perjantai 16. lokakuuta 2015

Koiran koulutuksesta osa 2.

Ensimmäisen osan, jossa kerron yleisiä asioita meidän tavoista ja miten olen opettanut "istu" ja "tassu" -käskyt, löydät täältä. Alla vielä tärkeä ote ensimmäisesta postauksesta.

"Sain taannoin kommenttiboksiin viestin, jossa toivottiin postausta liittyen koiran koulutukseen. En ole tässä asiassa ammattilainen, mutta ajattelin silti hieman valottaa sitä, miten meidän koirat on koulutettu ja jakaa pari meillä hyväksitodettua vinkkiä. Aloittelijoille suosittelen kattavampia opaskirjoja, mutta toivon, että tästä postauksesta joku saa edes hieman ideoita ja vinkkejä oman koiran koulutukseen :) Muistutan vielä, että kaikilla meillä on se oma tapa, ja nämä postauksessa esiintulevat tyylit eivät välttämättä sovi kaikille koirille tai omistajille."

Kun koira hallitsee "tassu" -käskyn, voi sen jälkeen alkaa opettaa muita tassuihin liittyviä käskyjä. Tässä postauksessa kerron, miten meillä on opittu käskyt "koske" ja "läppää".

KOSKE:

"Koske" -käsky ei ole normaalissa arjessa kovinkaan tarpeellinen, mutta jos koiralle haluaa opettaa opettamisen ja osaamisen ilosta muita temppuja, tämä on ihan hauska ja haasteellinen temppu opettaa - tämä voi vaatia hieman enemmän harjoittelua, kuin esim. "tassu". Muistutan vielä, että kerron näitä asioita omasta näkökulmastani, toinen koira voi omaksua tempun ekastakin kerrasta. Mutta here we go, näin meillä opittiin käsky: "koske".

 • Aseta koira istumaan eteesi ja pyydä antamaan tassua muutaman kerran peräjälkeen. Näin koira hoksaa, että nyt on kyse tassuihin liittyvästä harjoituksesta.
 • Tämän jälkeen aseta esim. nyrkki tassun eteen maahan, ja taputa toisen käden sormilla nyrkkiä samalla katsoen koiran silmiin ja viemällä katse nyrkkiin.
 • Kun koiran katse osuu nyrkkiin, taputa nyrkkiä uudelleen ja sano rauhallisesti "koske".
 • Jos koira ei meinaa tajuta mitä haet takaa, voit ottaa koiran tassun käteen ja koskea tassulla nyrkkiä samalla sanoen "koske". Eli näytetään konkreettisesti, mitä harjoituksella haetaan.
 • Tätä harjoitusta tehdään muutaman kerran.

Jos koiran keskittyminen ei riitä ja sen katse harhailee muualle, lopeta harjoitus johonkin temppuun, jonka se jo osaa. Harjoitusta ei ole hyvä lopettaa siihen, että koira vapautetaan ns. palkinnoksi harhailevasta katseesta - vaan koira vapautetaan onnistuneesta tempusta, oli se sitten juuri harjoiteltu tai jokin muu jo osattu. Heti, kun koira on siinä pisteessä, että se koskee nyrkkiä, toisetaan "koske" -käsky rauhallisesti 1-2 kertaa ja tämän jälkeen kehutaan iloisesti ja/tai annetaan makupala.

Kun koira osaa koskea nyrkkiä, voi sen opettaa koskemaan mitä tahansa, mitä sen edessä on. Kaapo koskee tällä hetkellä esineitä ja ihmisiä, jotka ovat sen edessä joko lattialla tai kasvojen tasolla.


LÄPPÄÄ:

"Läppää" -käsky on meillä ollut todella helppo opettaa sekä Kaapolle, että Pilville.

