keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Sormet mullassa - keltanokan tunnustuksia

Olen tainnut mainita täällä blogin puolella pariin otteeseen siitä, kuinka en ole se suurin ja taitavin viherpeukalo. Oman pihan myötä olen kuitenkin ottanut askeleen kerrallaan kohti viherpeukalon titteliä ja pienin askelin koittanut opetella perusjuttuja pihan ja puutarhan hoidosta. Oma pihamme on ihanan helppo ja yksinkertainen, mutta samalla toivoisin sinne jotain pientä piristystä silmälle. Erityisesti etupihamme kaipaa mielestäni jotain eloa sekä väriä muuten simppelin visuaalisen asunsa rinnalle.

Otin itseäni niskasta kiinni ja marssin kukkakauppaan. Minulla oli visio, jonka halusin toteuttaa. Olin päättänyt istuttaa valkoiseen ruukkuun värikkäitä kesäbegonioita ja niitä oli saatava. Onneksi minua palveli hyvin auttavainen kauppias ja sain kattavat hoito-ohjeet. Myönsin heti ensimetreillä olevani keltanokka ja pahoittelin hyvinkin yksityiskohtaisia kysymyksiäni. Päätin, että nyt kun kerran teen, teen sitten kunnolla.

Huom! Älä laita kukan mukana tullutta suojaruukkua multaan, vaan irrota se varovasti ennen istutusta. Kuvassa mittaukset käynnissä.


Apua saatuani valkkasin mielestäni kauniit värit - otin pinkkiä ja koralliin taittavaa oranssia. Valitsin ruukkuuni neljä kukkaa ja parvekkeen amppeliin vielä yhden. Värit sopivat mielestäni kivasti yhteen ja lopputuloksesta tuli söpö. Liian monimutkaisia asetelmia en halua tehdä, sillä meillä niin kotona sisällä, kuin ulkonakin yksinkertaisuus vallitsee.Vaikka tällaiset kesäkukat ovatkin yleisimpiä talojen pihoilla, mielestäni myös esim. kaupunkiasunnon parvekkeelle sopii loistavasti erilaiset kesäkukat. Kyllä kesään kuuluu värit ja tuoksut ja kukilla jos jollain niitä juuri saa loihdittua. Kesäbegoniat ovat kestäviä kukkia ja siksi hyviä tällaisille aloitteleville viherpeukaloille.

Meidän etupiha on puolivarjoisa, joten begonia viihtyy siellä hyvin. Samoin parvekkeemme on hyvä paikka tälle kukalle, aurinko paistaa osan päivästä suoraan kukkaa kohti. Begonia viihtyy myös aurinkoisella alueella, joten kokopäivän aurinkokaan ei sitä säikäytä. Ja kuten kuvista näkyi, on meidän Kaapo-poikakin aika kova istuttaja, hän halusi olla koko ajan mukana touhuissa. Pilvi puolestaan keskittyi nurmikonleikkuuseen, eli syömiseen.Itse istuttaminen on hyvin yksinkertaista ja helpoilla ohjeilla pääsee hyvin alkuun. Kukkakauppiasta saa härnätä ja he vastaavat kyllä mielellään kysymyksiin - ovathan he alansa asiantuntijoita. Mielestäni on hyvä lähestyä paremmin tietävää suoraan ja kysellä reippaasti vinkkejä.

Pikaiset vinkit onnistuneeseen istutukseen:

 • laita ruukun pohjalle ruukkusoraa muutaman sentin verran
 • lisää ruukkuun valitsemaasi multaa
 • on hyvä laittaa kukka yhtä syvälle uuteen ruukkuun, kuin mitä sen suojaruukku on
 • lannoita kasteluveden mukana nestemäisellä lannoitteella (kukka saa mullasta alkuun ravinteita, joten lannoitus ei ole aina heti tarpeen)
 • multa tulee olla kuohkeaa, eikä liian tiiviisti paineltua
 • älä peitä kukan lehtiä mullalla

Vielä tähän loppuun haluaisin nostaa tärkeän seikan esille, joka liittyy tässä alla näkyvään Sirkkalehtimerkkiin. Tuosta merkistä nimittäin tunnistamme kotimaisen kukan ja tokihan haluamme tukea kotimaista työtä valitsemalla suomalaisen tuotteen. Kotimaiset kukat ovat lisäksi laadukkaampia, eivätkä joudu kärsimään pitkistä kuljetusmatkoista. Luonnollisesti myös kotimaisen kesäkukan valinta tukee suomalaisia kasvihuoneviljelijöitä ja työntekijöitä. Eli nyt kukkakaupoille Sirkkalehtimerkkejä bongailemaan!Tykästyitkö myös begonioihin? Kurkkaa lisätietoa ja hoito-ohjeita täältä.

4 kommenttia :

 1. Kauniita kukkasia ja ihanat värit! Itsekin suosin suomalaisia kukkia, ja erityisesti monivuotisissa kasveissa ei kannata ulkomaisia ostaa, jos haluaa kasvien pärjäävän talven yli.

  Yksi asia, joka pistää silmään kuvissa on mullan käsittely paljain käsin! Itse olen oppinut, että multaa ei koskaan saisi käsitellä paljain käsin, sillä se sisältää niin paljon bakteereja! Esimerkiksi tuo Biolan musta multa sisältää broilerinlantaa, ja sitä en itse kyllä ilman suojahansikkaita koskisi. En tarkoita kommenttia pahalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ihana kun ihmiset ovat heränneet suosimaan enemmän kotimaisia tuotteita :) En tietenkään ota pahalla, kiitos vinkistä! Olen aika karski tällaisissa asioissa ja upotan kädet helposti ties mihin.. Pitäisi varmaan ajatella enemmän ennen kuin sörkkii paljain käsin. Kiva kun kävit kommentoimassa! =)

   Poista
 2. Wau miten nätit asetelmat! En ole ikinä miettinyt että nuo begoniat voivat näyttää noin hyvältä! Pitää varmaan käydä itsekkin ostamassa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.