii mulle :D asuttaispa lähempänä ni haluisin varmasti tavata! T. Ranskiksen omistaja ja pitkäaikainen lukijasi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No heippa! :) Onpa hauska sattuma, kiva kun laitoit kommenttia itsestäsi :) Joskus sitä vaan törmää niin samantyylisiin ihmisiin. Terkkuja sinne kotipossulle myös! ;) <3

   Poista
 4. Ai kamala, kiteytit kaiken. Itse en ole ikinä juonut alkoholia. Moni jaksaa edelleen ihmettellä miksi. Joskus on sellasia aikakausia, että tekis mieli vetää sen 6v edestä, mutta toisaalta ei se mitään auta.
  T. 24v absolutisti ihan omasta tahdostaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän valtavirrasta poikkeavia ihmetellään aina, se on vain ko. ihmisten omsa kapeakatseisuutta. Ihailtava päätös, ja olet täysin siihen oikeutettu! :) Kiva kun kävit kommentoimassa, hyvää yötä! :)

   Poista
 5. Mä maistoin ja aloin juomaan ekaa kertaa riparin jälkeen. Ihan ookoo ikä mun mielestä. Sillon ei tosiaan juotu ku vaan kaks ja oltiin jo ihan hyvissä :D nyt 23-vuotiaana juhlimassa käyn ehkä kerran kahteen kuukauteen ja joskus vielä ehkä harvemmin, koska ei se baarissa notkuminen enää oikein kiinnosta. 18-vuotiaana kävin montaki kertaa viikossa, en yhtään tiiä mistä mä rahat silloin hankin?:D mutta tosiaan monet kerrat oon juonu itteni ihan pöydän alle eikä se oo jättäny ku noloja muistoja, mut minkäs teet, ei pidä jäädä niitä harmittelee, elämää se vaan on. Pääasia ettei oo noina aikoina käyny mitään sen suurempaa vahinkoo! Nykyään tosiaan juhliessa juon kunnolla, joka näkyy sit seuraavana päivänä ihan hirveenä olona. Mulla ei oo mitään stoppia missä vaiheessa tajuaisin jatkaa vaan vedellä mikä on tosi harmi, toi pitäis oikeesti opetella, mikä taito! Kaikki tää on lähtösin varmaan ihan siitä, kun koko perhe on ollu nii avoin alkoholiin, eikä se oo ollu mikään huono juttu. Saatetaan kokoo siskot ja äiti yhteen ja lähtee juhlimaan. :)

  Ajatuksia herättävä teksti sulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos, ja kiva kun jaoit myös omia kokemuksiasi :) Mukavaa päivää!

   Poista
 6. Mun mielestä ihmeellisintä on se, että omaa juomattomuuttaan pitää nykyisin selitellä ihmisille ja silti ollaan tyrkyttämässä että "ota nyt ees yks, vähänkö oot tylsä". Yksi työkaveri kertoi, että hän on joskus jopa sanonut olevansa raskaana, jottei joutuisi selittelemään kieltäydyttyään alkoholista. Itseäni todella humaltueet ihmiset jopa pelottavat ja vanhan viinan haju saa yökkäämään. Onneksi omien ystävien seurassa saa olla juuri niin "tylsä" kuin huvittaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tätä(kään) asiaa ei tulisi joutua selittelemään kenellekään :( ja jep, juuri näin! :D

   Poista
 7. Baarissa olen aina osannut juoda kohtuudella, mutta kantapään kautta on tullut opittua ne omat rajat. Pari vuotta sitten tuli mentyä yli sen oman rajan ja se kaamea olotila mikä oli seuraavana päivänä,oli sellanen mitä ajattelin, että en ikinä enää halua kokea ja sen jälkeen alkoholinkäyttö on jäänyt lähes kokonaan. Eikä haittaa yhtään kun hauskaa voi olla ilman alkoholiakin! :)
  Ravintola-alalla työskennelleenä voin myös todeta, että monet eivät tunne omia rajojaan alkoholinkäytön suhteen, mitä on todella huolestuttavaa seurata vierestä. :( Sitten kun on tullut vastaan nuoria tyttöjä makaamassa vessan lattialla tiedottomaassa tilassa pönttöä halaten eikä kavereita näy missään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, ei kuulosta hyvältä nuo esimerkit :( kiva kun kävit kommentoimassa ja kertomassa omia mietteitä! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.