 • Koira asetetaan istumaan eteesi ja käsi viedään "high five" -asentoon koiran kasvojen korkeudelle, tai eri mallisesta koirasta riippuen suurinpiirtein sille kohdin, jolle tassu nousee luonnollisesti.
 • Koske samalla kädellä koiran tassua, vie se koiran eteen ja sano "läppää" (tai esim. high five) iloisella äänellä. Koira läppää innostuneena helpommin, eli koiraa voi tässä kohdin vähän tsempata iloisella äänellä ja silityksellä.
 • Toista tassun kosketusta ja käden vientiä koiran eteen, kunnes koira tajuaa jujun.

Kättä voi myös varovasti heilauttaa vähän eteenpäin, vähän kuin tehden "high five" -liikkeen, mutta hillitysti siten, ettei koira koe käden osuvan kuonoon. Eli ihan vaikka sormien liikuttaminen eteenpäin riittää, kunhan koira tajuaa liikkeen. Käskyä ei kannata toistaa liian usein, vaan pyrkiä toistamaan se silloin, kun koira tekee toivotun liikkeen tai silloin, kun tekee liikkeen ns. koiran puolesta tassusta kiinnipitäen. Tässäkin liikkeessä koiralle voi näyttää konkreettisesti, mitä haetaan takaa ottamalla kevyesti tassusta kiinni ja tuomalla sen vasten omaa kämmentä. Pahoittelut, että toinen temppu jää vähän kuvan ulkopuolelle, mutta ehkä siitä selvän saa :)


Alla ote postaussarjan ensimmäisesta osasta:
"Koskaan ei tule toistaa käskyä kiihtyneesti toistaen useita kertoja, tai sen tarkoitus voi heikentyä ja koira ei välttämättä yhdistä sitä enää itse toivottuun toimintaan. Lisäksi kiihtynyt energia siirtyy helposti ihmisestä koiraan ja on tärkeää olla aina itse rauhallinen ja pitkäjänteinen. Valitse siis kouluttamiselle sellainen hetki, kun tunnet olevasi rauhallinen ja energinen siten, että jaksat tarvittaessa tehdä toistoja useankin kerran."

Vinkkejä koiran koulutukseen: ole rauhallinen, älä kiihdy jos koira ei opi ensimmäisellä (tai toisellakaan) kerralla, älä toista käskyä liian usein tai toistuvasti, ole johdonmukainen, hengitä syvään, tarkastele koirasi energiaa, lopeta harjoitus aina onnistuneeseen ja iloiseen mielentilaan, keskity oman kropan käyttöön sekä äänenpainoon, muista, että sinussa oleva energia voi siirtyä koiraan helposti.

Oma suositukseni on, että kannattaa lukea pentukirjallisuutta ja koulutuskirjallisuutta ja valita niistä omaan käyttöön sopivimmat niksit, koskaan ei tarvitse käyttää vain yhtä tapaa ja omalle koiralle ja itselle sopivat tavat voi poimia monesta vinkistä ja koota niistä hyvän kokonaisuuden juuri itselle sopivaksi.

Miten teillä on opittu temppuja, onko kouluttaminen ollut helppoa vai haastavaa? Mikä on koirasi suosikkitemppu ja löytyykö teidän perheestä jotain erikoistaitoa? :) Mitä haluaisit vielä opettaa koirallesi?

19 kommenttia :

 1. Ihana Pilvi tuossa videolla :'D <3 Tarkkaavaisena!

  Meidän pentu on oppinut tosi nopeasti kaiken, mitä oon opettanut. Masi on rodultaan lagotto ja lagotot kaipaa ihan hirveästi aivojumppaa, etteivät kyllästy. Niinpä ollaan opeteltu jo vaikka mitä (Masi on 6kk).
  Käskyt mitkä Masi osaa: tänne, odota, nätisti, alas, istu, maahan, tassu, orava (nousee takajalkojen päälle, peppu maassa), kieri ja "pam" (ns. leikkii kuollutta :D). Masi nauttii ihan suunnattomasti uusien temppujen opettelemisesta ja se onkin aina ihan innoissaan kun huomaa, että aletaan harjoittelemaan. Tällä hetkellä opetellaan ulkona käskyä "rinnalla" ja käsimerkkejä joihinkin jo opittuihin temppuihin/käskyihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, Pilvi on tosiaan tuossa kuunteluoppilaana :D Ihana Masi, hienosti olette saaneet opeteltua eri juttuja! :) Mä olin Kaapon kanssa tosi aktiivinen, mutta huomaan että Pilvin kanssa otan vähän rennommin, ei olla samassa "aikataulussa" Pilvin kanssa, mitä Kaapon.. Noh, kyllähän sitä vanhempienkin suusta kuulee, että tokan lapsen kanssa ottaa paljon rennommin :D Kivaa syksyä teille!

   Poista
 2. Nää koira postaukset on varmaan aika toivottuja kun näitä kokoajan tulee �� Vaikka näin ei koiraihmisenä nää jää suosiolla lukematta �� Ois kiva saada jotain asukuvia, meikkipostauksia tai ruokapostauksia enemmän�� Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asupostaukset eivät oikeastaan kuulu tähän blogiin, tässä blogissa on asioita, jotka minulle ovat rakkaita ja tärkeitä, kuten koira-, koti, kosmetiikka ja matkailujutut :) Huomenna tulee itseasiassa yksi ruokaresepti! Kannattaa etsiä asuinspistä muotiblogeista :) Kiitos samoin!

   Poista
 3. Mistä tuo teidän keittiön taulu on? Voitko linkata kaupan. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, se on Aava Helsingistä :) osoite taitaa olla aavahelsinki.fi

   Poista
 4. Kun puhutaan aivan pentukoirista, niin minkä tavan sä oot kokenu omien koiriesi kanssa parhaaks, kun opetetaan ettei saa purra/näykkiä? Kuulin esimerkiksi eräältä kasvattajalta, että pienen luunapin voisi antaa kuonoon. Se ei tunnu minulle luontevalta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa :) Kiitos kommentista! Itse en kannata luunappeja. Kun meillä opeteltiin pois näykkimisestä (erityisesti Kaapolla oli paha näykkimisikä), otin kädet pois, sanoin tiukasti EI ja käänsin selän koiralle. Eli toruin ja lopetin huomioimisen. Jossain vaiheessa lopetin selän kääntämisen ja laitoin kädet nyrkkiin ja sanoin kovasti EI. Meillä tuo, että lopettaa koiran huomioimisen on auttanut. Osa käyttää pelkkää kieltosanaa ja osa pelkkää huomioimien lopettamista, meille tehokkain oli niiden yhdistelmä. Kivaa viikonloppua! :)

   Poista
  2. lisäyksenä vielä, että meillä siis se näykkiminen yleensä kohdistui sormiin, siksi piilotin ne laittamalla kädet nyrkkiin :)

   Poista
 5. Nämä koirajutut ovat kyllä niin lähellä omaakin sydäntä että ihanaa lukea tällaisia <3 Meillä neiti on jo 7 vuotias ja ollut koko ikänsä todella arka, pelkää siis ihan kaikkea, ihmisiä varsinkin joten tämä on hankaloittanut meidän eloamme todella paljon. Opittu on paljon ja kokoajan opitaan lisää, toistot auttavat paljon.

  Onneksi minulla on hyvät hermot koirani suhteen sekä olen myös todella johdonmukainen ja todellakin johtaja meidän "laumassamme", niin ehkäpä sekin on auttanut kaikenmaailman temppujen ja käyttäytymisen suhteen :) Meillä neiti osaa peruskäskyjen istu, maahan, tassu ja paikka komentojen lisäksi lyö(läppää), pyöri(pyörii paikallaan istuen), kieri(kyljellään), pää maahan(koskettaa kuonolla tassujaan tai maata), ei ota ja saa ottaa, silmät(katsoo siis minua silmiin :D), seis(pysähtyy kuin seinään ja istuu), kierrä(risukko lenkillä), osaa vaihtaa reunasta reunaan lenkillä, osaa vasemman ja oikean kun talvella vedetään potkurilla, peukku(koskettaa peukaloa kuonolla)... Nyt kun näitä alkaa kirjoittelemaan ylös niin alkaa jopa tuntumaan että ehkä tuo elikko onkin ihan fiksu :DDD Niin ja osaa pelkät käsimerkit peruskäskyille, sormien napsautuksesta vaihtaa paikkaa sekä menee maahan :)

  Neiti on aina ollut tosi vastaanottavainen temppujen ja käskyjen suhteen, ehkä sekin kertoo siitä kuinka arka hän on, tarvitsee johtajan vierelleen sanomaan mitä pitää tehdä milloinkin... Kyllä mie olen huokaillut tuon neitokaisen kanssa useampaan kertaan, vaikea ymmärtää miksi se pelkää kaikkea, mutta silti se on niin rakas <3

  Tulipas pitkä selostus, muttakun aihe on niin sydäntä lähellä <3

  Ihanaa viikonloppua ja sunnuntainviettoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, ihana kertomus ja todella hienosti osaa käskyjä! Mulla on jäänyt puuttumaan aiemmasta postauksesta tuo, että meillä osataan myös vaihtaa "kaistaa" lenkillä :) kiitos vielä kommentista ja mukavaa sunnuntaita sinnekin! :) <3

   Poista
 6. Meillä on ehkä hölmöimmät temput kielen näyttäminen ja murina. Vili on oppinu kaiken tosi helpolla, Nolalla on vähän pidemmät piuhat. Peruuttaminen on ihan kätevä, samoin "sano" eli haukkuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, ihana tuo kielennäyttäminen, miten opetit sen? :)

   Poista
 7. Ihanat koirulit tuossa videolla! :)

  Meidän 12v. labbisneiti omaa edelleen iästään huolimatta aika nopeat hoksottimet. Neiti osaa peruskäskyjen lisäksi mm. käskyt "pese nenä" sekä "ristiin". Nenän peseminen tarkoittaa, että koira lipaisee kielellään oman kirsunsa päätä. Ristiin tarkoittaa taas sitä, että kävelen itse rauhallisesti eteenpäin, jolloin koira menee joka askeleella jalkojeni välistä ristiin toiselle puolelleni. Askeleet ovat vähän liioiteltuja harppauksia koiran koosta johtuen.
  Molempia temppuja lähdettiin opettamaan siten, että koira osasi jo valmiiksi peruskäskyn, joka toimi aloitusasentona tempuille. Näiden temppujen kanssa siis istuminen ja sivulle tuleminen, ja siitä sitten pieni pala kerrallaan eteenpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! :) Tuo pala palalta opettaminen on hyvä keino noissa ns. pidemmissä harjoituksissa :) Kiva kun kommentoit!

   Poista
 8. Ihana, kun Pilvi seuraa niin tarkkana matkassa. :D <3

  VastaaPoista
 9. miten teillä on oppinut koirat yksinoloon? kuinka opetitte ja kuinka sujuu? oma koira jää haukkumaan joksikin aikaa ja se ahdistaa..kouluttajaakin käytetty tuloksetta. olisiko sulla käytännönvinkkejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opetettiin molemmat siten, että ensin jätettiin 5 minuutiksi, sitten joka päivä lisättiin aikaa. Kaapo oppi tosi hyvin, Pilvi itki pari viikkoa, mutta sitten oppi ajan kanssa. Paljon puuhaa (sellaista, mikä vie aikaa, esim. kong lelun sisälle kurkun palasia jotka eivät tule helposti ulos tai kanatahnaa), pieni alue, ettei koira koe oloaan levottomaksi liian suuressa tilassa, radio päälle tms.. :) Tsemppiä!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.